Przepis na : deser
Co roku obmyślam jaki sernik upiekę na Święta. Mam tyle przepisowych hitów, że trudno je przebić. Jednak ten wypiek przeniósł mnie myślami przed kominek, kiedy to siadamy po wigilii i najedzeni do syta mieścimy “jeszcze serniczek”. Orzechowy spód z dodatkiem wyjątkowo aromatycznego cynamonu z Indonezji nadaje lekko piernikowej, wytrawnej nuty. Lekko miodowa, niezbyt słodka masa serowa nie jest ani ciężka, ani piankowa – jest taka w sam raz. Całość wieńczy śmietanowa klajdra – ekstrakt z w... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...