śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:31/50)

Śledzie z czosnkiem i koperkiem 117

święta to śledzie...tym razem zestawienie koperku z czosnkiem i cebulką 😃😀😄 Składniki: 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 mały pęczek kopru 1 mała cebula 8 filetów śledziowych z zalewy octowej sól,pieprz do smaku Przygotowanie: Na kilka dni wcześniej przygotowujemy solone filety śledziowe w zalewie octowej. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Filety śledziowe kroimy(...)mniejsze kawałki. Przekładamy do miski śledzie, wkładamy czosnek, cebulę, posiekany koperek. Zalewamy wszystko oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem do smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w Sosie Tatarskim 549

następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę(...)musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Możemy posypać szczypiorkiem.   Moje posty

Słodka Strona
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 385

gotuję ok 15 min. Dzięki temu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona

Walijskie Pichcenie
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 352

klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy(...)pewien czas je przemieszać, tak by z każdej strony były opieczone na złoty kolor. Upieczone klopsiki są dosyć słonawe, ale nie przejmujcie się tym, po wymoczeniu w zalewie sól z nich wychodzi. Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i kostką rosołową. Gdy zalewa zewrze dodajemy do niej cebulę pokrojoną w plastry i wlewamy

Smakowy Raj
Maślaki marynowane 158

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy(...)grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Śledź z suszonymi pomidorami 185

Składniki: 4-5 filetów śledziowych matias 2 cebule 2-3 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki majeranku olej rzepakowy (tyle, żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie marynowane w zalewie octowej. Domowe śledzie w occie. 239

Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię. Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych

Smaczna Pyza
Śledzie z suszonymi pomidorami 186

kilka chwil.   Polecam! :) Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych typu matias 10-15 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z zalewy pomidorów 1/2 szklanki oleju 2 cebule 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz Przed przygotowaniem śledzie należy moczyć w wodzie, przez około 2-3 godziny, żeby nie były zbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy

Czerwona Porzeczka
rolmopsy w zalewie octowej 169

Śledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki

W królestwie smaków Beaty
Sałatka śledziowa z pieczarkami 166

godziny w zimnej wodzie.     Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku.    Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego: -kawałek selera -kawałek pora -10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu    na opieńki w zalewie octowej) -150 ml gęstego jogurtu naturalnego -3 łyżki majonezu -pieprz i sól do smaku(...)Seler ścieramy na grubych oczkach, pora drobno kroimy, śledzie kroimy na kawałki.    Wszystko wkładamy do jednej miski. W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem.  Mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki. Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy

Maminek kulinarny
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba 515

siekam.  Ziemniaki studzę i ścieram na tarce o grubszych oczkach, można pokroić w maleńką kosteczkę. Buraczki odcedzam z zalewy. Jajka studzę , obieram i trę na grubszych oczkach tarki.  Składniki na sałatkę układam warstwami w przeźroczystej misce. *śledzie *2 łyżki majonezu –rozsmarować  i oprószyć pieprzem *posiekany szczypiorek *ziemniaki  oprószone pieprzem *majonez *buraczki *majonez *starte jajka oprószone

Takie tam pichcenie
Śledzie po kaszubsku 218

śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1(...)godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy

Kolizje Smaków
Rolmopsy 189

imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić używając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy 1 wędzona śliwka 1 duży pomidor soszony z zalewy Składniki na marynatę: 1,5 szklanki wody 100 ml octu(...)listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy nasiona kolendry - opcjonalnie Wykonanie: jeśli używasz śledzi solonych z beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne śledzie w korzennej zalewie 132

honorowe miejsce na każdej rodzinnej imprezie. Mój tata, ja, Piotrek uwielbiamy śledzie w każdej postaci. Na Boże Narodzenie oprócz standardowych śledzi w oliwie z cebulką na naszym stole goszczą te w korzennej, pachnącej cynamonem i kardamonem zalewie. Mogę spokojnie powiedzieć, że mimo tego iż mają lekko słodki smak są po prostu pyszne. Dodatkową ich zaletą jest(...)spokojnie można przygotować je dzień wcześniej. Dzięki temu odpowiednio naciągnął aromatem przypraw i będą jeszcze lepsze. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: słoik śledzi w oliwie laska cynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, goździki, mielony cynamon

Życie ze smakiem
Różowe śledzie – mistrzowski smak 147

używam championów) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Mleko Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski. Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj(...)obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem zalej śledzie, buraczki, jabłko i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej schłodź w lodówce przez całą noc. Przechowuj śledzie w lodówce. Smacznego

Przepisy Babci