dodatku są bardzo smaczne. Możemy przyrządzić je na wigilijny stół lub święta. Do śledzi użyłam ziela angielskiego od Skworcu . Składniki: 1 kilogram filetów śledziowych 2 duże czerwone cebule 2 marchewki 5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego od Skworcu 10 ziaren pieprzu Zalewa: 300 ml. wody 300 ml. octu 200 gram cukru Sposób(...)przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową
Bajeczna Kuchniaśrednie cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę(...)każdym smarujemy pól łyżki musztardy, układamy 1/6 cebuli pokrojonej w piórka, małego korniszona lub 1/3 dużego, a następnie ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami. Gotowe śledzie układamy w słoju, plastikowym pojemniku lub glinianym garnku, zalewamy zalewą i odkładamy na co najmniej 48 godzin. Gotowe
Rozpustne gotowaniemiały okazji dotrwać nawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej oliwą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszczypiorkiem i granulowanym czosnkiem. Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -3 marynowane filety śledziowe w oleju -dwie łyżki groszku konserwowego -dwa ugotowane jajka na twardo Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy i gotowe
Kulinarne przemysleniaŚledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :) Składniki(...)pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane
Kuchnia z widokiem na ogródkrążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy. Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny
Qchnia po prosturazowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny
Kulinarne przygody GatityZasypujemy poszatkowana cebulą, cynamonem i żurawiną. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy ocet. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy odrobina oleju, aby zawartość była całkowicie pokryta zalewą. Schładzamy w lodówce. Artykuł Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakukurydzą. Dodatek czosnku sprawia, że sałatka jest smaczniejsza. 4 płaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę
VioletoweKucharzeniemyjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy do sałatki i delikatnie
Bajeczna Kuchniałyżki majonezu cukier do smaku sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy ,dodajemy do śledzi razem z osączonym z zalewy groszkiem i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Jajka gotujemy ,obieramy ,kroimy w kostkę ,dodajemy do całości. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i słodką papryką ,do smaku
R'n'G KitchenWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików
Kuchnia Beatyimprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula(...)kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami . Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy troszkę cebulki i dekoruję oliwkami
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki świeżej natki pietruszki - 1 mała łyżeczka miodu - 3 łyżeczki melasy z granatów - pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki przyprawy sumak Liście szpianku myjemy układamy na półmisku. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z zalewą z opakowania, żurawiną i brzoskwinią z opakowania. Z miodu, oliwy, melasy i przypraw przygotowujemy dressing, którym obficie zalewamy śledzie. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę. Całość wykładamy na liście
SMYKWKUCHNI