prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania – te śledzie najczęściej mają już odpowiednią słoność i wystarczy je tylko wyłowić i osuszyć na papierowym ręczniku, żeby pozostałości oleju z opakowania(...)kiedy smaki rozwiną się i poprzenikają. Podajemy śledzie w buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków (szukajcie gotowych na działach z warzywami!) 1 opakowanie dobrych filetów śledziowych w oleju 450g (ok. 5 filetów) 150g kiszonych ogórków
Karo in the KitchenPolecam jako przystawkę np. imprezową! 😍 Składniki: śledzie matiasy rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki) papryka konserwowa sproszkowana słodka papryka cebula olej Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze(...)paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu ziołowego. Odstawiamy w chłodne miejsce
Walijskie Pichcenierówny. D obrze jest więc dodać jakiś składnik, albo zmienić i powstaje nowy smak. Ja do tych tradycyjnych w oleju dodałam goździki i kolorowy pieprz. Goździki dodały lekko korzennego smaku a pieprz, delikatnie wszystko zaostrzył. Składniki: 10 płatów śledzi bez skóry(...)octu 10% 250 g cukru kilka goździków 2 listki laurowe ziarenka pieprzu kolorowego 1,5 l wody Ponadto: 3 – 4 cebule ok. 1/2 l oleju rzepakowego Wykonanie: Kupiłam 2 wiaderka śledzi w zalewie (po 400 g netto). Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam
Kuchnia u Krysiśledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Śledzie dokładnie odsączamy z zalewy, czyli oleju. Słoiczek konfitury
Życie zaczyna się w kuchniketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie
e-PrzepisyKulinarneoctem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam(...)octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny
Różowa kuchniadzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwyŻarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej
Smaczna Pyzaprostą przekąską. Do przygotowania koreczków śledziowych potrzebne są dobrej jakości śledzie, najlepiej oczywiście matiasy, ogórek kiszony, jajka, groszek konserwowy, odrobina kwaśnej śmietany oraz majonez. Sos groszkowy ze śmietaną i majonezem naprawdę bardzo fajnie uzupełnia smak śledzi i bez tegoż sosu ta przekąska nie byłaby, aż tak smaczna. Jeśli lubicie śledzie, polecam Wam przygotowanie poniższych koreczków śledziowych w sosie groszkowym. Znajdziesz(...)sosu należy odlać z wody. Najlepiej jest groszek wylać na durszlak i odstawić na chwilę, aby ociekł z wody. Koreczki najlepsze będą oczywiście ze śledzi matiasów. Ja w koreczkach zazwyczaj używam śledzi z oleju. Można również sięgnąć po śledzie w zalewie octowej bądź śledzie solone. Śledzie solone przed ich użyciem należy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Jajka
MeCooksdorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz i wymieszaj z olejem. 3. Śledzie zalej marynatą i wstaw na ok. 1h do lodówki ( najlepiej w zakręconym słoiczku), żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki(...)dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią
karmelowySkładniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 duże cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić(...)przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce, po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki
magiczna kuchnia KasiNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieLubię tak przygotowane śledzie, dodatek aromatycznych przypraw naprawdę dobrze im służy :) Składniki: 300 g filetów śledziowych a'la matias cebula kolendra w ziarnach zioła prowansalskie pieprz w ziarnach olej Wykonanie: Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę/piórka. Do słoika układać warstwami cebula/śledzie/przyprawy. Do słoika wlać olej, do przykrycia
zadanie-gotowanieśledź ma też piękny kolor i jest delikatniejszy w smaku. Dziś będzie w zielonej sałatce z limonką. Składniki na 2 porcje: 250 g filetów matiasów z oleju odsączonych (albo zwykły filet ze śledzia) sok i skórka starta z limonki mała czerwona cebula pokrojona w piórka puszka groszku – odsączona mały ogórek szklarniowy(...)obrany i pokrojony na kawałki garstka kaparów kiełki do dekoracji lub koperek (u mnie kiełki rzodkiewki) Przepis na sałatkę ze śledzia matiasa z groszkiem i ogórkiem Sprawdzamy czy śledzie z oleju nie są zbyt słone. Zwykle nie są i wtedy nie trzeba nic z nimi robić, zwłaszcza że nie będziemy solić pozostałych warzyw z sałatki. Zalewamy pokrojone na kawałki śledzie
Ugotowane pozamiatane