zagoszczą u mnie na stałe. Jeśli lubicie śledzie w śmietanie, a w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, to konieczne musicie spróbować. Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 cebuli 1 nieduże jabłko 3 jajka 2 małe śmietany (200 g. każda) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli są słone
Agusiowe smakołykisolonych filetów śledziowych 2 marchewki 1 średnia cebula 200 ml wody 100 ml octu 10% 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić(...)wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać
talerz przyjemnościBardzo lubię śledzie i robię je na wiele sposobów. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne śledzie w pomidorach. Tu znajdziecie kilka ciekawych przepisów na śledzia Składniki : 500 g śledzi matias 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka majeranku miód(...)sól, pieprz Wykonanie: Śledzie płuczę, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na 2-3 godzin, by się wymoczyły. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie dodaję paprykę, kurkumę, majeranek i przecier pomidorowy. Smażę przez 2 minuty i dolewam 1/2 szklanki wody, doprawiam miodem i pieprzem. Duszę, aż woda odparuje i sos się zgęstnieje. Studzę. Śledzie
magiczna kuchnia Kasibłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSmakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych(...)pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli
R'n'G KitchenŚledź w zalewie octowej Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta. 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych · 4 szklanki wody · 1 szklanka octu(...)smażenia · 3 cebule · Mąka do panierki Sposób przygotowania: 1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier
Kulinarna Chwilaefektowny sposób podania tradycyjnego śledzia, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania. Śledź z orzechami prezentował się znakomicie na wigilijnym stole i z pewnością zagości również na sylwestrowym ;-) składniki: 300 g filetów śledziowych 1 mała biała cebula 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich świeżo zmielony kolorowy pieprz olej(...)wykonanie: Filety śledziowe moczyłam kilka godzin, zmieniałam wodę 3 razy. Osuszyłam i pokroiłam w kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka, orzechy posiekałam. W słoiku układałam na przemian śledzie posypane pieprzem, cebulę, orzechy. Zalałam olejem tak, by całość była nim przykryta. odstawiłam do lodówki na 24 godziny
babka w formiedbanie o własne potrzeby (szczególnie w te szalone dni) przychodzi łatwiej, innym trudniej. Szczególnie ci drudzy powinni skusić się na taki prezent dla siebie. Kiedy jak nie teraz?Składniki4 śledzie a'la matias12 suszonych śliwek1/2 szklanki orzechów włoskich1/4 białej cebuli pokrojonej w piórka5-7 gałązek świeżego tymiankuolejsól i pieprzSposób przygotowaniaŚledzie moczymy przez noc w mleku. Następnego dnia płuczemy i kroimy(...)dłoniach i krótko prażymy na patelni.Śliwki kroimy w paseczki. Tymianek zrywamy z gałązek.Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków. Zalewamy olejem - polecany jest lniany, i zamykamy. Niech przegryzą się
W kuchni wieczoremSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną(...)wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam
Kulinarny Pamiętnikfilety z matiasa, 15 dag pieczarek, duża cebula, majeranek, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, płaska łyżeczka cukru, odrobina vegety, 3/4 szklanki oleju, czubata łyżeczka koncentratu, 1/3 szklanki wody. Przygotowanie: Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele
JejKuchniasałatą to prawdziwe niebo w gębie! Uwaga! Lepiej zrobić więcej, bo błyskawicznie znikają! Polecam! Spróbujcie! Do przepisu wykorzystałam swoją ulubioną Beczkę Śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami 550 g SEKO. Są to filety śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z płatkami suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu oraz tymianku. Jeśli tylko macie ochotę możecie wypróbować inne smaki(...)pietruszki * chleb pumpernikiel (8-12 kromek w zależności od wielkości) * twarożek kanapkowy – 150 g * świeża sałata * pomidory malinowe lub koktajlowe * sól i pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z suszonymi pomidorami odsączamy z oleju i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz zioła – świeżą natkę pietruszki i szczypior. Doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy do przegryzienia
Ostra na SłodkoNigdy nie byłam fanką klasycznych śledzi z cebulką dlatego co roku testuję różne przepisy na nie. W tym roku na spotkanie ze znajomymi przygotowałam śledzie na słodko z dodatiem suszonych śliwek i prażonych orzechów włoskich. Cóż mogę napisać, znikneły ze stołu błyskawicznie, mi udało się jedynie odrobinę spróbować. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na śledzie to polecam Wam bardzo: Składniki(...)filety śledziowe (użyłam matiasów) 1/3 szklanki orzechów włoskich ok 10 suszonych śliwek mała cebulka 2 łyżeczki tymianku ok 100 ml oleju (użyłam lnianego tłoczonego na zimno) szczypta soli odrobinę pieprzu Ja śledzie moczę zawsze w mleku ok 2 godzin. Wymoczone osuszam i kroję w kawałki ok 2 cm szerokości. Cebulkę posiekałam i zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Orzechy podprażyłam
Cynamonowe szczęścieokazje poleca się niezastąpiony śledzik. Dla wielbicieli egzotycznych smaków w marynacie cytrusowej z goździkami. Składniki: 4 filety śledziowe 2 cytryny (najlepiej niewoskowane) 1 pomarańcza 10 goździków 1 szklanka oleju rzepakowego 1 biała cebula 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Filety śledziowe odsalamy od 2 do 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Po odsoleniu dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym(...)owocu. Jedną cytrynę kroimy na cienkie plasterki, będziemy nimi przekładać śledzie w słoju. Z pozostałej cytryny i połowy pomarańczy wyciskamy sok i pozbywamy się pestek. Śledzie umieszczamy w szklanym słoju, przekładając każdą ich warstwę rozgniecioną cebulą, skórkami cytrusów, goździkami i plasterkami cytryny. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem i dopełniamy olejem. Zamknięty słój odstawiamy do lodówki. Śledzie powinny się marynować
Smakowity Blog Kulinarnyostre potrawy to można nie usuwać pestek z papryczki chilli, nada to dodatkowej pikanterii. Śledzie z chilli i czosnkiem szykuję już któryś raz całkowicie bez okazji, ponieważ bardzo nam zasmakowały. Gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom śledzi i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na śledzie z chilli i czosnkiem: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matjas 1 papryczka(...)wodą i zostawić do moczenia, tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam przez 3 godziny. W tym czasie raz wymieniłam wodę. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. 2. Śledzie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki octu i zostawić tak na 15 minut. W międzyczasie
Gotuj z Prezesem