Wilgotne,cudownie czekoladowe z kawałkami czekolady. Muffiny czekoladowe bo o nich mowa są idealne na przeróżne okazje. Są szybkie do przygotowania.Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Delikatnie i krótko mieszamy i gotowe. Można dodać kawałki dowolnej, ulubionej czekolady-białej,gorzkiej,mlecznej lub np.posiekane krówki. Składniki: na 12 szt. muffinów 150 g dowolnej czekolady 150 g masła(...)Wlałam rozpuszczone wcześniej masło. Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki. Dodałam je do masy. Teraz wystarczy wymieszać wszystko, paroma delikatnymi ruchami łyżki. Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami. Masę czekoladową wyłożyłam do foremek. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni. Piekłam muffiny przez około 20 minut. Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły. Polecam! Smacznego
potrawyregionalneMuffinki znamy i lubimy chyba wszyscy. Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i czekolada, i owoce, i budyń... Wszystko zależy od naszej wyobraźni :) Zawsze piekąc muffinki kierowałam się prostą zasadą: produkty suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się(...)wypróbowanie troszkę innego przepisu Margarytki na muffinki z jagodami , zastępując jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :))) Składniki: (na 18szt) 35 0 g mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy ½ szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka dodatkowo: 300g borów
Walijskie PichceniePyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne(...)wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Witaminy A i D są rozpuszczalne w tłuszczach, stąd warto pamiętać o tym, by nie sięgać po produkty mleczne o znacznie obniżonej zawartości tłuszczu. Muffiny podałam z ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie. Składniki (10-12 sztuk): 3 banany 80 gram masła 100 gram cukru 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej
Mango PapajaPuszyste, mocno kakaowe muffiny z domowym karmelem… Już sam opis brzmi pyszne, a to co wyciągnęłam z piekarnika jest jeszcze lepsze! Jestem absolutnie zakochana w tych babeczkach, myślę, że i Wy je polubicie ;) Podane proporcje wystarczą na 6 dużych babeczek, warto upiec je w papilotkach „tulipanach” lub zrobić samemu papilotki z papieru do pieczenia. Standardowy rozmiar(...)wysokość około 3 cm, więc może być trochę za niski na na tak duże babeczki. Składniki na muffiny: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 0,5 szklanki oleju 3 łyżki jogurtu + 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Składniki na domowy karmel: 3 łyżki cukru
CiastkozercySmak tych muffinek przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania, naprawdę. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię lepsze muffinki niż te bardzo czekoladowe muffinki z kremem malinowym . Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się(...)rozczarowałam. To właśnie dzięki cukinii muffinki pozostały wilgotne i takie mięciutkie. Jestem zachwycona. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na pewno nie pożałujecie. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Będą hitem spotkania z przyjaciółką, jak również świetnie sprawdzą się na rodzinnej imprezie. Przygotowanie trwa 10 minut, a reszta już robi się sama. Czego potrzebujemy? - 3/4 szklanki brązowego cukru
two broke sistersZawsze robię ciasto salceson , tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu . Składniki (na 24 muffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie(...)Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów
Corner With Recipeskonkursie "Blogerzy kochają olej rzepakowy" wiedziałam, że muszę wziąć w nim udział. W końcu nie przez przypadek w większości moich przepisów użyty jest olej rzepakowy. Na początek proponuję muffiny na bazie płatków owsianych. Te są wyjątkowo proste w wykonaniu, więc jeśli znudzą wam się świeże truskawki, zapraszam do eksperymentu :) Owsiane muffiny truskawkowe Składniki (12 dużych muffinów): - 2,5 szklanki płatków(...)pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut
Corner With Recipesrobię je w bardzo dużych ilościach eksperymentując różne przepisy, jak i tworząc swoje własne. Mam nadzieję, że wkrótce się z Wami swoimi ulubionymi podzielę - jak porobię zdjęcia. Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo(...)nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy czekoladowych i z owocami. Choć ja mam zwyczaj wyjmowania muffinów z foremek po ostudzeniu, gdyż dla mnie tak lepiej ładniej się prezentują. Wbrew pozornie foremki te są bardzo masywne i nie tracą kształtu po wlaniu do nich ciasta, można ustawić
Ciastka - domowe słodkościcotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej(...)wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut do ich zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dietetyczne muffinki śniadaniowe z kaszy jęczmiennej i cukinii. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. Najlepiej podawać je z barszczem czerwonym. 1 muffinka ma ok. 70 kcal. Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Składniki: 3 średnie marchewki (ok. 170g) 1 średnia cukinia (ok. 470g) 100g kaszy jęczmiennej perłowej 400g szynki z indyka pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 2 czubate(...)łyżki mąki pszennej 3 duże jajka pieprz, sól zioła greckie w młynku (opcjonalnie) Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Wykonanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (paseczki) Szynkę pokroić w kosteczkę. Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać mąkę, jajka i przyprawy
Kulinarne PrzebojeWitajcie kochani ;) Tak jak obiecałam umieszczam przepis na muffinki Pani Młoda- wiem, że miały być wczoraj ale nie było mnie w domu więc nie miałam możliwości wstawienia przepisu. Muffinki są bardzo dobre, długo zachowują świeżość a przy tym są proste w wykonaniu. Przepis na nie pochodzi z bloga: Ciastkożercy Serdecznie polecam ;) Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Aninich coś odpowiedniego dla siebie jest moim ulubionym czasem w kuchni aby przygotowywać słodkości. Można bawić się smakiem owoców i łączyć je w rozmaity sposób. Ponownie skusiłam się na muffiny, które lubię za to,że można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy czy w odwiedziny do przyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane(...)przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem. Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 2 łyżki otartej skórki z cytryny 125 ml jogurtu naturalnego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJako, że jesteśmy wielkimi fanami wszelkiej maści muffinek to dzisiaj kolejna nasza propozycja, którą są muffinki Malibu Składniki na muffinki: - 1 szklanka mąki pszennej - ½ szklanki wiórek kokosowych - 1 szklanka cukru - ½ szklanki jogurtu - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki syropu kokosowego - 1 łyżeczka sody Składniki na masę: - 200g serka mascarpone - ½ szklanki wiórek kokosowych - 50ml rumu Malibu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy(...)25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką wyciągamy je z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy pędzelkiem nasączonym w rumie. Po wystudzeniu nakładamy na nie masę, a na koniec posypujemy ją dodatkowo wiórkami. Pomimo że alkoholu
Kuchenne WariacjeBardzo kremowe, lekko wilgotne w środku muffiny, które po prostu rozpływają się w ustach pyszne warzywa strączkowe w połączeniu z serem feta i jogurtem naturalnym tworzą niezwykle smaczne danie. Składniki: - puszka fasoli białej - puszka cieciorki - ser feta ok 200 g - pół małego jogurtu naturalnego - pieprz, czosnek w proszku Przygotowanie: Zmiksować blenderem cieciorkę i fasole(...)razem z fetą i jogurtem, doprawić do smaku przełożyć do papierowych foremek do muffin i wyłożyć na blaszkę do muffin, piec ok 40 minut w 160 stopniach. Jeśli chcecie, żeby muffiny były bardziej zwarte i suche można dodać mąkę i jajko, chociaż mi najbardziej smakują w takiej wersji
zdrowa vege kuchniaświecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust. Za to chyba nawet pięciolatkowi spodobają się proste muffiny w barwach wojskowego kamuflażu :) Do tego babeczki są bardzo smaczne i lekkie, z wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowym aromatem. Przepis wystarcza na przygotowanie 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)zielony barwnik spożywczy (jeśli barwnik ma odpowiednio ciemny odcień można pominąć kakao). Przygotować 3 woreczki cukiernicze i do każdego przełożyć ciasto w innym kolorze. Odciąć końcówki. Foremkę do dużych muffinów wyłożyć papilotkami. Na dnie każdego gniazda zrobić 3 kleksy, każdy w innym kolorze. Najlepiej zrobić to po 5-6 sztuk za jednym razem, żeby ciasto nie zdążyło się rozlać
Trzeci talerz