Jeśli lubicie śledzie, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w tej odsłonie, lekko orientalnej. Można pójść na skróty i użyć gotowego sosu ale koniecznie wypróbujcie domową wersję sosu słodko – kwaśnego. Zajrzyjcie też do postu Śledzie – przepisy gdzie zebrałam wszystkie śledziowe receptury z bloga. PRZEPIS ŚLEDZIE W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Składniki: 500g śledzi solonych lub w oleju 2 cebule(...)octu ryżowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki imbiru mielonego chili Jak zrobić śledzie w sosie słodko kwaśnym: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe do przygotowania dania. Drugi krok – śledzie kroimy w mniejsze kawałki
Dorota SmakujeSposobów na przyrządzenie śledzi jest bardzo wiele. Najpopularniejsze to śledzie w oleju z cebulką lub śledzie w śmietanie . Oczywiście możemy je kupić gotowe w sklepie, ale zrobione własnoręcznie w domu smakują o wiele lepiej. Dodatkowo możemy je doprawić według własnych upodobań smakowych(...)Dzisiaj mam dla was przepis na śledzie po kujawsku. Jest to bardzo smaczna i aromatyczna wersja tej ryby. Śledzie po kujawsku to kawałki śledzia w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z duszonymi jabłkami. Jest to dość ciekawe połączenie, ale uważam, że warte spróbowania, ponieważ kwaśne jabłka doskonale pasują do tych ryb. Przepis na śledzie po kujawsku jest bardzo prosty
Danka Pichciwersja śledzia. Nie spodziewałam się, że mimo dodatku chrzanu będą miały słodkawy posmak :) Ale musicie spróbować sami, by ocenić końcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki(...)szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku. Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenŚledzie na pewno każdy lubi, jedni w oleju, inni w jogurcie, w śmietanie czy w różnych sosach. My mamy dla Was nietypową propozycję śledzi w oleju z cebulą i pieczoną papryką. Śledzie mają smak słony a jednocześnie słodkawy za sprawą pieczonej papryki. Mamy nadzieję że i Wam posmakują tak jak nam :) Składniki
Kuchenne Wariacjemielonej kolendry 0,5 płaskiej łyżeczki mielonej gorczycy 1 płaska łyżeczka mielonego majeranku czarny mielony pieprz do smaku (około małej szczypty) około 40-50 ml octu do moczenia śledzi + woda olej do zalania śledzi + do podsmażania cebuli Przygotowanie: Śledzie moczymy około 2-3 godziny w wodzie z dodatkiem octu. Wyjmujemy, płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie kroimy na mniejsze(...)smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy słoik. Układamy w nim warstwami: pokrojone śledzie, posypujemy je mieszanką przypraw, następnie warstwa cebuli ze śliwkami i marchewką, znów śledzie, przyprawy i cebula z dodatkami. Całość zalewamy olejem. Słoik dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkiŚledzie w oleju lnianym W propozycjach świątecznych przepisów nie może oczywiście zabraknąć śledzi. Dzisiaj bardzo prosta, ale także bardzo smaczna wersja. Śledzie są marynowane w oleju lnianym. Ten duet idealnie do siebie pasuje. Składniki dla 4 osób: 500 g filetów śledziowych z solanki 1-2 cebule 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 świeże listki laurowe(...)piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym. Filety pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian śledzie i cebule, dorzucając przyprawy. Całość zalać olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki min. na 3 doby. Smacznego
Pełny talerzwyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków w całości 25 g suszonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki cukru(...)tarta do foremek Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną
Wanilia i KardamonProsty przepis na śledzie w oleju z nutką octową. W święta nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Składniki: 1,20 kg matiasów 3 cebule średniej wielkości papryka czerwona marynowana liść laurowy ziele angielskie pieprz Sposób przygotowania: Matiasy zalewam zimną wodą i mocze ok 2 godzin, odcedzam, kroję na mniejsze części. Cebulę kroję w piórka, sparzam wrzątkiem razem z liściem(...)zalewam przygotowaną zalewą. Szklanka 250 ml + 2 łyżki octu i szczypta majeranku. Tak może w zimnym miejscu czekać na spożycie spokojnie 2 tygodnie. Autor przepisu: Urszula Kita Artykuł Śledzie w oleju z nutką octową pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyśledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną nutą. Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta(...)pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaWigilia Bożego Narodzenia to festiwal smaków. W każde święta przygotowujemy potrawy, w których prym wiodą ryby. Najbardziej popularne śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie mogę już nam się trochę znudzić. Sałatka śledziowa to przepyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Świetnie może zastąpić tradycyjne dania ze śledzi, a nawet zagościć na dłużej podczas przyjęć i rodzinnych uroczystości. Na święta będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śledzie jest prosty, przygotowuje się je szybko i zawsze chwilę przed spożyciem. Nie wymagają i nie lubią długiego leżakowania tak jak to jest w przypadku tradycyjnych śledzi w oleju. Jako Polak napiszę, że śledzie są smaczną zakąską do alkocholu, ponoć rybka lubi pływać. Moje przepisy na śledzie znajdziecie w zimowym wydaniu lubelskiego magazynu blogerów AROMAT(...)pieprzu 1/2 cytryny oliwa, sól, Instructions Łososiowe śledzie kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Cebulę kroimy w półksiężyce, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem. Cebulkę wykładamy na śledzie i posypujemy ziarnami czerwinego pieprzu. Proste i szybkie. Smacznego Notes PRZYGOTOWUJEMY BEZPOŚREDNIO PRZED PODANIEM Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem pochodzi z serwisu Rusty
Rusty Forkgrecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek
Dieta Rozdzielna i Zdrowieciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy
kruche babeczkiŚledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne. inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari składniki 250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju 5 ząbków czosnku (dałam więcej) 1-2 łyżki suszonego lub świeżego majeranku sok z cytryny oliwa lub dobry olej przygotowanie Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie pokroić na mniejsze
Stare Garywięc pierwszym pomysłem była właśnie ów ona. Potem doszłam do wniosku, że nie wszyscy przecież muszą się katować oliwą w takich ilościach jak ja, więc skończyło się na oleju rzepakowym. Śledzie zrobiłam co prawda wczoraj, więc w sumie nadają się już do jedzenia, zostawię je jeszcze jednak w spokoju przynajmniej na jeden dzień. Składniki: 5 filetów śledziowych(...)matjas 1 cebula 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonych moreli (pokrojonych w paski) 2 łyżki rozdrobnionych migdałów olej rzepakowy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać (jeżeli nadal są za słone, moczymy je dalej). Opłukujemy je i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka
Kardamonovy