śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:13/50)

Ryba pieczona z warzywami 585

Przed podaniem danie możemy posypać posiekanymi świeżymi ziołami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba pieczona z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pstrąg pieczony w pietruszce, z masłem czosnkowym i warzywami 140

minut *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RYBA W CIEŚCIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pstrąg pieczony w pietruszce, z masłem czosnkowym i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ryba w cieście serowym 187

patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ     Artykuł Ryba w cieście serowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Śledzie z żurawiną 144

Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również po prostu piękna :-) Z szybkich dań ze śledziem z zalewy lub oleju polecam również: sałatka śledziowa z jabłkiem i porem sałatka śledziowa z ziemniakami sałatka śledziowa z suszonym pomidorem

AniaGotuje.pl
Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" 600

pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatar śledziowy 181

Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami. Składniki na 4 porcje: 3 filety śledziowe 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w ziołach i papryce 260

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie panierowane w zalewie octowej 169

propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi  - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu  5 szklanek wody 3 łyżki cukru(...)oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były

kgwjanczewo
śledź w sosie chrzanowym 176

szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co.  Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki 300 g filetów śledziowych z zalewy 1 cebula(...)szklanki dobrego gęstego naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu sok z ćwiartki cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypior, lub pietruszka do dekoracji sposób przygotowania Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy  cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez,  jogurt   naturalny , chrzan , cukier i sok z cytryny, c ałość

Miód i pieprz
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 231

razem przepis rodzinny,który kojarzy mi się z rodzinnym domem.Zalewa jest idealna dla wszystkich,którzy nie przepadają za mocno octową .... Składniki:   1 kg zielonych śledzi niesolonych jajko mąka   Zalewa:   7 szklanek wody 1 szklanka octu 1-2 cebule w kostkę(...)talarki 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę pokroić wg uznania i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić. Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy

Niespełnione zdolności kulinarne
śledź od "zielonego" do rolmopsa 172

zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje w naszych przepisach z rzadka, by nie powiedzieć że wcale. Kupujemy więc na potęgę, wcześniej(...)ziaren pieprzu 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), przekładamy do kamionkowego naczynia ( lub wykonanego ze stali nierdzewnej), zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez dwa dni. Po dwóch dniach tuszki śledzi wyjmujemy z solanki ( solankę wyrzucamy), dokładnie płuczemy, układamy na powrót

Miód i pieprz
Śledzie w majonezie z cebulą 115

dnia, święta czy humoru Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Śledzie w majonezie z cebulą Drukuj przepis Porcji: 400 g Czas gotowania: 6 godzin Składniki 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka(...)oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia

Kuchnia Bazylii
Śledź w burakach, śliwce i czerwonej cebuli z sałatką ziemniaczaną 106

buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża(...)liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 średnie podłużne buraki, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, olej słonecznikowy, szczypta soli, pieprz świeżo mielony cukier Wyjąć śliwki z zalewy, płynem zalać śledzie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie je odcedzić, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. My każdy filet przekroiliśmy pod lekkim skosem na 2 części. Podczas

królestwo garów
Sałatka śledziowa na pumperniklu 203

eleganckie porcje. Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól

Poezja smaku
śledzie smażone w zalewie octowej 122

angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach wegeta 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto(...)półksiężyce. Do wysokiego naczynia wkładać naprzemiennie śledzie, posypując je piórkami cebuli. Na koniec dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.  Z w/w składników przygotować zalewę. Gorącą zalać śledzie. Zamknąć naczynie i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce żeby się przegryzły.  Śledzie wyszły i smakowały rewelacyjnie

Darcia w kuchni