śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:21/50)

Śledzie opiekane w zalewie octowej 196

jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić.     1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (płaska) 3-4 łyżki cukru 1 marchew(...)oleju) na złoty kolor (z obu stron).  Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą zalewą i zakręcić/przykryć. Po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. (Lepiej, aby postały dłużej i "się przegryzły

Di gotuje
Sałatka leśna polana ze śledziami. Sałatka grzybowa polana. 2005

ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie (przez kilka godzin, by były mniej słone). Odsączyć i osuszyć. Pokroić w kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Tortownicę(...)pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć

Kulinarne Przeboje
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 428

kilka tygodni.Składniki:- ok.600g filetów śledziowych a'la matjas- 3 średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki(...)czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze 1-2 razy, by zbyt słony smak śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki. cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.Do drugiej miski kroimy w grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę

Smaczne Zdrowe
śledź obsmażany w octowej marynacie 194

jedno z dan które darze szczególnym sentymentem.  składniki   1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa  8-10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren  gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli (płaska) 1 łyżka(...)wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe

Miód i pieprz
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 151

jajka  4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około 20 min odkąd woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie ogórka kroimy w drobną kostkę i odciskamy. Jabłko kroimy w drobną(...)Śledzie kroimy również w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Jak jaka się ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę dodajemy do reszty dokładnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy jeszcze oleju z zalewy

Piekielna Kuchnia Pati
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 181

śledziowych, które uwielbiam w zalewie pomidorowej , więc zrobiłam śledzie po kaszubsku. Tradycyjnie zwijany, najsmaczniejszy w kilka dni po przygotowaniu. Jeżeli używacie tak jak ja filetów śledziowych solonych to potrzebują one troszkę więcej czasu na przegryzienie się. Najsmaczniejsze były po 5 dniach. Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile(...)soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów w oleju wystarczy je wytrzeć

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie pod różową pierzynką, czyli konfitura żurawinowa i śmietana w roli głównej 157

jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Śledzie dokładnie odsączamy z zalewy, czyli oleju. Słoiczek konfitury mieszamy z kubkiem kwaśnej śmietany, doprawiamy solą jeśli potrzeba, pierzem(...)małą łyżeczką chrzanu. Czerwoną cebulkę siekamy w bardzo drobną kosteczkę.  Śledzie układamy na półmisku/ salaterce/ pucharku, posypujemy czerwoną cebulką oraz polewamy obficie różową pierzynką. Wierzch ozdabiamy kleksami konfitury żurawinowej. #jednazdwunastu

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie po wiejsku 200

Kiedy jeszcze sama nie robiłam śledzi w domu, jadłam tylko te które zrobił mój tata. Robił doskonałe, świetnie doprawione i zawsze mi smakowały. Ale... kiedy miałam ochotę zjeść śledzia a w domu akurat nie było, kupowałam w sklepie. Najbardziej smakowały mi śledzie po kaszubsku i po wiejsku. Po kaszubsku pokazałam na blogu tutaj a po wiejsku zrobiłam wczoraj(...)oraz cukier. Zostawiłam na gazie małym około   5 minut. Dodałam marchewkę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam.   Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę   śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania

Kuchnia u Krysi
Śledzie po wiejsku 254

zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam  tutaj .    Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2  ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody 100 ml oc tu 10% [wg mnie za dużo(...)zagotować, zostawić na gazie małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem i położyć kilka plasterków ogórka i zalać 2 łyżkami oleju.Na wierzchu rozłożyć cebulę i wszystko zalać wystudzoną zalewą.Odstawić

Moje domowe kucharzenie
Śledzie po wiejsku. 179

oleju Składniki na zalewę: 2 szkl wody 2/3 szkl octu 6 łyżeczek cukru  1 łyżeczka soli 2-3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Zalewę zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki,  Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry. W słoiku układać warstwami ,warzywa(...)śledzie, warzywa itd. Na końcu muszą być warzywa.Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Po kilku dniach są gotowe. Z tych składników zrobiłam dwa słoiki.Jeden litrowy, a drugi 0,5 litra

Agusiowe smakołyki
Śledzie z suszonymi pomidorami 149

mnie tzw. must have na wigilijnym stole :)  Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz lub chilli Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez(...)najmniej 2 godziny, pokroić w paski.  Suszone pomidory  również pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem na sicie. Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę. W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika.  Wstawić

wyzwania kuchenne
Duńskie śledzie z curry 154

kroimy je w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli(...)dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka śledziowa MOZAIKA z burakiem,ciecierzycą i suszonym pomidorem 156

paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory. Do miski wrzuć pokrojone śledzie,pomidory. Otwórz puszki i po odcedzeniu z zalewy i przelaniu filtrowaną wodą wrzuć do śledzi. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.Buraki dodaj na końcu. Dodaj też poszatkowanej natki pietruszki. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu bezpośrednio

Z Kuchni Do Kuchni
Śledź po szwedzku 197

wzajemnie słodkości i słoności. Składniki : 1 kg słonych śledzi matias 2 czerwone cebule 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru masło klarowane mąka łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć ich słoność nieco bardziej niż zwykle. Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu(...)Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą. Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki). Przechowujemy w chłodnym miejscu. Śledzie po szwedzku z dnia na dzień smakują lepiej lecz u mnie dnia trzeciego zostaje już tylko reszta zalewy

Mechanik w kuchni