muffiny - 9030 przepisów (strona:100/602)

WANILIOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI 193

Lekkie i puszyste muffinki z dodatkiem likieru waniliowego, który nadaje nadaje muffinkom niezwykłego aromatu. SKŁADNIKI na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. likieru waniliowego Dalkowski , ¼ szkl. oleju, kilkanaście drylowanych wiśni, cukier puder do posypania WYKONANIE Suche składniki mieszamy z suchymi w 1 misce, a w drugiej misce łączymy mokre(...)składniki. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Przekładamy do papierowych papilotek na muffinki, wciskamy po 2-3 sztuki wiśni. Pieczemy ok 18-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Papilotki, w których upiekłam muffinki pochodzą ze sklepu internetowego PAPILART . Zapraszam na ich stronę, mają tam duży wybór różnego rodzaju form i foremek do pieczenia

słodki bratek
Muffinki z serem, papryką i frankfruterkami 128

Dzisiaj polecam przepis na pyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka(...)olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proste muffiny z nadzieniem wg Aleex 116

wszystko zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Dlatego dziś, gdy patrzę na chuliganów wyrywających kostkę brukową i niszczących przystanki nie akceptuję takiego zachowania. Aby podkreślić uroczysty charakter dzisiejszego dnia, upiekłam muffinki z przepisu meggi173. Swoje babeczki podałam na biało-czerwonej serwetce, bo dziś Biało-Czerwona powinna być na pierwszym planie. Składniki na 12 sztuk: Składniki suche: • 1 i 3/4 szklanki mąki(...)składniki suche. 2. W drugiej misce przygotować składniki mokre: jajko, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. 3. Do suchych składników powoli dodawać mokre. Wystarczy je połączyć zwykłą trzepaczką, dzięki czemu muffinki będą bardziej puszyste. 4. Można teraz dodać pokrojoną wcześniej na drobne kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać. Można też pozostawić masę bez dodatków i później włożyć do muffinek dowolny krem

W mojej kuchni
BABECZKI TIRAMISU 114

szybkie muffinki na imprezę karnawałową, wygodne w formie małe babeczki z masą o smaku tiramisu   SKŁADNIKI  Muffinki: 1 szkl. mąki, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna(...)stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao

słodki bratek
Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi 121

Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g cukru trzcinowego 250 g jogurtu naturalnego 125 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g orzechów piniowych dodatkowo na polewę(...)orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor. Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem

Passions hobbies life
Muffinki z soczewicą. 102

Warzywa strączkowe w deserze? Czemu nie. Pomyślałam, że najlepiej będzie upiec muffinki. Wszyscy znamy ciasto marchewkowe, które jest niezwykle smaczne. Nim się właśnie inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl(...)ubijania dodać cukier i olej. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.  Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Polewa: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozpuścić

zadanie-gotowanie
Marmurkowe babeczki / muffinki 155

Muffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej(...)Suche składniki połączyć, zamieszać łyżką do połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Nastoletnie wypiekanie

Kuchnia domowa Ani
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 136

przewidział. I teraz ja muszę wymyślić, jak je zjeść... Jakieś pomysły...? Gwiazdami dzisiejszego wpisu są oczywiście pomarańcze. Już następnego dnia zamieniłam część z nich w urocze babeczko-muffiny, które chodziły mi po głowie od dawna. Nie mam pojęcia, skąd mi się wziął ten pomysł, bo żadnego satysfakcjonującego mnie przepisu znaleźć w sieci nie mogłam. W końcu sięgnęłam po Indulgent cakes(...)kandyzowanymi pomarańczami i lodami; u mnie plasterki cytrusów wylądowały na dnie foremek, żeby po upieczeniu dumnie prezentować swoją czerwoną barwę już na wierzchu. Nie zmieniłam samej receptury na muffiny - migdałowo-pomarańczowe, dość ciężkie i nadal słodkie (choć ilość cukru zmniejszyłam o ponad połowę). I tak, w przepisie jest oliwa, nie olej. Czuć jej charakterystyczny zapach podczas pieczenia, i na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą 237

razem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie wspólnie wypiekaliśmy pyszne muffinki z serkiem ricotta, dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. W przepisie zaproponowano suszony imbir, ja natomiast wykorzystałam świeży. I to był bardzo dobry wybór.  Dodatek świeżego imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się(...)wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy.  Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam.   Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą Składniki na 12 muffinek: 240 g mąki

Mia Cucina Sofieta
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 231

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki:    300g mąki    40g masła    2 żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min

Amatorka kuchenna
Muffinki kokosowe z Malibu 153

Obłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. Składniki: 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka maślanki 4 łyżki Malibu 100 g białej czekolady 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki mleka Sposób przygotowania(...)pieczenia oraz pokruszone batoniki. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej, jajka i Malibu. Suche składniki przełożyć do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z mlekiem. Ostudzone muffinki polać czekoladą i posypać

Na Ciasteczkowych Papierach
Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana. 88

Muffinki z owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie(...)dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj do wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam

nietadieta
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 189

dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia(...)potem z jednej strony robimy wystający szpic (jak łezka) a z drugiej dziurkę. Nie trzeba mieć do tego specjalnych narzędzi, nada się np. dobrze umyty długopis. Do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami nakładamy po łyżce białego ciasta (lepiej go nie mieszać, nawet jeśli konsystencja nie jest zupełnie jednolita, bo całość będzie mniej puszysta). Wkładamy po „truskawce” i przykrywamy

Ciastkozercy
Makowe muffiny z kakaowym spodem 144

Idealnie wpasowujące się w świąteczny klimat muffiny, a także super pomysł na pozbycie się resztek masy makowej. Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej 1 łyżka kakao Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki(...)stopni .  Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia

Kolejny blog o gotowaniu
Muffinki z borówkami i posypką migdałową 97

Muffinki są dobre na każdą porę dnia. Zgrabna, leciutka  smakuje z każdym owocem wyjątkowo. Nie miałam na co czekać są borówki są i babeczki.  Zapraszam... Skala smaku 10/10- zamiast kruszonki można muffinki polukrować z dodatkiem soku z cytryny. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 12 muffinek: 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki brązowego cukru(...)ekstrakt z wanilii i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce

Kubki smaku