zrobić coś nowego i zaskoczyć swoich gości.....polecam gorąco Składniki: 8 jajek 5 płatów śledziowych w oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy miodowej szczypiorek koperek do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy na pół.Śledzie spróbujcie jak są za słone to je wymoczcie w wodzie jak nie to od razu kroimy w drobne kawałeczki
Swojskie jedzonkokawałki i przełożyć do salaterki. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem i przyprawami, a w między czasie dodawać olej i śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, koperek bardzo drobno posiekać, następnie wymieszać z utartym wcześniej majonezem. Polać pokrojone śledzie w salaterce, wymieszać, ozdobić świeżymi gałązkami koperku i odłożyć w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniagodzimy w ciepłe miejsce. Oto ciasto (drożdże jak widać pracują) .... Potem smażymy (ja robię to na mieszance: olej rzepakowy z dodatkiem oliwy). Jeden blin to 2 łyżki ciasta. Smażymy do lekkiego podrumienienia i zmieniamy stronę. Podajemy z kawiorem lub śledziami :) Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyPyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki. składniki: 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal 3 ogórki gruntowe 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę
Monia miesza i gotujepodwójnej porcji, bo znika w oka mgnieniu :) Składniki - 4 filety śledziowe solone w oleju - 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki ( mogą być z dnia poprzedniego ) - 1 mała czerwona cebula - 2 średnie ogórki konserwowe - pół pęczka szczypiorku - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka śmietany 18% - pieprz do smaku Śledzie, ziemniaki, ogórki i cebulę kroję w kostkę, szczypiorek siekam. Dodaję majonez i śmietanę oraz
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości(...)przełożyć do miseczki. Składniki: 3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju) 1 puszka czerwonej fasoli jasna część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać
Codzienna kuchnia niecodziennażurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki Ziemniaki i buraka ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda(...)zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą gruszkę przełożyć do rondelka, dodać żurawinę i cukier, wymieszać, dusić na małym ogniu, aż owoce zmiękną a sos zredukuje o połowę. Do buraka dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać i odstawić
kulinarnyswiatdomipościmy, w związku z czym wcześniej przygotowujemy rożne "sałatki" ze śledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła. Składniki (na 3 porcje): 5-6 płatów śledziowych spora garść suszonych pomidorów wrzątek cebula olej do smażenia 3 łyżki oliwy (jeśli używacie pomidorów w oliwie(...)rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Przestudzone pomidory pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do miski. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 1-1,5 cm. Przełożyć do miski. Całość oprószyć mielonym czarnym pieprzem. Polać oliwą i octem jabłkowym. Wymieszać. Osłonić miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, choć śledzie są lepsze, gdy się
Weekendy w domu i ogrodzieśledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików lub podgrzybków 2-3 suszone śliwki łyżka pasty pomidorowej 3-4 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledziowe olej do smażenia(...)pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce
Pyry na GazDzień dobry. Śledzie to nasz narodowy przysmak. Przepisów na nie tyle ile kucharek. Ten wyróżnia się efektownym wyglądem i co tu ukrywać-wspaniałym smakiem. Dobrze się przechowują w lodówce. Pod warunkiem, że domownicy o nich zapomną. ☺ Potrzebujemy: 5 filetów z matjasa 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1 łyżka miodu(...)szkl oleju 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 większe listki laurowe 1 łyżka gorczycy 2 szkl mleka Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam pokrojone w piórka cebulę. Smażyłam do jej zeszklenia. Dodałam miód i cukier, a kiedy miód i cukier się roztopiły dodałam koncentrat, obrany czosnek, przyprawy. Smażyłam 15 minut.Na koniec dodałam gorczycę. Odstawiłam do ostudzenia. Śledzie moczyłam
Co w garnkach piszczykoncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matjas - 1 jabłko - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łyżki posiekanego szczypioru - 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki domowego majonezu (tym razem zrobiłam na oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz
mojewypiekiinietylkobyła moja baza. Składniki na 2 porcje : 4 tuszki lub 8 niewielkich filetów ze śledzi (lepiej od razu filety, nie będziecie się bawić w wycinanie) 20g suszonych owoców (u mnie było to 5 suszonych śliwek) pęczek pietruszki sól i pieprz 2 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego Do podania: 80g kaszy gryczanej 4 małe ogórki kiszone Filety śledziowe oczyścić(...)burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, żeby użyć jak najmniej tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu – ja zazwyczaj gotuję ok. 10-15 minut w osolonej
Dietologniż rok życia.Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym i koncesją,także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii.Ten prawdziwy nie jest traktowany,ani olejem,ani octem.Ma niezwykle delikatne,subtelne w smaku i rozpływające się w ustach(...)trzymając za ów ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli. A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole. Do mojej przystawki użyłam śledzi od SEKO. Ich produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości. Poniżej chciałabym zaprosić Was na konkurs, w którym do wygrania są zestawy produktów od SEKO z serii JEDYNY TAKIE (m.in. makrela dzwonki w oleju, szprot podwędzany w oleju i wiele innych :-)) Zasady(...)konkursie wyrażacie zgodę na przetwarzanie danych osobowych związane z konkursem Wysyłka nagród tylko na terenie Polski. Zachęcam do udziału w konkursie! Post Śledzie po japońsku + konkurs z SEKO pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemożna sobie jeszcze dosolić) 3/4 łyżeczki musztardy 1/2 - 3/4 oleju (dałam rzepakowy - kiedy chcemy rzadszy majonez dajemy 1/2 szkl, jeśli gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji) 1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania. 2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 gr) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli
Gotowanie...to proste !