Przepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w
Bernika - moj kulinarny pamietnikszkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju. Zalewa: Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor. Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać(...)gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc. Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach
Moje domowe kucharzenieUwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników
Jadło i czytadłoŚledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana
W Mojej Kuchni LubięŚledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera
Magiczne Życie MartyOpiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule(...)rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy *** *** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach *** *** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej
Blog z Apetytemokoło cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy! Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole
W Moim Magicznym DomuWigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam(...)końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie
Różowa kuchniaśledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego(...)cebulę, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość. Do zalewy dodamy śledziowe matiasy z delikatnej solonej zalewy, więc wcześniej nie moczymy filetów ( opłukujemy je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie
Miód i pieprzoleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego Śledzie po kaszubsku – Wykonanie: Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na 2h. Po tym czasie ponownie je przepłukać, wymienić wodę i pozostawić na kolejne 2h. Wymoczone(...)Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy filety dobrze się zamarynują. The post Śledzie po kaszubsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepodania z ciemnym pieczywem. Śledzie w sosie musztardowym są bardziej wyraziste, dobrze doprawione i pięknie się prezentują. Znikają jako pierwsze. Najlepsze do białego pieczywa. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem to smak tradycji – to po prostu dobry, polski śledź, który sprawdzi się zawsze. Moim zdaniem najlepiej smakuje podany z ziemniakami. Do krojenia śledzi użyłam wyjątkowego noża Victorinox Santoku(...)jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – w międzyczasie warto zmienić mleko/wodę na świeże ( śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki
Poezja smaku