Śledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas
Obiad gotowyogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem
Domowy Smak JedzeniaŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki
Smaki EwySałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na moim blogu, w oryginale wykonujemy ją z kurczakiem. Dzisiejsza wersja jest bardzo podobna do pierwowzoru jednak zamieniamy główny składnik na śledzie. Ta wersja jest również bardzo smaczna (a jak dla mnie nawet lepsza niż z kurczakiem) i z pewnością świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na domowych przyjęciach(...)szczeliny między grzybkami *** *** Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę *** *** Całość smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy *** *** Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę śledzie *** *** Na śledzie wykładamy warstwowo: drobno posiekaną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w kostkę ogórki *** *** Całość ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy *** *** Jajka oraz żółty ser ścieramy na tarce o małych
Blog z Apetytempuszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w drobną kostkę ugotowane, ostudzone warzywa pokroić w kostkę
smacznieinatematmundurkach i obranymi, jako danie obiadowe. Składniki: 4 duże płaty śledzia solonego 2 cebule 500ml śmietany koperek Zalewa: 2 szklanki wrzątku 2 łyżki octu 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele(...)laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Walijskie PichcenieZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka
mojewypiekiinietylkoulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam ! Zobacz przepis na Śledzie
Smaczna Pyzabazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry
Z Kuchni Do Kuchnimusztardzie. Jedliście? Jeśli lubicie zaskakujące smaki - spróbujcie. W przepisie wykorzystałam musztardę Kamis'a z płatkami z wędzonej papryki, ale Wy możecie wykorzystać swoją ulubioną. 'śledzie w musztardzie' Składniki: - 3 filety matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 4 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie Kamis'a Specialite z płatkami z wędzonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżki oleju Musztardę wymieszać(...)miodem i olejem. Śledzie pokroić i zalać musztardową pastą. Wymieszać z musztardą. Marynować przez min.8-12h w lodówce. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfśledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka(...)filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Suszone pomidory odsączone z zalewy kroję w cienkie paseczki
Uwaga Babcia Gotujezawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc(...)długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóry również znalazł się wśród szczęśliwców. Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź . Składniki: 1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias olej 3 kiszone ogórki 2 cebule(...)opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio
Malinowe Pocałunkiśledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski. Śledzie wkładamy do misy, po czym dodajemy do nich pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie
Miód i pieprzSkładniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10% Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie. Jajka ugotowałam na twardo. Po wystudzeniu rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka(...)prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam. Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy pokroiłam na 6-8 kawałków. Do miski przełożyłam śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem. Śmietanę wymieszaną z żółtkami zalałam śledzie i wszystko delikatnie wymieszałam. Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja
Kuchnia u Krysi