śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:9/50)

Śledzie po polsku w śmietanie. 196

śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka (odkładamy do osobnej miseczki), a białka kroimy w plasterki o grubości około pół cm i dodajemy do śledzi i cebuli. Śmietanę wlewamy do sporej miski, dodajemy żółtka przetarte przez sitko (lub bardzo dobrze utarte), 3/4 zalewy, dokładnie mieszamy i wlewamy do śledzi. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, resztą zalewy (jeśli całość jest za mało kwaśna możemy dodać trochę soku z cytryny), cukrem i ewentualnie solą, pamiętając, że całość powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Gotowe śledzie odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Rozpustne gotowanie
Świeży śledź w tempurze 137

stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia, jednak w tempurze. Dzięki temu stał się mocno chrupiący, pikantny i wręcz idealny! Oboje z narzeczonym zakochaliśmy się w tym daniu od razu i uznaliśmy(...)świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej

Mango Papaja
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 142

łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych(...)czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!   Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik)    śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)    sałatkę śledziową z jabłkiem

potrawyregionalne
Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami 121

świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych  matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki  goździka 4 łyżki(...)złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.  Podajemy na świąteczny stół

Wanilia i Kardamon
Śledź po kaszubsku 126

majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami.  Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Śledź smażony w zalewie octowej 184

wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną(...)piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 103

łyżek oleju  1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas(...)mieszać). Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce. Całość zalać resztą sosu i odstawić

Di gotuje
Śledź w occie z cebulką i papryką 111

Składniki: 1 kg świeżych tuszek śledzi 2 cebule 1 papryka przyprawa cytrynowa do ryby mąka olej do smażenia zalewa: 3 szklanki wody   3/4 szklanki octu   3 płaskie łyżki cukru   1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby(...)mące, usmażyłam na oleju. Zalewa: Wodę zagotowałam z przyprawami, podałam pokrojoną w piórka cebulkę i paprykę. Gotowałam 3 minuty. Na koniec wlałam ojej, zagotowałam. Do zimnej zalewy włożyłam śledzie, odstawiłam do lodówki

Darcia w kuchni
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 170

jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się  również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody 200 ml octu ( spirytusowego(...)listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy pozostałości) wlewamy wodę, ocet i pozostałe składniki. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy śledzie w misce i w słoikach. Przykrywamy a słoiki zakręcamy. Przechowujemy z lodówce. Najlepsze są jak przejdą zalewą po dwóch dniach. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 169

smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy na śledzie w każdym domu są inne. Warto więc czasem sięgnąć po inne przepisy i przygotować coś nietypowego. Ja uwielbiam eksperymentować, stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane(...)laska cynamonu   Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić i zalać nią pokrojone na kawałki śledzie. – Odstawić śledzie do lodówki na 24 godziny. – Podawać śledzie ze śliwkami odsączone z zalewy

To co kocham
Śledzie opiekane w zalewie octowej 146

olej do smażenia zalewa 3/4 szklanki octu 5 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2-3 duże cebule 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje(...)minuty. Odstawić do wystudzenia. Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem. Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą. Naczynie

Monia miesza i gotuje
śledzie z cebulką 146

zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie. śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką. Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki. Naczynie

Camilla w kuchni
Śledzie z marynowaną śliwką 114

łyżka majonezu Wykonanie: • Filety śledziowe pokroić na 2 cm kawałki i zalać na kilka godzin lub na noc zalewą octową ze śliwek. • Śliwki pokroić na ćwiartki. • Wymieszać osączone śledziezalewy ze śliwkami i majonezem

To co kocham
Śledzie w śmietanie 173

wigilijny stół zapraszamy również ŚLEDZIE W ŚMIETANIE   . Na kilka dni przed wigilią marynuję matiasy w zalewie octowej- oto przepis. MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju   ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą, do zimnej zalewy dodajemy oliwę, mieszamy i zalewamy śledzie, Tak przygotowane śledzie wkładam do słoików na dwa trzy dni (nawet tydzień) do słoików. Rano w wigilię wykładam śledzie do miski ( bez zalewy) dodaję śmietanę i gotowe

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa z buraczkami 278

również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko  pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu 10% Cebula pokrojona w plastry 2 listki laurowe 3 ziela angielskie  Przygotowanie: Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.Śledzie moczymy(...)można dłużej)do zalewy . Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie wyjęte z zalewy i pokrojone w kostkę,dajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem mieszamy dokładnie i gotowe

Swojskie jedzonko