śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki
Ogrodnik w podróżyŚledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 6 łyżek dobrego oleju garść
Miód i pieprzjajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Klasyczny sos tatarski to sos majonezowy z musztardą, kaparami, korniszonami i grzybkami w occie. Dzisiaj proponuję sos tatarski z PRL-u. Sos na bazie majonezu z gotowanych żółtek. 4 jajka, 1 łyżka musztardy, sok 1/2 z cytryny, sól, cukier, 200 – 250 ml oleju tłoczonego
królestwo garówprzepisu i życzę smacznego! Przy okazji, sprawdźcie na końcu wpisu, ile kalorii kryje w sobie taki goferek Gofry kefirowe – składniki (8 sztuk): kefir, 400g, mąka orkiszowa jasna, 200g, olej rzepakowy, 60g, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, maleńka szczypta sproszkowanej stewii , szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę(...)olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW: 227kcal Białko: 7,7g Tłuszcz: 10,5g Węglowodany: 25,9g Błonnik pokarmowy: 1,6g Spróbuj także: zdrowe gofry, owsiane gofry bananowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie
Natka PietruszkiWitam Was ;) Jutro Piątek więc postanowiłam podać Wam przepis na rewelacyjne śledzie na słodko z jabłkiem, natką pietruszki, koperkiem i cebulką ;) Przyprawy oczywiście dostaniecie w sklepie Skworcu https://www.skworcu.com.pl Będziemi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 😊😊😊😊😊 Składniki: 4 płaty śledziowe ala Matias słone 1 cebula 2 jabłka 1/2 pęczka natki pietruszki(...)łyżeczka suszonego kopru SKWORCU Szczypta pieprzy mielonego czarnego SKWORCU 3 łyżki oleju Lnianego Skworcu Przygotowanie: Płaty śledziowe zalewam zimną wodą jeśli są bardzo słone na ok 2 godziny. Następnie kroję w kostkę. Jabłka i cebulę obieram,kroję w kostkę. Szczypior drobno siekam. Łącze ze sobą wszystkie składniki. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny
Gotowanie Patkiodsączenie oleju i przenoszenie ryb; widelec ten przydaje się także do serów (np. sera mozzarella z pomidorami) i wszelkiego rodzaju pikli, nóż do tortów - ma długie ostrze, dość szerokie, ale węższe niż nóż do ryb; ostry czubek ułatwia porcjowanie ciasta, widelec do zakąsek - ma dwa zęby dłuższe niż w zwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik
WojnaNaSmaki.plŚledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchenuwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu) olej
Danka Pichcim.in. boczek, karczek, szynkę oraz tradycyjne polskie kiełbasy, a także dodatki w postaci pieczywa i sosów oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę. Wybór ryb, które znajdą się na deskach, w dużej mierze zależy od sezonu i dostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty(...)można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb na zakwasie pieczony z użyciem wytłoków Pstrąg kłodzki i proces wędzenia
Food SquareDzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło
Pasja Smakulaurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. Jeżeli macie ochotę, możecie plastry poobierać ze skóry. Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę(...)około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do ostudzonego sosu dodajemy kawałki bakłażana, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Bakłażan a’la śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysztuk): 150g mąki jaglanej, kefir, 400g, 2 jajka, szczypta cynamonu cejlońskiego, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wlewam do miski kefir. Następnie dodaję do niej mąkę, cynamon oraz wbijam jajka. Całość miksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą chochelki wylewam ciasto(...)dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki cynamonowe z kaszy mannej, placuszki kakaowe na szybko. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki bezglutenowe na kefirze pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiwchłanianie wapnia, dzięki czemu ogranicza ryzyko osteoporozy. Zapotrzebowanie wzrasta w okresie zimowym, ponieważ dociera do organizmu z promieniami słonecznymi. Znajduje się w: w tłustych rybach morskich (łososiu, makrelach, śledziu i tuńczyku), jak i niektórych produktach mlecznych, np. w maśle. Witamina E. To silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia proces starzenia komórek, dzięki czemu stają się odporniejsze. Zapotrzebowanie wzrasta(...)kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, w ciąży, podczas karmienia piersią oraz w okresie menopauzy. Można ją znaleźć w: nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, soi, szpinaku, brukselce, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Witaminy na wzmocnienie organizmu powinny pochodzić z diety. Jednak w przypadku niezdrowego sposobu odżywiania lub zwiększonego zapotrzebowania, warto stosować suplementację w celu uzupełnienia niedoborów. Naturalne
ProstePesto.plpusz ka sardyn ek w oleju (około 125 g) niewielka cebula łyżka masł a (miękkie) 3-4 gałązki natk i pietruszki s ó l, pi e prz, cukier puder (pół łyżeczki) Przygotowanie Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce(...)puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Awanturka – pasta do chleba z sardynkami Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa: Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta na kanapki z sardynkami Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa
e-PrzepisyKulinarne