śledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki(...)cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone
Miód i pieprzśledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)koniaku 2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru. Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut
Miód i pieprzSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela
W kuchni u Monikichyba najlepsze śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy(...)czosnku Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną w piórka cebulę, fetę, oliwki i kiełki. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitmarynowanych śledzi , śledzie możemy ułożyć na konfiturze lub zrobić kanapki, czy tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki. Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli, składniki: 5 sztuk, czerwona cebula 2-3 łyżki miodu naturalnego 100 ml brandy lub czerwonego wina półsłodkiego 2 łyżki oleju 50 gram masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarny S.O.S.mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarne S.O.S.dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarny S.O.S.dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarne S.O.S.więc polecam brać witaminy w tabletach! Dieta bogata w witaminy i tłuszcze Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże na odporność Ponadto do produktów bogatych w białko
Truskawkowa Fiestawymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką
Szefowa kuchnitrzeba jeszcze upiec piernik (być może na herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego
Weekendy w domu i ogrodziePrzysmak Myśliwego. Tak mi posmakowały te śledzie, że musiałam je zrobić w domu. Zrobiłam i na święta też je zrobię tylko w ilości mocno zadowalającej. Składniki: * 4 płaty matiasów * 20 g suszonych grzybów * 1- 2 cebule * 4 ziarna jałowca * 1 łyżeczka majeranku * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * 1/2 szklanki oleju * cukier, sól, papryka słodka * 2 liście laurowe(...)wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości. Grzyby wyciągnęłam z wywaru i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej. Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty. Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz
Pieprzyć z Fantazjąpieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki
Korniszonkipieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki
Gotujemy i jemymasłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu
codojedzeniaczasie domówek. Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia. Choć dobry śledź, nie jest zły :) SKŁADNIKI: 350 g świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu olej około szklanki A jak to zrobić: Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie. Łososia umyć i pokroić
Kuchnia w opałach