szale przeszukiwania notesów z zapiskami wstępnie przygotowujemy listę potraw jakie znajdą się na wielkanocnym stole. Zacznijmy więc od śledzi. Ale jakie? Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego(...)łupin i kroimy w piórka. Cebulę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i po ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie. Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną
paapilotkaajeśli zostawisz komentarz… Rozpoczął się Wielki Post , więc myślę , że przepis na śledzie z salsą, będzie odpowiedni w tym czasie. Składniki : 60 dag śledzi matiasów, pół l mleka + pół litra wody, Zalewa : 1/4 litra wody, 1/2 szklanki oleju ( szklanka 250 ml) 2 łyżki octu, 1,5 płaskiej łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli morskiej, 1 płaska(...) łącznie z cebulą zagotować i 5 minut potrzymać na pełnym ogniu. 6. Zalewę zdjąć z ognia i do gorącej dodać paprykę, ananasy oraz olej -zagotować i ewentualnie doprawić solą ,ostudzić . 7. śledzie pokroić w poprzek na paski ok. 2 cm . 8.Pokrojone śledzie dodać do zimnej zalewy,, wymieszać , przełożyć do słoja i wstawić do lodówki na co najmniej
Pysznosci Babci Basiszklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze kawałki (każdy z płatów na 2-3 części). Wodę zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi, dodać ocet i wystudzić marynatę. Dodać śledzie i odstawić na dwa dni do lodówki. Na patelni rozgrzać(...)cukier trzcinowy i przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły
Kulinarne Inspiracjewzięcie , mają te z majonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dość(...)duże słodkie jabłko 3 -4 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżeczka cukru pieprz , sól do smaku 2 ząbki czosnku 1 czubata , łyżeczka , tartego chrzanu 3 łyżki gęstego majonezu Śledzie odsączamy z zalewy , kroimy w paski , przekładamy na sitko , żeby odciekły . Ogórka , także kroimy , tylko drobniej niż śledzie i także odstawiamy na sitku ,żeby pozbyć się nadmiaru wody . Pora siekamy , jaka
Ogrodnik w podróżyolej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony itp. 1. Śledzie pokroić w kawałki. 2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą. 3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. 4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum(...)godzin, ale n ie dłużej niż 2 dni. 5. Po marynowaniu odsączyć śledzie, i zalać mieszanką oleju z oliwą tak aby je przykryło. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.Smacznego
Gotowanie...to proste !zalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać
Szczęśliwa kuchniazalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie(...)pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy
Mango Papajajest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki 400 g solonych filetów śledziowych 2-3 czerwone cebule 2-3 marchewki zalewa: 200 ml wody 200 ml octu winnego z białego wina 120 g cukru 2-3 liście laurowe kilka goździków 1 łyżeczka nasion kolendry(...)łyżeczka ziela angielskiego Przygotowanie Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki. Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie. W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę i marchewkę
OliveandThymeszklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką. Zalewa: Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki
Darcia w kuchnipłatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć(...)parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić przyprawami. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem i dodać
Pieguskowa Kuchniajedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni(...)przemian: kilka kawałków śledzi, cebulę z ogórkami konserwowymi, śledzie, kawałki ananasa z rodzynkami. I tak do wyczerpania składników, mając na uwadze, by ostatnią warstwą był ananas i rodzynki. Syrop, który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się tak, że nie wystarczy nam zalewy do przykrycia śledzi
MyCookBook.plŚledzi nie jadam! Po prostu ich nie lubię, bleee. A chyba nawet nigdy ich nie próbowałam? Wyglądają nieciekawie, więc pewnie też tak smakują (to jest moje wytłumaczenie). Ale święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut(...)surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. O to mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus
bastalenaplasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić do przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była(...)cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce, po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki na 2-3 dni, by się przegryzły. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasinajlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół i na 15 minut zalać winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić(...)kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami i imbirem. Podlać sosem sojowym wymieszanym z miodem i sokiem cytrynowym i bardzo delikatnie przemieszać. Posypać szczypiorkiem pokrojonym na około 2 cm kawałki i oprószyć pieprzem
zadanie-gotowanie