świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, moja wersja tradycyjnych śledzi w oleju z cebulą, z dodatkiem czerwonego pieprzu. SKŁADNIKI 3 filety matiasy, 1 cebula, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego i czerwonego, olej rzepakowy Semco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję w piórka. Do słoika wkładam na przemian śledzia i cebulę, dodaję przyprawy, zalewam olejem. Najlepsze na drugi dzień
słodki bratekUwielbiam śledzie, można z nimi kombinować na różne sposoby. Dziś zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z podsmażaną czerwoną cebulką i suszoną żurawiną, która doskonale przełamuje smak ryby. Tak przygotowane danie można podać na wigilijnym stole, sylwestrze, albo jako przekąski na różne imprezy okolicznościowe. Składniki: * około 6-7 płatów śledzi solonych * woda do moczenia(...)śledzi * 1 cebula czerwona * 1 łyżeczka cukru * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio ) * około pół szklanki oleju słonecznikowego * kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić w mniejsze kawałki
Zrób to smaczniePyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny(...)listkami roszponki. Print SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ Pyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Course Breakfast, Dinner, Salad Cuisine Polska Keyword Śledź, Sałatka rybna, Brzoskwinia Prep Time 10 minutes
globuskulinarnyŚledzie po cygańsku - idealne na święta i wszelkie imprezki. Składniki: 250 g śledzi w oleju 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 100 ml ketchupu pikantnego pieprz Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i lekko pieprzymy. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ogórki
Smak mojego domuszybko. Polecam. Składniki: 1 opakowanie śledzi solonych w oleju Mieszanka warzywna ze słoika ( ok. 1 l ) 1 czerwona cebula 4 jajka Pieprz Sól opcjonalnie Majonez light Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo ( 10 minut ). Mieszankę warzywną przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia. Cebulę drobno kroimy
Smaki EwyKolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier(...)łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki
królestwo garówodmiany. Stanęło więc na śledziach. Na śledziach z miodem i musztardą francuską. Parę tygodni temu robiliśmy Toli urodziny w ekipowym gronie. Nie miałam ochoty na żadne kombinacje. Chociaż nie, może i miałabym, ale nie ten czas, spore ograniczenia, no nie. A śledzie zawsze się dobrze sprawdzają na urodzinach wszelakich. Tytułowe śledzie zdecydowanie nie zawiodły. Aż sama byłam zdziwiona jak bardzo(...)musztardę, miód, sok z cytryny, olej, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Ja śledzie zrobiłam dwa dni przed imprezą i były w punkt. Podobne przepisy: Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi Śledzie z curry i musztardą Artykuł Śledzie z miodem i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych 2 cebule olej ocet 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie(...)liście laurowe i 8 ziarenek ziela angielskiego, dalej kolejno warstwowo śledzie, cebula pokrojona w półksiężyce, dalej ogórki pokrojone w plasterki, polewamy 1 łyżką octu oraz 1 łyżką oleju, kładziemy następną warstwę: śledzie, cebula, ogórek, łyżka octu, łyżka oleju i tak kolejno. Gotowe śledzie przykrywamy pokrywką, zostawiamy do "przejścia
Kuchenne aromatymniejsze kawałki i umieszczamy w marynacie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 4) Śledzie w oleju. Składniki: - 500 g matijasów - 3 duże cebule - 1 i 1/2 łyżki gorczycy - 1 płaska łyżka cukru - 1 łyżka octu - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy(...)mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy cukrem i skrapiamy octem. Odstawiamy na 15 minut. W słoiku typu weck przekładamy warstwami: cebula, śledzie, pieprz, gorczyca, itd. Pamiętamy, że pierwszą i ostatnią warstwą ma być cebula. Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. Smacznego
DominikaDolciWielkopolski Olej Ostropestowy Olej Lniany Oleje Semco zawierają NNKT w tym wiesiołek, ogórecznik, zarodek, pszenicę i pestki czarnej porzeczki. Oleje są tłoczone na zimno. Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół. Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego(...)Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Oleje są bardzo dobre w smaku, delikatne a śledzie wyszły bardzo smaczne. Rodzina jeszcze nie próbowała, bo śledzie będą miały swoją premierę na stole wigilijnym
Kuchnia w oparachodmiany. Stanęło więc na śledziach. Na śledziach z miodem i musztardą francuską. Parę tygodni temu robiliśmy Toli urodziny w ekipowym gronie. Nie miałam ochoty na żadne kombinacje. Chociaż nie, może i miałabym, ale nie ten czas, spore ograniczenia, no nie. A śledzie zawsze się dobrze sprawdzają na urodzinach wszelakich. Tytułowe śledzie zdecydowanie nie zawiodły. Aż sama byłam zdziwiona jak bardzo(...)musztardę, miód, sok z cytryny, olej, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Ja śledzie zrobiłam dwa dni przed imprezą i były w punkt. Podobne przepisy: Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi Śledzie z curry i musztardą Artykuł Śledzie z miodem i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyAromatyczny śledzik, który najpierw marynowany jest winie z przyprawami korzennymi, a dopiero później trafia do oleju z cebulką. Smakuje bardzo oryginalnie. Przepis na śledzie korzenne Składniki: 500 gramów śledzi alla matias, 1 szklanka wytrwanego czerwonego wina, 8 goździków, 8 kulek ziela angielskiego, pół łyżeczki cynamonu, kilka plasterków świeżego imbiru, pieprz, 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego) 1 duża cebula(...)mniejsze, olej. Jak zrobić śledzie korzenne? Wino zagotuj, dodaj wszystkie przyprawy i plasterki imbiru, gotuj przez 5 minut, ostudź. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miseczki, zalej winem, odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie śledzie odsącz na sitku, ponownie przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, ułóż ciasno, skrop octem, zalej olejem, odstaw jeszcze na kila
Kulinarna Polskawszystkie składniki razem w misce lub w salaterce ułożone warstwowo śledzie polane sosem z jajkiem, groszkiem i cebulą ze szczypiorem. Gdy dodacie jeszcze ogórka kiszonego to będziecie mieć przepis na mojego śledzia po polsku , czy też japońsku, czy jak tam chcecie to nazwać! Polecam też inne przepisy na śledzie . Śledzie po królewsku to jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta(...)łyżki jogurtu greckiego lub gęsta kwaśna śmietana 18% Opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej pieprz do smaku opcjonalnie sól, o ile śledzie nie są dość słone szczypiorek do dekoracji Przepis na śledzie po królewsku: Śledzie w oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Natomiast filety śledziowe solone trzeba wymoczyć w wodzie do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Osuszone śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę, paprykę i jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem
Domowy Smak JedzeniaŚledzie przyrządzone w ten sposób są szybkie i bardzo smaczne.Dodatek suszonej żurawiny sprawia że mają fajny aromat i pięknie się prezentują na stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 100 gram suszonej żurawiny olej 2-3 łyżki oleju mielony pieprz kolorowy Sposób(...)przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą i odcedzamy.Cebulę drobno kroimy.Oprószamy pieprzem,mieszamy i przekładamy do słoika.Śledzie zalewamy olejem , dodajemy ocet.Wstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień
Bajeczna Kuchnia