śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:39/50)

Woda śledziowa 149

listek laurowy Kamis kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis 3-4 łyżki octu 10 % Jamar 4 łyżki śmietany 18 % Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce(...)Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził od ości a woda nabierze śledziowego posmaku. Po tym czasie wyłowić przyprawy i śledzika z zalewy. W zalewie pozostawić cebulę i mlecz. Do zalewy dodać śmietanę i wszystko zblenderować. Jeśli woda jest za kwaśna dolać odrobinę przegotowanej wody. Wodę i śledzika podawać z ziemniakami okraszonymi olejem lnianym lub smażoną cebulką

Monia miesza i gotuje
Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 334

wodą, wstawić do lodówki na noc żeby woda wyciągnęła sól. Dla mnie to najważniejsza część obróbki śledzi - słabo wymoczone będą potwornie słone a to zabije pozostałe smaki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić.  Obrać i pokroić na kostkę ok 1 cm. Śledzie odsączyć z wody i pokroić w niewielką kostkę - taką jak ziemniaki.  Ogórki i cebulę również(...)kostkę. Jeśli ktoś chce złagodzić smak cebuli można ją sparzyć wrzątkiem. Ale uważam, że nie ma takiej konieczności, szczególnie w przypadku szalotki lub cebuli cukrowej. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać.  Można doprawić solą i pieprzem, jeśli smak będzie mało wyraźny. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pasta z suszonych pomidorów 138

Zdrowa, smaczna i szybka do zrobienia pasta do kanapek, krakersów i innych... Składniki na pastę z suszonych pomidorów: suszone pomidory w oleju z ziołami 270 g

Karola gotuje
SAŁATKA ŚLEDZIOWA W ZIEMNIAKACH 149

olejem wiejskim Beczka śledzi  SEKO 15 ziemniaków dużych  1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków kroimy w całości. Jabłko drobno siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko

Z Majeczką w kuchni
Lasagne z ciecierzycą 127

Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na lasagne z mięsem mielonym. 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki 500 ml sosu pomidorowego 5 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 łyżki

mecooks
Domowe rolmopsy z papryką 121

grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody(...)szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki

Kulinarne przygody Gatity
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 178

śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy  10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej(...)pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy.   Po ok. 5 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.  Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie.  Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika. Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce

wegujemy
Razowe penne z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami 201

łyżki tymianku - najlepiej świeżego sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym ogniu. Dodajemy posiekane pomidory i odcedzony makaron. Mieszamy całość z rukolą i od razu podajemy. Smacznego(...)porcja makaronu - 550 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 7,5 g - węglowodany - 80 g - błonnik - 14 g Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane w smakach kilku 190

górę tuńczyka zmieszanego ze szczypiorkiem. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  2. Faszerowane jajka z awokado Składniki : 7 jajek 1 dojrzałe awokado 4 -5 kawałki suszonych pomidorów w zalewie natka cebuli szalotki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ do misy, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na jednolitą(...)Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  3.  Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Mechanik w kuchni
FIT kanapkowa pasta z fasoli 161

kanapka 108 kcal) 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu) 4 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku 6 kromek chleba graham sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Fasolę odsączamy z zalewy i miksujemy z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem (zostawiamy łyżkę do posypania kanapek). Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki grubo smarujemy pastą i posypujemy resztą koperku. Smacznego(...)kcal - białka - 4,85 g - tłuszcze - 0,7 g - węglowodany - 17,5 g - błonnik - 4,5 g     Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka śledziowa z buraczkami 247

wyszła przepyszna.  Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać(...)wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
KOPERTY Z TUŃCZYKIEM 162

przygotowuje. Dziś zapraszam na zapiekane tortille z tuńczykiem. Tobi się je szybko , smakują rewelacyjnie , są chrupiące. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło  składniki na 4 sztuuki: 4 dowolne tortillę 1 puszka tuńczyka stek w sosie własnym(...)dowolnego) może być mozzarella 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu np.pikantnego PRZYGOTOWANIE;  Tuńczyka (ja używam zawsze stek) odcedzamy z zalewy. Przekładam do miski.  Następnie ser żółty trę na grubych oczkach, przekładam do miski. Natkę pietruszki dokładnie,drobno siekam, przekładam do miski. Całość doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ketchup

Gotowanie Patki
ROLKI ZAPIEKANE Z TUŃCZYKIEM 138

bardzo szybko , wystarczy tortilla , tuńczyk , ser i mamy pyszną przekąskę . Idealnie pasuje z sosem majonezowym lub pomidorowym. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 18-20 sztuk   1 puszka tuńczyka w oleju (stek) 15 dag sera(...)pieprz do smaku 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki Bazyli 3 tortillę pszenne 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu np. pikantnego PRZYGOTOWANIE:  Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Przekładam do miski. Dodaję ser żółty tarty, sól, pieprz, bazylię, natkę pietruszki oraz majonez, musztardę i ketchup. Wszystko dokładnie mieszam Placek tortilli przekładam na deskę. Na środek wykładam

Gotowanie Patki
Śledzie ze skorzonerą 154

mleka do namoczenia śledzi 500 g skorzonery 1 mała puszka soczewicy 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 l wody 1 łyżka mąki 1 łyżka octu sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy w mleku, przez(...)litr wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu). Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, tak by były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki. Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy. Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy. st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami 178

wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję(...)pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki Kaszubskie to połączenie ogórków, papryki, cebuli i przypraw. Warzywa zalane są pyszną słodko- kwaśną zalewą. Ogórki zachwyciły mnie swoim smakiem. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, sałatek i surówek. Warto kupić ten produkt i wykorzystać go do przygotowania pysznych potraw.  Zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi