śledź w zalewie - 749 przepisów

Śledzie w zalewie octowej 179

Przepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej 113

szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju. Zalewa: Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor. Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać(...)gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc. Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach

Moje domowe kucharzenie
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 110

Uwielbiam śledzie,  podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników

Jadło i czytadło
Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej 219

Śledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia 331

Post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 119

Składniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijne śledzie z cebulką w zalewie z oleju rzepakowego 119

Śledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera

Magiczne Życie Marty
Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej 513

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!     Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule(...)rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy *** *** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach *** *** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej

Blog z Apetytem
Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie 370

około cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy! Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole

W Moim Magicznym Domu
Śledzie po kaszubsku 119

Śledzie po kaszubsku W domu amatorem śledzi jestem niestety tylko ja. Śledzie przyrządzam tylko na Wigilię, bądź też na większą imprezę, gdzie amatorów na śledzie może być więcej. Ale kiedy przychodzi ten moment, że śledzie trafiają do słoika i na talerz, nie mogę się nimi najeść. Moje ulubione to oczywiście zwykłe śledzie w oleju. Ale czasami poeksperymentuje(...)około połowy zalewy z marynowania śledzi - jeśli kupiliście śledzie gotowe marynowane, wystarczy woda  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Ostudzić. Śledzia pociąć w małe dzwonka, przełożyć do słoika i zalać zimną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny ( można kilka dni). Po tym czasie śledzie odcedzić z zalewy, zalewy nie wylewać. Cebulę pokroić

na moim stole...
Smażone śledzie w zalewie octowej 176

woli śledzie opiekane  szczególnie kojarzą mi się z dzieciństwem i świętami. Mama zawsze robiła je na wigilię :) Z racji takiej, że dawno nie jadłam takich śledzi, zadzwoniłam do mamy, spytałam o przepis i natychmiast zabrałam się do przygotowania tej przepysznej ryby. Mój mąż był bardzo zachwycony! ;) Polecam! Składniki na smażone śledzie w zalewie octowej: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); 1 kg tuszek śledziowych sól mąka do obtoczenia śledzi zalewa 1 szklanka octu 3 szklanki wody 2 cebule 1 marchewka 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę soli. Zostawiamy je tak na 30 minut. Po upływie

Gotuj z Prezesem
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 179

Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam(...)końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śledzie w koperku na Wigilie 88

skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie

Różowa kuchnia
Śledzie w zalewie octowej 137

zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna, przez co te śledzie nie zawsze nam smakują. Dlatego ja wolę je zamarynować sama w domu. Przedstawiam Wam przepis, który jest banalnie prosty.  Oczywiście można je spożywać już na drugi dzień, ale po dwóch dobach marynowania mięso jest bardziej miękkie i kruche. Polecam również wpis na  smażone śledzie w zalewie octowej ! Składniki na śledzie w zalewie octowej: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 filetów śledziowych a'la matjas (około 400 g) zalewa 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu kilka ziarenek gorczycy Przygotowanie: 1. Śledzie zalewamy zimną wodą

Gotuj z Prezesem