PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ JAK DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1,5 L Z OCTEM ,ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE OZORKI,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY NASZE OZORKI Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,DODAJEMY DO OZORKÓW,MIESZAMY
Swojskie jedzonkosmakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą , odkładamy na noc do lodówki. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno(...)imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie
Karo in the Kitchenautorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie(...)warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie, są bardzo smaczne, ale będą też ozdobą wigilijnego stołu. Śledzie wigilijne z marynowanymi warzywami.The
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem , Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami, Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem, Śledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie(...)żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 4 liście
Codziennik KuchennyŚledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie – marynowanego w ziołach a następnie pieczonego w piekarniku. Nie każdy przepada za smakiem śledzi bo jest dość specyficzny, ale naprawdę warto przemycić je do swojej diety, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Składniki
Ola la LCHFzakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Szykujemy pozostałe składniki – jabłko, winne i twarde – obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do śledzi. Kapary dokładnie odsączamy z zalewy i siekamy. Drobno siekamy koper i dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z gęstą śmietaną i majonezem. Dużą cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy(...)plasterki cienko pokrojonej szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie
Karo in the Kitchenmniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniekawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane wystudzone i obrane(...)skorupek jajka przekrawamy na pół. Połówki jajek układamy na talerzu stroną przekrojoną do dołu, wokół każdej połówki jajka owijamy przekrojony pasek śledzia i spinamy całość wykłaczką. Dookoła śledzia układamy przygotowaną wcześniej sałatkę. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Śledzie po japońsku + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniadodatku są bardzo smaczne. Możemy przyrządzić je na wigilijny stół lub święta. Do śledzi użyłam ziela angielskiego od Skworcu . Składniki: 1 kilogram filetów śledziowych 2 duże czerwone cebule 2 marchewki 5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego od Skworcu 10 ziaren pieprzu Zalewa: 300 ml. wody 300 ml. octu 200 gram cukru Sposób(...)przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową
Bajeczna Kuchniaśrednie cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę(...)każdym smarujemy pól łyżki musztardy, układamy 1/6 cebuli pokrojonej w piórka, małego korniszona lub 1/3 dużego, a następnie ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami. Gotowe śledzie układamy w słoju, plastikowym pojemniku lub glinianym garnku, zalewamy zalewą i odkładamy na co najmniej 48 godzin. Gotowe
Rozpustne gotowaniemiały okazji dotrwać nawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej oliwą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszczypiorkiem i granulowanym czosnkiem. Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -3 marynowane filety śledziowe w oleju -dwie łyżki groszku konserwowego -dwa ugotowane jajka na twardo Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy i gotowe
Kulinarne przemysleniaŚledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :) Składniki(...)pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane
Kuchnia z widokiem na ogródkrążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy. Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny
Qchnia po prosturazowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny
Kulinarne przygody Gatity