śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:33/50)

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym 311

słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą. Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka

https:KKuchniaMniam
smażone filety śledziowe w zalewie słodko kwaśnej z papryką... 178

mące filety z każdej strony na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Koreczki śledziowe 254

Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie korzenne 171

Składniki: 500 g filetów śledziowych ze słonej zalewy 1,5 szklanki oleju 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu skórka(...)zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 188

łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek(...)chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki a jest przecież bardzo smaczna. Biała kiełbasa wykorzystana do dekoracji, natomiast może się znaleźć jako dodatkowy składnik i warstwa sałatki

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 511

łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek(...)chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki a jest przecież bardzo smaczna. Biała kiełbasa wykorzystana do dekoracji, natomiast może się znaleźć jako dodatkowy składnik i warstwa sałatki

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 200

Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych  sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzik w warzywach 220

Wigilię lub Sylwestra idealny śledzik w warzywach. Co roku robię takie śledzie i szybko znikają z talerza.                             Śledzik w warzywach Składniki : filety śledziowe  marynowane - 4 szt marchewka - 1 szt pietruszka  - 1 szt buraki - 2 szt cebula - 1 szt majonez  2 - 3 łyżki sól(...)dekoracji Przygotowanie : Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać drobno pokroić. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem. Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki. (function

Kuchnia Danusi
Śledź po Japońsku 339

laurowe 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki i gotować na półmiękko.Odcedzić na sitku i odstawić do wystygnięcia. chłodną cebulę odcisnąć z nadmiaru zalewy, dodać odsączony groszek,majonez,musztardę,doprawić i wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ugotowane jajka owinąć plastrem śledzia, spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce. Czubek

Swojskie jedzonko
Prosta sałatka śledziowa z szałwią 206

fantastycznie przepyszna! Przekonajcie się sami :) Składniki: (na naprawdę duuuużą michę) - 6 płatów śledziowych surowych posolonych, bez żadnych zalew i dodatków - 9 ziemniaków - 3 łyżki majonezu (użyłam zwykłego dekoracyjnego) - 1 duża cebula - przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, szałwia Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie płuczemy w chłodnej przegotowanej wodzie i przekrawamy po 3cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Po wystudzeniu ziemniaków

upichcona
Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z 140

śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki śledziowe Ogórek kiszony Cebula wykałaczki Zalewa

Smaki Ewy
Jak przygotować wigilijną kolację 144

zadość? - Uczono mnie, że potraw na wigilijnym stole powinno być 12. W zależności od regionu będzie to  kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny(...)myśli przede wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy

Cztery Fajery
Śliwki Węgierki w Zalewie Octowej i Ocet Śliwkowy 192

wiecie co? Warto było, w sumie to śliwki robią się same. Pokusiłam się o własne proporcje zalewy, gdyż nie chciałam uzyskać mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :)  Składniki: 1 kg śliwek węgierek(...)garnku, przykryłam pokrywką i jak już całkowicie wystygła wstawiłam do lodówki na 48 h. Po tym czasie odcedziłam śliwki do miski, zalewę z laskami cynamonu i goździkami ponownie doprowadziłam do wrzenia, odstawiłam do lekkiego wystudzenia i do ciepłej zalewy włożyłam przełożone wcześniej do miski śliwki. Garnek przykryłam pokrywką i po całkowitym wystudzeniu wstawiłam do lodówki na kolejne

Blondynka Gotuje
Śledzie Marynowane z Selerem . Sałatka Śledziowa 318

stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Jajka kroję w nie za dużą kostkę . Selera odsączam z zalewy na durszlaku . Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół , usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest(...)kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej : Do salaterki daję śledzie , seler , jajka , cebulę , majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem ( dwiema dużymi szczyptami ) i całość dokładnie mieszam . Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Śledzie przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę

Uwaga Babcia Gotuje
ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU 900

pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi   Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI  wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie

Z Majeczką w kuchni