Dzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania :) Składniki: 170 g mąki pszennej 120 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego(...)roztopionego i ostudzonego masła skórka otarta z 3/4 pomarańczy 2 łyżeczko brązowego cukru do posypania muffinów Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. sól. Do drugiej miski wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre
Smak mojego domuMuffinki bez pieczenia to bardzo zdrowe, odżywcze i naładowane ogromną dawką witamin i minerałów słodkie babeczki! Smakują obłędnie pysznie i prezentują się cudownie! Idealnie wpasowują się w zasady alfa-odżywiania , o którym więcej pisałam TUTAJ . Muffinki z powidłami wiśniowymi odznaczają się słodko-kwaśnym smakiem, a te z kremem nerkowcowym to połączenie słodko-maślanego smaku z nutką truskawkowego aromatu(...)łyżeczki uformuj spód muffinek. Do 6 muffinek przełóż na wierzch powidła śliwkowe (po jednej łyżeczce), a do kolejnych 6 krem z nerkowców dodatkowo zdobiąc liofilizowanymi truskawkami. Wszystkie muffinki włóż do zamrażarki i mroź przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem wyciągnij chwilkę wcześniej, aby odtajały
Zdrowie na języku :PIdealne na deser, świetny dodatek do kawy - mowa oczywiście o muffinach. Te małe babeczki to idealny prowiant na każdy piknik czy wypad do znajomych. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy czy też do szkoły. Moje ulubione to te przygotowane na kefirze bądź jogurcie. Dziś opcja kokosowa, która pysznie się skomponowała z rożnymi owocami - tak się składa(...)wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż ... Kokosowe muffiny - wieloowocowe SKŁADNIKI : 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam(...)polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis. Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;) Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki cukru brązowego
Symfonia smakowamojej kuchni, chociaż jestem tym pokoleniem któremu pomarańcza kojarzy się z zimą, choinką i pierwszą gwiazdką. Lubię w ciągu roku powracać do takich skojarzeń , a z przepisem na muffiny pomarańczowe robię to w mniej niż 40min. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 pomarańcza ( otarta z niej skórka i wyciśnięty(...)misce mieszamy składniki suche. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy widelcem niezbyt dokładnie, wystarczy żeby się ze sobą lekko połaczyły. Ponoć im mniej starannie to zrobimy tym muffiny są smaczniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą
FarmażonyMAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie foremki do magdalenek, to możecie oczywiście przygotować z poniższego ciasta magdalenki. Dla 6 osób Przygotowanie: 15 minut Pieczenie 15 minut 125 g miękkiego masła 125 g mąki pszennej(...)cytryny, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą. Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub wysmarowanych masłem) foremek na muffinki (lub do wysmarowanych mąką i oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C. *Możesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTakie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4 plastry
Bon appetit mon amielukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży(...)będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części - z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny
Smakołyki BerenikiMuffiny to jeden z najprostszych wypieków do zrobienia, jakie sobie można wyobrazić. Osobno łączymy składniki mokre, osobno sypkie- raz dwa i gotowe. Babeczki zawsze kojarzyły mi się z długim staniem w kuchni i mozolnym wypełnianiem foremek. Kiedy zrobiłam te właśnie muffiny zmieniłam zdanie. Ciekawe w tych babeczkach jest to, że jak ma się podstawowy przepis to można dowolnie kombinować(...)różnymi smakami i dodatkami. Polecam każdemu, szczególnie tym osobom, które lubią połączenie bananów i kawy. Jest to połączenie idealne! Z podanego przepisu wychodzi około 18 szt. muffin. Składniki: 1,5 szklanki mąki niepełna szklanka brązowego cukru tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag masła 4 banany 2 jajka 5 łyżeczek cappucino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku
Pobite gary Barbarymoże wiecie wypieki nie należą do moich mocnych stron, doszłam jednak do wniosku, ze muffinki to nic trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam(...)Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki : 1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki
Codzienne Gotowaniegodziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami ( tutaj przepis ) – są idealnie wilgotne, puszyste i pachną już podczas pieczenia (po wyciągnięciu z piekarnika jest już tylko lepiej :) ). Dziś puszysta wersja z dużą ilością
Ciastkozercyprzepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego(...)porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia źródło przepisu 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki
FitKotoprócz tego, że wyglądało niezwykle apetycznie to w dodatku bardzo było smaczne. Nigdy nie przypuszczałam, że jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml(...)Formujemy kulkę i dokładnie zawiązujemy. Gotujemy przez około 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy. Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku. Na wierzch nakładamy
Pan i Pani Smith w kuchnimogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie niespodziewanie koleżanka Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe muffinki , przepis na nie znalazłam w książce Małe pyszności . Do ich upieczenia wykorzystałam papilot ek od PapilArt . foremeczkach takich na jeden gry z . A może zaskoczycie swoich gości(...)ubić z cukrem , cukrem waniliowym i śmietaną fix podzielić na 3 do jednej dodać kolor żółty do drugiej niebieski i do trzeciej zielony. Rękawy cukiernicze napełnić kremem i dekorować muffinki. Muffinki możecie udekorować według własnego pomysłu. Smacznego :) PapilArt http://papilart.pl
Sama słodycz i szczypta chiliMUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam! :) SKŁADNIKI(...)MUFFINÓW: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Calzonella.com