sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:25/193)

Śledzie po prowansalsku 139

matjas (miałam solone) 3 średnie ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin.  W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju,  to wystarczy moczyć godzinę. Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić(...)cienkie plasterki. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.  Na dno słoika (miałam 750ml) wyłożyć trochę ogórków z czosnkiem i posypać  ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć część śledzi. Następnie znowu ogórki  z czosnkiem, zioła prowansalskie i kolejną warstwę śledzi. Układać warstwami.  Na górze powinny być ogórki z czosnkiem i ziołami.  Wszystko zalać olejem. Wszystkie składniki powinny

Agusiowe smakołyki
Śledź w oleju 191

Śledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy

Mechanik w kuchni
Śledzie z cebulką - klasyczne 511

Najprostszy przepis na śledzie, zawsze dobre. składniki 500 g filetów  śledzi korzennych 2 średnie cebule 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego listek laurowy olej o neutralnym smaku przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik

Stare Gary
Śledzie marynowane w kwasie buraczanym 141

kolor i tak wymyśliłam prezentowane dzisiaj śledzie. Może dacie się namówić i wykorzystacie przepis. Składniki Śledzie solone w oleju Kwas buraczany Cebula Jogurt naturalny Sól Pieprz Wykonanie: Z śledzi zlewamy olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki i umieszczamy w kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków

Smaki Ewy
ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI 183

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki na warstwę jasną: 200 g śledzi w oleju, 2 średniej wielkości ogórki konserwowe, małe jabłko, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski(...)Semco. Przygotowanie: Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę. Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam

JejKuchnia
Śledź z koperkiem 110

płaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z oleju, osuszyć, pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm. Koperek posiekać. Składniki sosu dobrze wymieszać. Ułożyć śledzia, posypać koperkiem, polać sosem.   zastawa

królestwo garów
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU 238

obejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów  - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim(...)stopniu słoności.  Kroimy na porcje. Cebulę i pomidory siekamy drobno. Oliwki na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy olejem, przekładamy do słoika. Pamiętajcie, aby śledzie były zalane olejem po sam wierzch.  Śledzie marynujemy przez noc. Gotowe! Pyszne idealne śledzie na wigilijnym stół

SMYKWKUCHNI
Warstwowa sałatka śledziowa 241

prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu(...)bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy

Kuchnia Łukasza
MUSZTARDOWE ŚLEDZIE- JEDNA Z DWUNASTU 159

moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole.  Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim  SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z oleju. Kroimy na mniejsze kawałeczki, Układamy na półmisku. Każdy płat

Z Majeczką w kuchni
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 176

Śledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu(...)posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każda okazję

Moja Galeria Smaku
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 195

backstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką  ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO  1 czerwona cebulka  1 kwaśne jabłko  ocet do skropienia  1 opakowanie śmietanki 18%  50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno(...)zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.  10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem  100 g mąki pszennej  100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej  20 g drożdży

SMYKWKUCHNI
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 153

przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych  1 cebula  musztarda francuska  1 cytryna kilka ziaren gorczycy  10 ziaren pieprzu  2 listki laurowe  olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam.  Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy(...)płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką.  Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte. Rolmopsy wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania