muffiny - 9030 przepisów (strona:84/602)

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 140

Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :)  takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i pierniczków ciekawa alternatywa - podzielne, takie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak wziąć(...)można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę. Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190-200 stopni, pieczemy 20-25 minut, w zależności od wielkości foremek i potrzeby (do tzw. suchego patyczka

Kolorowy Przepisownik
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 165

wylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało mi się z niej przyrządzić. Do dzisiaj uważam, że muffiny dyniowo-jabłkowe są jednymi z lepszych jakie jadłam, a naleśniki dyniowe wysadziły mojej kubki smakowe w kosmos. Co prawda tarta dyniowa wyszła fatalnie i rzeczywiście bardzo mdło, ale przypuszczam(...)się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi 109

Jakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki(...)połączą dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią  i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego

Taste Therapy
(prawie) dietetyczne muffinki 202

Delikatnie odbiegając od świątecznej tematyki, przygotowałam dla Was przepis na (prawie) dietetyczne muffinki. "Prawie", bo to jednak ciasto, słodycze i nigdy nie będą do końca dietetyczne. Jednak mąka została zastąpiona płatkami owsianymi, a ilość cukru zredukowana do minimum, więc zjedzenie jednej takiej muffinki (czy trzech) nie jest aż takim wielkim grzechem :) Składniki:  200g zmielonych płatków owsianych  80g mąki(...)kawałki za pomocą noża). Ja dodałam też pokrojone na drobno kawałki świeżego kokosa, które można spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 2 łyżki ciasta na jedną muffinkę). Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, możemy ozdobić muffinki cukrem pudrem lub kremem

two broke sisters
Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orzechami nerkowca 170

Obok  brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi  są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję(...)swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Życie zamknięte w smaku
Muffiny kawowo - waniliowe z czereśniami 127

bloger będzie taki sam. Nie będą go cieszyły własne sukcesy, bo więcej czasu poświęci (i zmarnuje) na zawiść wobec innych. Cieszę się, że poznałam Magdę, a Wam chcę pokazać muffinki, które piekłam jakiś czas temu z jej przepisu. U Magdy znajdziecie je tam klik  (Ja zmodyfikowałam troszkę przepis.) Możecie użyć dowolnych owoców, my piekłyśmy z czereśniami. Zgadnijcie, jak wyszły(...)wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki piec  w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (do suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z Jagodami 135

słonku spędzamy. Pierwsze tygodnie spędziliśmy u mnie, na Podkarpaciu. Teraz odpoczywamy u męża, w otoczeniu mazurskich jezior. Mimo nieziemskich upałów, 40 stopni w cieniu, udało mi się upiec przepyszne muffiny z polskimi, prosto z lasu, przepysznymi jagodami. Wspaniała w smaku, pełna jagódek muffinka posypana brązowym cukrem, orzechami i cynamonem – obłędna. Warte przygotowania, nawet jeśli włączony piekarnik to ostania rzecz(...)oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy do połączenia. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypka: 50 g cukru brązowego

Made By Mom And Son
Muffiny owsiane z bananami 216

Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak.  I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli.  Polecam gorąco :)  Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany

Takie tam pichcenie
Muffiny z rabarbarem i żurawiną 136

wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste  nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;) Składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji

Corner With Recipes
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 241

Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120 g mąki pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej(...)wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać

Plate of Joy
Muffinki z truskawkami i rabarbarem 139

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek. Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki. U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam!   Muffinki z truskawkami i rabarbarem    Składniki:   2 szklanki mąki, szklanka cukru,   2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru(...)miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.  Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar

paapilotkaa
Cytrynowe muffinki z budyniem 120

Dzisiaj kolejna próba czegoś nowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji(...)ciasta starczyło na 9 papilotek natomiast budyniu jeszcze na kilka porcji ). Po wyłożeniu papilotek ciastem z budyniem blaszka powędrowała do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać

Kuchenne Wariacje
owsiane muffiny z daktylami (bez tłuszczu) 181

Ogólnie zawsze dochodzę do wniosku, że bardzo rzadko je piekę...A przecież są takie wdzięczne ;) Niedawno upiekłam właśnie te - wyszły bardzo dobre, miękkie, słodkie, z kawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :) MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI przepis autorski // ok. 10 muffinów ~50g płatków owsianych ~80g  mąki owsianej BIO FRESANO ~3 jajka(...)łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :) Mąka owsiana

chili & sugar
Kokosowe muffinki z orzechowym ciasteczkiem 120

poranne słońce już nie jest tak wesołe. Hmpf... a może to strach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły u mnie muffinki, a przecież są tak szybkie i banalne w wykonaniu. Miska, parę ruchów łyżką, piekarnik i ciasto praktycznie samo gotowe. A że z muffinkami można stworzyć różnorakie historie, to moja dzisiaj(...)cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W osobnej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, jajka, mleko i roztopione masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wlać po łyżce ciasta. Poukładać ciasteczka i przykryć pozostałym ciastem. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej

My simple kitchen
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 147

Dzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych.  Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe(...)kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.   Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną.  Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję

Takie tam pichcenie