Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chleb pełnoziarnisty mieszany

 

Chleb pełnoziarnisty

Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą  mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm.


Zaczyn:

60 g dojrzały zakwas żytni

100 g letnia woda

100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g)

Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C


Ciasto:

170 g letnia woda

9 g sól

20 g powidła jabłkowe lub miód, melasa itp.

280 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 70 g)

60 g miks ziaren razem z wodą (krótko uprażone na patelni i namoczone w 50 g wody)

ewentualnie dodatkowa woda przy wyrabianiu do miękkiej konsystencji ciasta


Do zaczynu dodać wodę, sól i powidła (miód, melasę itp.), dokładnie wymieszać. Dosypać mąki, wyrobić kilka minut ciasto, na końcu dodać miks ziaren i wmieszać równomiernie w ciasto.

Ciasto zostawić przykryte na godzinę.

Następnie przełożyć ciasto do foremki 20x11 cm wysmarowanej olejem i obsypanej w środku ziarenkami (w misce zostawić odrobinę ciasta i rozrobić ją z niewielką ilością wody, potem można to użyć do posmarowania wierzchu chleba, ziarenka będą mocniej się trzymać).

Chleb w foremce zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 h w cieple w ok. 30-32°C, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów foremki.

Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować resztką ciasta rozrobioną z wodą i posypać nasionkami.

Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, 10 minut w 220-230°C, potem zmniejszyć temperaturę do 170-180°C i piec jeszcze ok. 50 minut.

Smacznego :)


Komentarze

  1. Aż mam ochotę na chlebek prosto z pieca, jutro idę do piekarni z rana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty