śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:30/50)

Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 154

Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi

Pichceniomania
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 146

godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko(...)dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki:  - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej

Kubki smaku
Śledzie dobrze przyprawione 143

cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce(...)małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance  mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku

My Chcemy Jeść
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 172

miękkości. Odcedzamy, jeszcze gorące dzielimy na połowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy(...)pozostały tłuszcz i smażymy śledzie partiami po 2-3 minuty z obu stron, delikatnie przewracamy je na patelni żeby się nie porozpadały. Porcje sałatki ziemniaczanej rozkładamy na talerze, obok układamy świeżo usmażone śledzie. Zabieramy się za ostatni etap przygotowania, czyli sos. Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła

Karo in the Kitchen
Śledzie z suszonymi śliwkami 247

daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować

Moja pasja smaku
Śledzie w sosie pomidorowym po tatarsku 160

filetów śledziowych z zalewy octowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w oleju z cytryną. 120

dość często. Przeważnie marynuję w occie po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny. Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia. Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Bardzo fajnie sprawdzą się na święta(...)można je przygotować wcześniej. Polecam, spróbujcie ;) Składniki: 6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju) 1 cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pióra. Cytrynę dobrze umyć, wyszorować

Agusiowe smakołyki
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 193

smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka... tak to już koniec przepisu:-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z śledzi i soczewicy 144

Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką+ film 196

Pyszna sałatka ze śledziem w roli głównej, dodatkiem czerwonej fasolki, cebuli i ogórków kiszonych będzie znakomitą przekąską na imprezę, śniadanie lub kolację. Expresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych matiasów 1 opakowanie fasolki czerwonej 2 cebule(...)kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu przepis  Wymoczone w zimniej wodzie filety śledziowe, odsączamy i kroimy w kostkę . Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, fasolkę, cebulę i ogórki, dodajemy majonez i wszystkie składniki razem mieszamy. Sałatki nie solimy ponieważ śledzie są wystarczająco słone. Sałatkę chłodzimy w lodówce

Smakowite Dania
Śledzie z ćwikłą 173

filety śledziowe z zalewy octowej 3 łyżki ćwikły 3 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej cebuli 3 łyżki posiekanego w kostkę jabłka Na dno salaterki rozkładamy połowę ćwikły, następnie pokrojone w kostkę śledzie (połowę), na to cebulę, jabłka, majonez, śledzie,  resztę ćwikły i dekorujemy dowolnie

Gotowanie jest łatwe
Delikatna sałatka ze śledziem i ananasem 139

łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól,  pieprz,  świeży tymianek Sposób przygotowania: Ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Por  pokroić w krążki i przelać wrzątkiem na  sicie. Ananasa pokroić w kostkę, a śledzia w  paski.  Wszystkie składniki przełożyć do  miski, dodać jogurt i majonez. Doprawić do  smaku solą i pieprzem, wymieszać

Nie tylko w kuchni
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 152

chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można kupić same filety obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży(...)papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły smaczne śledzie w lekko ostrej papryce z warzywami..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami 177

ósemki i wkładamy do osobnych 4 miseczek. Do każdej dodajemy po trochę ogórka, papryki, karczochów. Na wierz wykładamy odsączone z zalewy koreczki śledziowe. Dekorujemy szalotką, kaparami, połówką jajka i dymką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka warstwowa ze śledziem i kukurydzą 144

łyżki majonezu 1 ogórek zielony ½ pęczka natki pietruszki Pieprz Na dnie miseczki rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu. Następnie rozkładamy odsączona z zalewy kukurydzę. Kolejną warstwa jest pokrojony w paseczki i obrany ze skóry śledzik. Delikatnie oprószamy go pieprzem. Na śledziu rozsmarowujemy resztę majonezu. Na wierzchu układamy pokrojonego w kosteczkę ogórka oraz posiekaną natkę pietruszki. Górę możemy przyozdobić kukurydzą

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania