nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy(...)grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe. Polecam
Rozpustne gotowanieoliwy, oraz konserwowego i świeżego ogórka oraz koperku. Inne nasze przepisy na śledzie znajdziecie tutaj. Jak przygotować śledzie w marynacie ogórkowej? Składniki: 250 g- konserwowe ogórki kawałeczek startej marchewki 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki siekanego koperku ½ świeżego ogórka 4 solone płaty(...)śledzi, lub złagodzić ich smak? Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki(...)patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa
Walijskie PichcenieSkładniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew 1 większa, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 średnie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka, cukier 3-4 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną(...)odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać do miski usmażoną porcję filetów posypać kolorowym pieprzem z młynka, wlać porcję zalewy i tak do wyczerpania składników śledzie schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczne do ciemnego pieczywa i na kolację
W Mojej Kuchni Lubięmiski. Dodałam oregano i bazylię. Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet. Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były(...)jeśli ktoś nie lubi kwaśnych, można dodać odrobinę mniej octu a w to miejsce wlać olej rzepakowy bądź z zalewy z pomidorów * podałam porcję na słoik 0,5 l * dobrze będzie jeśli zalewa będzie zakrywać matiasy w słoiku. Jeśli będzie sporo poniżej poziomu śledzi proporcjonalnie zwiększyć Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjądobrej jakości - 200 ml śmietany 30% - 100 ml jogurtu greckiego - 2 łyżki dobrej jakości musztardy sarepskiej - łyżka oleju - płaska łyżeczka curry - odrobina miodu Na oleju przesmaż curry, dodaj miód, śmietanę i jogurt. Śledzie pokrój na mniejsze kawałeczki i wymieszaj z sosem, w razie konieczności posól. Odstaw na noc do lodówki. Gotowe
SMYKWKUCHNIdużych filetów śledziowych 0,5 l mleka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego octu winnego 6 łyżek musztardy Dijon 300 ml oleju roślinnego pęczek, drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój(...)kawałki. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin. Smacznego! English version Honey mustard
karmelowySkładniki: śledzie matjasy 8 sztuk, cebula 3 sztuki, ogórek kiszony 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 szklanka Ogórki kiszone obrać ze skóry(...)drobno pokroić w kosteczkę. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wsypać z ogórkami do miski i posypać cukrem, wymieszać. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i wsypać do cebuli. Dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie
W Mojej Kuchni Lubięfilety śledziowe - 10 szt żurawina suszona - 5 łyżek cebula -2-3 szt olej ziele angielskie- 8 szt liść laurowy- 5 szt pieprz kolorowy śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 4-5 godz, co godzinę zmieniając wodę na czystą. Następnie wyjąć, pokroić na kawałki. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na ok 20 minut Cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)dużym słoiku układać naprzemiennie śledzie, żurawinę i cebulę. Każdą potrójną warstwę przełożyć przyprawami, nastąpcie wszystko zalać olejem, tak by przykrywał wszystko, zakręcić i wstawić do lodówki
Camilla w kuchnidodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki(...)półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju. • Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kochamSkładniki: 1 kg śledzie, 1,5 litra woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1 łyżka sól, 1 szklanka ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy, 2 duże cebula marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut(...)ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmożna użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać, a następnie namoczyć w wodzie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie opłukać i pokroić wszerz na kawałki o szerokości(...)połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone) i pieprzem. W zamykanym pojemniku układać warstwami śledzie z masą
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy
potrawyregionalnepapryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Octim 4 łyżki oleju rzepakowego ok 250 ml wody sól cukier majeranek Śledzie wymoczyć aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Pokroić na małe kawałki. Przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i marchewkę. Chwilę smażyć razem wszystkie warzywa. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i majerankiem. Gotowy sos wystudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć
Monia miesza i gotujerodzynek 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła
Kulinarne przygody Gatityrozkosz podniebienia. Polecam wszystkim baaardzo mocno, ten śledź ma pod sobą wszystkie inne :-)Znalezione tutaj .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas- 1 mała główka czosnku- 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku- 300ml oleju (dałam rzepakowy)- 2 listki laurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam
Smaczne Zdrowe