kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć ze skórki za pomocą łyżki, miąższ pokroić. Na chlebie ułożyć kawałki awokado i śledzi, z wierzchu położyć kiełki. Smacznego
Obiad gotowyKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco(...)Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić
Kolorowa kuchnia Elkiśledzie po sułtańsku Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną(...)niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do marynaty dodajemy filety śledziowe, wcześniej opłukane solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie. Opłukane śledziowe filety
Miód i pieprzpucharki ½ kg łagodnych śledzi w oleju 2-3 sztuki czerwonej cebuli 20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA ½ szklanki majonezu light ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka Szczypta cukru Sól do smaku Świeżo mielony pieprz Słoiczek konfitury z żurawiny Jak wykonać ? Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku(...)papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta. Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce. Podajemy. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżki majonezu 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire .Sos dodać do śledzi i wymieszać.Odstawić do lodówki , aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzeniezalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce. Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce. Przygotować domowy majonez : Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat
Smakowity Blog Kulinarnydomowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la SekoPolecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:Matiasy (płaty śledziowe solone) – 6-7 sztukMleko – 500mlCebula(...)śledzie powinny być całe zakryte)pół łyżeczki cukruCzarny pieprz – 6 ziarenekSól – szczyptaZiele angielskie – 3 ziarenkaLiście laurowe – 3 liścieZioła prowansalskie – pół łyżeczki Śledzie w oleju z cebulką – Wykonanie:Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć
Kulinarne Przebojemieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami W razie potrzeby postoją do tygodnia . Smacznego ! Post Bałkański przysmak śledziowy
Ogrodnik w podróżysosem chrzanowym oraz śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego
https:KKuchniaMniamściereczce, pokrój w paseczki i wrzuć do miski. Wszystkie puszki pootwieraj i odlej zalewę, wsyp di śledzi. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz z zalewy, dodaj do sałatki, dodaj też tuńczyka i łososia . Delikatnie przemieszaj, dosmacz solą i pieprzem. Teraz wmieszaj
Z Kuchni Do Kuchnigodz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką
Kuchnia MagdaLenyrazem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Smacznego
Bea(u)ty kitchenzostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed
Swojskie jedzonkomąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól Nadzienie serowe 250 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka pietruszki 3-4 filety śledziowe SEKO Beczka śledzi Rolada buraczkowa : buraka ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Białko jajka ubić na sztywno. Do ostudzonego buraka dodać żółtko, sól i mleko oraz mąkę. Dokładnie wymieszać(...)wystudzenia. Nadzienie serowe : serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż krótszego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed
Pieguskowa Kuchnia