każdym razie tartaletki są pyszne i proste do zrobienia. Idealne dla alergików, bo nie zawierają glutenu i mleka krowiego. Niektórych może też ucieszy to, że nie ma w nich oleju Polecam! Uwagi: **Pierwszy raz zrobiłam spód do tych wegańskich tartaletek używając tylko słonecznika, nasion chia i słodkiego syropu. I naszym zdaniem wyszły idealne (z podanych proporcji wychodzi 5 tartaletek(...)będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Wegańskie tartaletki z kremem jaglanym i truskawkami (bez pieczenia, bez oleju, bez glutenu) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plŚledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!musztardy z dodatkiem ogórków konserwowych i cebuli. Takie śledzie doskonale sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia, będą również smaczną przekąską na rodzinnych spotkaniach. składniki na 3 porcje 500 g filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki konserwowe 1 duża cebula 3/4 szklanki ketchupu 1 łyżka musztardy 1-2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta(...)musztardę, cukier, słodką i ostrą paprykę, stopniowo na przemian z olejem dodajemy ketchup i ciągle mieszamy do momentu aż sos będzie jednolity, całość doprawiamy pieprzem. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w małą kostkę, pokrojone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy
Smakowite DaniaHej! Do skosztowania tatara ze śledzi nikogo nie trzeba namawiać. Ja zaś namawiam Was do przygotowania tego specjału. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznienapęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą
Domowy Smak JedzeniaSałatka śledziowa z ogórkami konserwowymi, cebulą i natką pietruszki z sosem keczupowo-czosnkowym czyli idealna przystawka dla smakoszy śledzi to idealne danie na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 50 dag płatów(...)ząbki czosnku przepis Do miski przekładamy keczup, wlewamy olej, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko starannie mieszamy. Obraną cebulę i opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Odsączone z zalewy ogórki konserwowe oraz wymoczone w zimniej wodzie i osuszone płaty śledziowe kroimy w kostkę. Do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie, dodajemy ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wlewamy sos keczupowo- czosnkowy
Smakowite Daniażółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane mleko (nie ma być gorące, tylko ciepłe). Dodać do niego drożdże, obie mąki, szczyptę cukru i soli. Wymieszać dokładnie, wbić jajko i dodać żółtko oraz łyżkę oleju, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Rozprowadzić drugą łyżkę oleju i usmażyć drugą partię placuszków. 1 placuszek to ok. 45 kcal , węglowodany: 5 g, białko
Dietologżółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane mleko (nie ma być gorące, tylko ciepłe). Dodać do niego drożdże, obie mąki, szczyptę cukru i soli. Wymieszać dokładnie, wbić jajko i dodać żółtko oraz łyżkę oleju, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Rozprowadzić drugą łyżkę oleju i usmażyć drugą partię placuszków. 1 placuszek to ok. 45 kcal , węglowodany: 5 g, białko
Dietologprzysmakiem gajowego i zawartym w nim smakiem grzybów, cebuli i oczywiście śledzi, wyobrażając sobie, że jesteśmy w pięknym lesie na grzybobraniu. Choć równie dobrze możemy wyobrażać sobie cokolwiek innego. Składniki na przysmak gajowego 4 filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 4 suszone grzyby 50 ml oleju 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 2 ziarenka jałowca(...)zostawić), pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1 / 2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami
niecodziennikparyulubiona potrawa, wykonana ze śledzi. Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki 1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody 30 ml oleju 4-5 filetów śledziowych(...)niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy
Miód i pieprzimprezę, albo wizytę niespodziewanych gości. Do tego jest lekka i zdrowa. Przygotujemy ją w 10 minut. Sałatka ze śledziem podana na waflach może być efektowna i fajnie podana. wafle ryżowe 1/2 główki sałaty strzępiastej 4 filety śledziowe w oleju 1/2 awokado 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 cebula czerwona mała 6 pomidorów koktajlowych 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony
wesoła kuchniaMatyjasy - 10 płatów ocet - 1/2 szkl olej - 3/4 szkl woda - 2 szkl cebula - 4 szt cukier- 2 łyżki ziele angielskie -10 szt listek laurowy - 5 szt śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem
Camilla w kuchniimprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula 1 płaska
magiczna kuchnia Kasipopularność bloga. A dziś polecam małe co nieco ze śledziem. Nic skomplikowanego :) Składniki : 3 płaty śledziowe 2 cebule 3 średnie ogórki konserwowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 śliwek suszonych 3 łyżki żurawiny, mogą być rodzynki łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki porto 2 łyżki musztardy ok. 30-40 ml oleju sól, pieprz, cukier, majeranek Przygotowanie: Słone płaty wymoczyć, cebulę pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na oleju Dodać do niej żurawinę, pokrojone w grubą kostkę ogórki, paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz porto - chwilę smażyć do połączenia składników Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i szczyptą majeranku Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami. Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016 Moje
Proste Potrawyostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktaką formą tatara. Tak podany jest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę
VioletoweKucharzeniewtedy pojawiała się na naszym stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na śledzie i na sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto. 200g filetów śledziowych w oleju 3 ziemniaki 2 buraki 3 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu pieprz 1. Filety śledziowe moczymy
Szefowa kuchni