Pierogi leniwe z cynamonową okrasą

Pierogi leniwe z cynamonową okrasą

Pierogi leniwe z cynamonową okrasą

Sporo mącznych potraw kuchni polskiej tj. kluski, pierogi czy pyzy, jadałam jako dziecko. Do dziś bardzo je lubię, a smak pierogów leniwych na słodko przywołał wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpły... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kierunekuchnia

Autor

kierunekuchniakierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pierogi, pierogi przepis, tarta, leniwe pierogi, kluski, ziemniaki, ciasto, twaróg, bułki, kopytka, mielone, obiad, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, ciasta z masa, jajka z farszem, tarta na słodko

Inne przepisy z Kierunekuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.