Składniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10% Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie. Jajka ugotowałam na twardo. Po wystudzeniu rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka(...)prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam. Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy pokroiłam na 6-8 kawałków. Do miski przełożyłam śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem. Śmietanę wymieszaną z żółtkami zalałam śledzie i wszystko delikatnie wymieszałam. Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja
Kuchnia u Krysipapryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki konserwowe, oraz paprykę. Dokładamy przekrojone na pół oliwki, sok z ćwiartki cytryny, olej, maggi, oraz pieprz. Całość
Miód i pieprzSposób przygotowania: Filety śledziowe przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny w zależności jak są słone śledzie, odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na pół, cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy gorącą wodą. W słoiku śledzie układamy warstwami z suszonymi pomidorami, kaparami oraz cebulę. Całość zalewamy
Bajeczna Kuchniałyżki ziaren gorczycy 10 goździków 400 ml białego octu winnego 15 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin. Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem. Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można
R'n'G Kitchenmiędzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie pozostałych składników: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki. Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie sosu do śledzi: Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około
Uwaga Babcia Gotujegroszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy. Następnie układamy ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajka. Na jajka układamy odsączoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Na papryce rozsmarowujemy majonez
e-PrzepisyKulinarnesuper smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru(...)stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy
Kuchnia od dwojgaśmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku(...)części. Cebulę pokroiłam w piórka a ogórki w talarki. Malutkie pieczarki zostawiłam w całości a większe przekroiłam na pół. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby
Kuchnia u Krysioctu winnego 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru Przygotowanie: Śledzie na moczyć w zimnej wodzie (lub mleku) i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone). Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi. Śledzie pokroić w plastry o szerokości 4 cm i oprószyć majerankiem . Żurawinę(...)minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła. Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli. Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu . Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie
Codziennik Kuchennyświeżym pieczywem. Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 filety śledziowe a'la matyjasy (w słonej zalewie) 2 małe cebule świeżo zmielony pieprz sól olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą
Ugotowaćkiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości. Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem
Gosia gotujezależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka po wymieszaniu Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Prze(...)pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości,Czas na nasze śledzie.Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski.Dodajemy majonez i pieprz.Mieszamy i próbujemy.Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać
Gosia gotujeabsolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę na niebieski znaczek MSC - dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu(...)pozostawiamy na 15 minut, aż zrobi się chrupki. Jabłko obieramy i kroimy na cieńkie słupki, umieszczamy w misce z wodą i odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia
Plate of Joysłoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin *** *** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY
Blog z Apetytem