jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można(...)angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog Kulinarnyniecałe 10 minut. Serdecznie polecam Kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje): pół szklanki kaszy kuskus, około 80g zielonego groszku konserwowego, 10 suszonych pomidorów, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, garść kiełków rzodkiewki (jeśli akurat macie pod ręką), łyżka pestek dyni, szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw kaszę kuskus(...)kroję suszone pomidory w kostkę, a zielony groszek przepłukuję na sitku. Gotową kaszę mieszam łyżką i pozostawiam na około 2 minuty, aż przestygnie. Do chłodnej kaszy dodaję warzywa oraz olej lniany. Doprawiam według uznania i mieszam. Na koniec posypuję całość pestkami dyni. Smacznego! Sami widzicie, że zdrowe posiłki można przygotować w ekspresowym tempie. Wcale nie trzeba spędzać całego dnia
Natka Pietruszkiłyżeczka proszku do pieczenia, 1 średnie jajko, 2 łyżki oleju rzepkowego, 1 duży banan, opcjonalnie łyżeczka płynnego miodu (dodaję w sezonie jesienno-zimowym). Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszam. W drugiej misce łączę ze sobą kefir, olej, jajko, miód oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana. Na koniec(...)rumiany kolor. Podaję z ulubionymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki kakaowe na szybko, placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pankejki kefirowe z bananem pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiśrednie jabłka, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej ( tu przeczytacie, dlaczego jest lepsza niż klasyczna pszenna), 1/2 szklanki kaszy manny, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta sproszkowanej stewii, około 1/5 łyżeczki ( tu przeczytacie, dlaczego lepiej słodzić stewią), odrobina masła i kaszy manny do obsypania keksówki. Sposób przygotowania Najpierw(...)wysmarowujemy keksówkę masłem i oprószamy ją kaszą manną. Później w misce rozbełtujemy jajka widelcem. Następnie dodajemy do nich obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Dodajemy także olej i całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kaszę, płatki, sodę i stewię. Na koniec mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy
Natka Pietruszkinadchodzą chłodniejsze dni, jakoś dziwnym sposobem nabieram ochotę na słodkości, chociaż na co dzień najlepszym słodyczem dla mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór. Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma , które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować takie(...)pyszności! Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone ravioli z czekoladą (20 ciasteczek) Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki zimnej wody 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego
karmelowyMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą . Dzisiaj Środa Popielcowa, a u mnie na stole zamiast tradycyjnego śledzia, kolorowy makaron. Szybki obiad bezmięsny, ale bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak, dlatego mam go zawsze duuużo w ogródku, wystarczy zebrać, umyć, osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak(...)świeży bądź mrożony (2 garści) opakowanie sera feta pieprz 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie 1-2 min, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Chwilę smażymy. Dokładamy makaron dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gotowe
na moim stole...sztuk): 1 średnie jabłko, 2 małe jajka ( tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść), 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich), szczypta cynamonu cejlońskiego, 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków. Sposób przygotowania Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj. Włóż ciasto(...)temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Smacznego! JEDEN PLACUSZEK TO: około 70kcal Białko
Natka Pietruszkiłyżka (15 ml) brązowego cukru (lub ksylitolu albo erytrytolu) 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego) 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego!) 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia Krem wiśniowy: 1/3 szklanki (80 ml) wody 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur(...)stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy
Lamarida.plŁosoś pieczony z sosem musztardowym to przepis na szybki i smaczny obiad. Moją rybę podalam z kaszą jaglaną i białą kapustą . Składniki: 600 g
magiczna kuchnia Kasikurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki(...)kilkanaście suszonych prawdziwków lub podgrzybków – 500 ml żuru – 2 l wody kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – ewentualnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek
nietylkopasta.plzalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować aż zmięknie, odcedzić i mocno odsączyć. Następnie grzyby, kapustę i śledzie przemielić przez maszynkę do mięsa lub w malakserze. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do lodówki na całą noc. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj(...)przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyfiletów śledziowych a'la matjas w oleju 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane ziemniaki 3-4 ugotowane buraki majonez 3 jajka na twardo biały pieprz Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie(...)szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniczyli połowa kulki; ja kupuję go w Lidlu), łyżeczka oleju kokosowego, łyżka masła orzechowego 100%, 1/2 kiwi, łyżeczka suszonych jagód goji, szczypta cynamonu cejlońskiego. Sposób przygotowania Najpierw rozgnieć ser widelcem i wymieszaj go z jajkami oraz cynamonem. Można użyć do tego blendera ręcznego. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smaż z obu stron. Na koniec gotowy omlet(...)Ładunek glikemiczny: 6,5 Spróbuj także: omlet kakaowy z masłem orzechowym i pomarańczą, sycący omlet z serkiem wiejskim. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Omlet na słodko z serkiem typu włoskiego pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkikrokiety Składniki na naleśniki na krokiety 350 g mąki 700 ml mleka 3 jajka 2 łyżki oleju Pół łyżeczki soli Jak zrobić naleśniki na krokiety Aby przygotować naleśniki do krokietów, rozpocznij od przesiania mąki do misy miksera. Następnie dodaj do niej mleko, jajka, olej oraz sól. Całość zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Idealne ciasto na naleśniki powinno(...)jest zbyt gęsta, dodaj nieco mleka lub wody gazowanej. Do zbyt rzadkiej masy dodaj nieco mąki. Ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju, tak aby ją tylko delikatnie natłuścić. Następnie wylej na nią porcję ciasta, która pokryje cienką warstwą całą powierzchnię patelni. Smaż krótko z obu stron, aby się zarumieniły. Do przewracania użyj
okolicepalnika.pl