dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju. Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu. Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu. Smacznego. Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj postnie, tradycyjnie, po polsku. Śledzik. Z cebulą. Ale żeby nie było – w końcu to blog ze sznytem azjatyckim – oprócz cebuli będzie też kolendra
slodkokwasnaplwartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe z zalewy 2 czerwone cebule 10 cm imbiru skórka z 1 cytryny Zalewa: 250 ml wody 3 łyżki cukru 70 ml octu 10% 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy Wykonanie: śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski obrane cebule i imbir ze skórką(...)cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można przyrządzić równie pyszne. Okazało się, że można! ;) W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka cukru(...)łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*. Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!. Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę
Czerwona PorzeczkaŚledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok tak pięknego, obłędnie pachnącego różowego słoiczka. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból(...)cebulę i marynatę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 2-3 minut. Wyłączamy gaz i kompletnie zalewę studzimy. Po jej ostudzeniu na dno słoika wykładamy trochę cebuli, marchewki i przypraw, nakładamy warstwę śledzi. Znowu wyławiamy z zalewy cebulę, marchew, przyprawy, równomiernie rozkładamy na śledziach. Powtarzamy do wykończenia składników, a wszystko na koniec zalewamy pozostałą
Karo in the Kitchenzgodzić się z nią po prostu nie można. Niewiele bowiem rzeczy pasuje równie dobrze, do wybornego śledzia, co właśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka(...)astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej miski ( lub w słoiku) układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu
Miód i pieprzłyżeczki curry 5 ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 4 goździki 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić(...)wody, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać zimną zalewą i odstawić na 5 - 7 dni do lodówki. Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos. Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną). Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin
Sto kolorów kuchniPyszne śledzie w zalewie z dodatkiem koperku..Przepis dostałam od Pani Jagódki..polecam..wypróbujcie..Ja nie lubię solonych śledzi, więc zrobiłam z marynowanych..ale można i z solonych, tylko wcześniej trzeba płaty wymoczyć.Przy większej ilości płatów śledziowych należy oczywiście zwiększyć ilość składników na zalewę..Ja z braku w domu ostrej musztardy dałam francuską z gorczycą(...)musztardy [ u mnie francuska z gorczycą] 3 łyżki cukru 100 ml oleju Filety śledziowe pokroić w kawałki [ solone należy wcześniej troszkę wymoczyć].Składniki zalewy wymieszać ze sobą, a następnie wlać do pokrojonych śledzi.Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenieostra papryczka, oliwa z pomidorów, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Ostrą papryczkę i pomidory drobno pokroić. Śledzie ułożyć na półmisku, na nich ułożyć
królestwo garówsosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Ryba faszerowana ; blog Państwo
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka chilli w proszku , jeśli lubicie tak jak my b.ostre dania olej do smażenia ( łyżka – półtorej ) Wszystkie składniki na zalewę , wkładamy do rondelka , oczywiście cebulę kroimy i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy i przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy ostudzoną zalewą . Odstawiamy na 3 dni do lodówki . Czas zabrać się(...)cały czas mieszając , aż wszystko utworzy bardzo, gęsty zwarty sos , trwa to około 10 minut . Trzeba uważać ,żeby nie przypalić . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Po upływie 3 dni , śledzie ,wyjmujemy z zalewy , kroimy w dowolnej wielkości kawałki i łączymy z sosem . Odstawiamy do lodówki na kolejne 3 dni . Po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżysmaku 1-2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Siekamy drobno rozmaryn i suszoną żurawinę i dodajemy do sosu. Śledzie marynowane w zalewie octowej kroimy na klika mniejszych kawałków, które dodajemy do sosu żurawinowego. (Inspiracja klik
Bon appetit mon amieżurawiną. Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami w oleju. Całość wyszła równie pyszna, tylko że bardziej delikatniejsza i szybsza w przygotowaniu. Obie wersje śmiało polecam! Spróbujecie? 1/2 kg filetów śledziowych w oleju (u mnie filety lekko solone - SEKO ) Zalewa: 1/2 szklanki octu(...)łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas
Di gotujemoczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę(...)pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki cytryny. Wrzucić pieprz. Wymieszać dokładnie gin z olejem i cukrem. Zalać śledzie olejem. Zamknąć. Odstawić na dwa dni. zastawa
królestwo garówtłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego(...)sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły. Smacznego, Klaudia. *Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas
Mango Papaja