matjas (miałam solone) 3 średnie ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin. W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju, to wystarczy moczyć godzinę. Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić(...)cienkie plasterki. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (miałam 750ml) wyłożyć trochę ogórków z czosnkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć część śledzi. Następnie znowu ogórki z czosnkiem, zioła prowansalskie i kolejną warstwę śledzi. Układać warstwami. Na górze powinny być ogórki z czosnkiem i ziołami. Wszystko zalać olejem. Wszystkie składniki powinny
Agusiowe smakołykiŚledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy
Mechanik w kuchniNajprostszy przepis na śledzie, zawsze dobre. składniki 500 g filetów śledzi korzennych 2 średnie cebule 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego listek laurowy olej o neutralnym smaku przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik
Stare Garykolor i tak wymyśliłam prezentowane dzisiaj śledzie. Może dacie się namówić i wykorzystacie przepis. Składniki Śledzie solone w oleju Kwas buraczany Cebula Jogurt naturalny Sól Pieprz Wykonanie: Z śledzi zlewamy olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki i umieszczamy w kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków
Smaki EwyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki na warstwę jasną: 200 g śledzi w oleju, 2 średniej wielkości ogórki konserwowe, małe jabłko, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski(...)Semco. Przygotowanie: Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę. Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam
JejKuchniapłaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z oleju, osuszyć, pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm. Koperek posiekać. Składniki sosu dobrze wymieszać. Ułożyć śledzia, posypać koperkiem, polać sosem. zastawa
królestwo garówobejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim(...)stopniu słoności. Kroimy na porcje. Cebulę i pomidory siekamy drobno. Oliwki na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy olejem, przekładamy do słoika. Pamiętajcie, aby śledzie były zalane olejem po sam wierzch. Śledzie marynujemy przez noc. Gotowe! Pyszne idealne śledzie na wigilijnym stół
SMYKWKUCHNIprostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu(...)bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy
Kuchnia Łukaszamoim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z oleju. Kroimy na mniejsze kawałeczki, Układamy na półmisku. Każdy płat
Z Majeczką w kuchniŚledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu(...)posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każda okazję
Moja Galeria Smakubackstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 kwaśne jabłko ocet do skropienia 1 opakowanie śmietanki 18% 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno(...)zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem. 10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży
SMYKWKUCHNIprzepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych 1 cebula musztarda francuska 1 cytryna kilka ziaren gorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy(...)płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte. Rolmopsy wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin
Kukuleczki