muffiny - 9030 przepisów (strona:104/602)

Muffinki kawowe 113

domu dużo rozpuszczalnej kawy, a w zasadzie nikt jej nie pije. Nie lubię kawowych ciast, ale chciałam coś na szybko. Nie ma mleka a chciałam muffinki.   Mimo to wyszły pycha. Muffinki kawowe w smaku jak orzechowe, i strasznie wilgotne. Nie mieszałam dokładnie ciasta, przez co grudki chyba wyczuwam jako orzechy ;p Za to fotki chyba najbardziej niewyraźne w ostatnim(...)wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Nalać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec przez trochę ponad 20 min w 190 stopniach. Muffinki bardzo nie rosną. Są w miarę równe

W kuchni bez szafek
Muffinki z truskawkami 130

jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem zrobiłam muffinki. Wyszły bardzo wilgotne i chrupiące zarazem, a dodatek cynamonu bardzo wzbogacił ich smak:) Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Składniki:  220g masła,  3 czubate szklanki mąki(...)stopionym masłem. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać szpatułką, ale bardzo krótko. Następnie dodać pokrojone w plasterki truskawki lub rozmrożone, odsączone, nie krojone. Na sam koniec dodać cukier, by muffinki były chrupiące.  Krótko zmieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek na muffinki.  Piec około 20 minut w temp. 190st.  Ostudzić i podawać

Z miłości do słodkości
960. Muffina na jogurcie greckim. 113

Muffina na jogurcie greckim;  z gruszką i płatkami migdałowymi; ciepłe mleko  Po ostatnim mega dobry cieście na tym właśnie jogurcie zapragnęło mi się podobnej muffiny ^^ Nie pytajcie o jej kształt, czy coś, bo sama nie rozumiem xd ciasto było gęste, aż nagle przy nakładaniu zaczekało się rozlewać przez co wyszło takie o to bardzo smaczne(...)klasach 3 mogą wszystko tak zorganizować, że reszta ma normalnie lekcje, ale w praktyce zastępstwa, odwołane lekcje, więć lenistwo bierze górę xd Powodzenia maturzyści :) ktoś tu też chciał kawałek muffiny

More food, love and dreams
Muffiny na słono 159

pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka ziół prowansalskich Składniki mokre:   pół szklanki mleka   jedno jajko   50 ml oleju   Dodatki: Tak naprawdę, do tych muffin możemy dodać wszystko to co lubimy, albo to co akurat w tym momencie znajduje się w naszej lodówce. Ja do moich dodałam: 6 plasterków szynki  kawałek żółtego sera kawałek(...)sposób powstaje nam ciasto. Następnie kroimy w kostkę szynkę, ser, paprykę oraz cebulę. Wszystko to dodajemy do ciasta i krótko mieszamy Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffiny. Ja użyłam silikonowych, jednak można także użyć blachy do muffin. Na koniec posypujemy wierzch muffinek starkowanym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut.  Obserwujmy

Taste Therapy
Muffiny z Czarnymi Porzeczkami 148

Muffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem . Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mama Gotuje
Muffiny z Musli 132

Ciastka te są chrupiące i słodkie z dużą ilością bakalii i prażonego słonecznika. Do zrobienia takich muffinów można wykorzystać ulubione dodatki. Łatwo je zrobić a ich jedyną wadą jest to, że bardzo się kruszą. Mimo wszystko moim zdaniem warto je przygotować. Składniki: 100 - 150 g łuskanego słonecznika 70 g masła 2  łyżki cukru musli bakalie (rodzynki, kandyzowane ananasy, morele(...)bakaliami i ze słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę polać miodem i dokładnie wymieszać. Formować kulki ściskając je tak, żeby wszystkie składniki się skleiły. Uformowane ciastka włożyć do papilotek na muffiny. Jeśli ciastka się bardzo kruszą można je przełożyć do foremek na muffiny lub babeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 o C na 15 - 20 minut. Dzięki temu cukier, masło

Mama Gotuje
Kakaowe muffiny 132

Bardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić

Mama Gotuje
Muffinki z krówkami i jabłkiem 216

muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać(...)drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C. Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni

Kto ugości moich gości?
Ciasteczkowe jajka i muffiny 143

Kolejny zaległy post, kolejny eksperyment kulinarny, kolejna udana próba. Część ciasta upiekłam w formie w kształcie jajka, a część jako muffiny. Ciasto wyszło wspaniałe w smaku i dodatkowo rozwarstwia się kolorystycznie. Na górze jest jaśniejsze, niżej zaś ciemniejsze. Najlepiej sprawdźcie sami:) Składniki: 1 kostka margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 płaska łyżka sody(...)temperatury 170'C na 30 min. Upiekłam 10 sztuk w kształcie jajka, a do reszty ciasta dosypałam garść rodzynek, wymieszałam i przelałam do formy na muffiny. czas i temperatura takie same- wyszło 12 muffin. Łącznie 22 ciasteczka

Ciasteczkowy Potwór
Mocno czekoladowe muffinki z białą czekoladą 191

Muffiny te piekłam jakiś czas temu. Ponoć świetne! Piszę, że świetne, bo to słowa moich koleżanek, które dzielnie znosiły mnie przez pół roku na weekendowych wyjazdach. A że wyjazdy te związane były z pilną i ciężką nauką, to przynajmniej raz uatrakcyjniłam im wyjazd moim wypiekiem:) Żałuję Dziewczyny, że było tych słodkości tak mało, ale obiecuję w przyszłości poprawę i będą(...)jajko i chwilkę składniki pomiksować ze sobą. Następnie wsypać do mieszqaniny bananowej suche składniki, dodać pokrojoną grubo czekoladę i delikatnie wymieszać (nie za długo). Ciasto wyłożyć do formy na muffiny (wcześniej wysmarowanej lub wyłożonej papilotkami pergaminowymi). Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzone muffinki można pokryć dowolną polewą czekoladową

In my kitchen
Tiramisu cupcakes 150

kawę rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 150 g serka mascarpone(...)palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy.  Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko

In my kitchen
Tęczowe muffinki 156

Tęczowe muffinki to eksperyment, który był wynikiem euforii w czasie początków mojej przygody z barwnikami spożywczymi . Fantastycznie nadają się na dziecięce imprezy , ponieważ maluchy je uwielbiają! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się itp. I czasem niby w tej samej temperaturze ciasto jest upieczone w różnym czasie. Jak sprawdzić wykałaczką? Należy wbić ją w środek muffinki i jak będzie sucha na końcu to znaczy, że ciasto jest upieczone. h3 Post Tęczowe muffinki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową. 120

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Eksperymentowanie z muffinkami trwa. Dzisiaj do przepisu dodałam krem czekoladowy a muffinki polane zostały polewą czekoladową- coś idealnego na gorsze dni. Efekt? Super! Podaję przepis i zachęcam do wypróbowania. Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową   Składniki:   szklanka mąki, ½ szklanki(...)kremu czekoladowego. Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy. Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową. Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.   Smacznego

paapilotkaa
Muffinki z truskawkami 96

Puszyste, słodkie muffinki idealne jako deser na kolację dla dwojga. Dzięki truskawkom muffinki są lekko kwaśne.     Składniki na 12 muffinek: 100 g masła 280 g mąki (tj. co najmniej 1,5 szklanki 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 jajka 180 g jogurt naturalnego 50 ml mleka truskawki (np. z kompotu/rozmrożone(...)pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć.   5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć truskawki. 7. Przygotowane muffinki piec około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już suche. 8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Marchewkowe muffinki 133

ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!   Składniki:   200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej   1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych(...)Później wlać olej, mleko, wbić jajka, dodać startą marchew i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera.       4. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20 minut w 180C.       *przepis na muffinki zaczerpnęłam z czasopisma "Dekoracje ciast

Ugotować