Chleb pełnoziarnisty mieszany

Chleb pełnoziarnisty mieszany

Chleb pełnoziarnisty mieszany

  Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą  mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm. Zaczyn: 60 g dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól 20 g powidła jabłkowe lub miód, melasa itp. 280 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 70 g) 60 g miks ziaren razem z wodą (krótko uprażone na patelni i... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.