śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:16/50)

Przystawka ze śledzia 124

wprowadzanych na rynek produktów. To się czuje i tego się chce!  Potrzebujemy: 1 opakowanie śledzi z czarnuszką Mirko 3 jaja ugotowane na twardo 1 marynowana pieczarka 1 ogórek konserwowy 1 łyżka majonezu sól, pieprz małe kromeczki dowolnego pieczywa Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w małą kostkę. Jajka kroimy w nieco mniejszą kosteczkę niż śledzie. Marynowane pieczarki

MamaOskarka
Smażone świeże śledzie 146

patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób przyrządzenia śledzi znany jest na Kujawach od pokoleń. Składniki: 1/2 kg świeżych śledzi nie z zalewy (tuszy lub filetów) sól, pieprz mąka pszenna (do panierowania) cytryna (opcjonalnie) Wykonanie: Śledzie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.  Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą

IMPRESJA SMAKU
Śledziowa kopuła 311

cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem  KIELECKI sól morska do smaku pieprz czarny gruboziarnisty do smaku natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych Sposób przygotowania 1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki(...)Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. 3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast

Wanilia i Kardamon
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 143

Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto!Składniki:3 filety śledziowekiełki lucerynyśliwka w zalewie(...)cynamonowejrodzynki 100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki)3 jabłkasok z 1/2 cytrynySposób przygotowania:Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy i drobno kroimy.Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut.Jabłka myjemy i kroimy na plasterki

Słodkie Przyjemności
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 170

sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!    Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy(...)Doprawiłam octem i cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym.  Smacznego!   Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik)    śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik

potrawyregionalne
marnowane śledzie w sosie tatarskim 151

śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy(...)wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną  śmietanę

Miód i pieprz
całkiem inny śledź po cygańsku 121

śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta(...)octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie

Miód i pieprz
Śledzie na cztery sposoby. 129

Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami. Składniki: - 500 g matijasów - 2 małe słoiczki marynowanych kurek  - 1 puszka krojonych pomidorów(...)Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 3) Śledzie w musztardzie

DominikaDolci
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi 162

Składniki: 4-5 płatów śledzi a'la matias mały słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku(...)cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Śledzik z porem i serkiem wiejskim 156

śledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad

Gotowanie jest łatwe
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 155

pierzastej. Naprawdę pozycja obowiązkowa do schłodzonej wódeczki i kompanów czekających na "no to zdrowie!" A że rybka lubi pływać, to tuż za wołowiną wskoczył porządny płat śledzia naszego polskiego w zalewie octowej z cebulką. Smakowite, a za śledziami na ogół nie przepadam.  Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą

Right Behind The Kitchen
Szwedzka sałatka ze śledzi 168

marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego  1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu i cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam

Bea(u)ty kitchen
ŚLEDZIE W OLEJU 141

Matias 3-4 cebule 2 papryki  kilka sztuk wędzonych śliwek świeżo zmielony czarny pieprz olej rzepakowy Przepis na śledzie w oleju. Przygotowanie śledzi: Krok 1. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć. Filety włożyć do szklanego naczynia, zalać zimną wodą i moczyć minimum przez 2 godziny. Następnie wyjąć śledzie i osączyć - pokroić w poprzek w paseczki i o szerokości(...)mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu (może to być większy słoik lub salaterka), ułożyć warstwami cebulę, paprykę, trochę śliwek i śledzie i kolejna tura, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinny znaleźć się warzywa i śliwki. Każdą warstwę śledzi oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na koniec do naczynia wlać olej, tak aby dokładnie zakrył wszystkie składniki i ostatni raz oprószyć

Moja Książka Kucharska
Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami 116

kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz

Życie ze smakiem
Śledzie z farszem grzybowym 154

cebula 1 jajko 5 łyżek   bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą.  Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około 4 godziny   (najlepiej pozostawić je na noc), żeby się(...)Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego.   Śledzie wyjęłam z zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną   wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias nie trzeba długo moczyć w wodzie, ponieważ nie zawierają tyle soli co śledzie

Kuchnia u Krysi