śledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)minutę, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) przekładając każdą warstwę śledzi przestudzoną marynatą. Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprzgrzybów marynowanych pół małej cebuli 2 łyżki majonezu light łyżeczka musztardy pieprz mały ogórek konserwowy WYKONANIE: 1. Śledzia moczymy w zimnej wodzie ok pół godziny. Odsączamy i kroimy w drobną kostkę. 2. Cebulę i ogórka drobno kroimy. 3. Grzybki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. 4. Majonez łaczymy z musztarda i pieprzem, dokłądnie mieszamy. 5. Łączymy wszystkie składniki. INSTRUKCJA
Atlas Smakówkolejna odsłona śledzi-tym razem błyskawiczne do zrobienia,i naprawdę pyszne-polecam... Składniki: 500 g matiasów w oleju 4 duże ogórki konserwowe 2 cebule na zalewę: 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka curry sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Matiasy kroimy w paski,cebulę w drobną kostkę,a ogórki w dużą koskę(...)miseczce mieszamy składniki zalewy mieszamy wszystko razem i przekładamy do słoika na kilka godzin , żeby składniki się przegryzły Smacznego
Swojskie jedzonkosuszonych pomidorów w oliwie gałązka natki pietruszki pieprz dodatkowo: metalowa foremka-obręcz Filety śledziowe odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z suszonymi pomidorami i oliwkami. Metalową obręcz ustawiamy na półmisku i po kolei nakładamy warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę lekko ugniatamy aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdejmujemy obręcz, a całość
Bon Appetit MałgorzatyPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki
Kuchnia co dniastandardowy zestawik składników ;) niezawodny i bardzo smaczny ;) Składniki (około 4 porcji): 4 płaty śledziowe z zalewy octowej puszka kukurydzy (bez dodatku cukru) 1 jabłko (małe) 1 cebula 3 ogórki z octu 7 łyżek jogurtu naturalnego (dość gęstego) Sposób przygotowania: Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsałatkę wymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze śledzi z majerankiem i czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził(...)być bardzo ostro :) Składniki: filety ze śledzia ( ja użyłam tych ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz Wykonanie: Filety namoczyć w wodzie z dodatkiem octu ( na 1,5 litra wody 1/4 szklanki octu), ja zaś swoje wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paski
Bea(u)ty kitchensię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pasty kanapkowej. 25 dkg sera białego (mielony) 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 1/2 łyżeczki soli 8 świeżych listków bazylii Jak przygotować serowo-pomidorową pastę kanapkową . Serek
mecooksmała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Dodać szczypiorek(troszkę zostawić do dekoracji), majonez i doprawić solą i pieprzem według
Pysznie & PiękniePomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka(...)fasoli „Kidney” w zalewie 3 flety śledziowe w oleju 1 cebula* 3 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Fasolę wyrzucić z puszki na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Filety śledziowe, ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć wszystkie składniki do salaterki połać oliwą i wymieszać. *) Ja wykorzystuję cebulę od śledzi w oleju
Wiem co jemofercie producenta znajdziecie grzyby marynowane, suszone, grzybowe koncentraty oraz mnóstwo leśnych owoców w zalewie czy żelu (jagody, borówki, maliny, żurawina). Marka bliska naturze, wszystkie produkty są wege, a część certyfikowana BIO. Polecam! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjekaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa
Miód i pieprzBuraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy
Bajeczna Kuchniamałe marchewki 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy kremskiej koperek Przygotowanie: Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki. Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie
Ciastka - domowe słodkościcebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy
Kulinarne przygody Gatity