Muffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe
Smakołyki BerenikiOpis: Muffinki z jagodami to bardzo lekki, delikatny i słodki deser. Jagody również uważane są za delikatny owoc, więc doskonale komponują się z delikatnym smakiem muffinki. Muffinki z jagodami są jednymi z najpopularniejszych rodzajów babeczek w Anglii oraz w Stanach Zjednoczonych. W wielu cukierniach zachwycają swoim smakiem oraz wyglądem. Dlaczego więc nie przygotować tych pyszności samemu? W sezonie letnim możemy(...)łączymy z jagodami. Formę na muf finki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Muffinki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu. Możemy je udekorować wedle uznania, np. posypać cukrem pudrem, przygotować lukier Artykuł Muffinki z jagodami pochodzi z serwisu FoodMagazine.pl - przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitajcie :) ostatnio mam przyjemność testowania bardzo fajnych bezglutenowych produktów firmy Incola. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę jaglaną z której upiekłam pyszne wytrawne muffinki z dodatkiem szynki i koperku. Przyznam się szczerze że nigdy nie próbowałam mąki jaglanej , jestem mile zaskoczona bo muffinki wyszły bardzo delikatne i lekkie. Na pewno mąkę jaglana wypróbuję jeszcze do upieczenia jakiegoś ciasta. Do upieczenia(...)szczypiorek, oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszać. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 175/180 stopni około 15/ 20 minut do suchego patyczka. ( Gdy do muffinki włożycie patyczek do szaszłyka i będzie suchy to znaczy że muffinki są upieczone. Muffinki podałam z sosem czosnkowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinaszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję na 24 sztuki, oczywiście zawsze można(...)przygotować ich proporcjonalnie mniej... Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka wiórek kokosowych 125 ml mleczka kokosowego 125 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 szklanki oleju 4 pędy rabarbaru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 50 g cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzekoladowe muffiny, babeczki – bez wątpienia jeden z szybszych, prostych a jakże pysznych deserów. Do przygotowania w kilka minut, przez nas, przez dzieci, przez początkujących piekących U nas dwa dni z rzędu gościły muffiny – z jogurtem greckim i bananami, na które przepis podaje Wam dzisiaj i bananowe z płatkami owsianymi i nutellą, na które przepis podam Wam w kolejnym(...)wpisie. Dzisiejsze czekoladowe muffiny są przepyszne. Gorzka czekolada, banany, jogurt grecki sprawiły, że są one idealne smakiem, wilgotne, sycące, ala brownie. Polubicie je – jestem pewna Składniki: 130 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 190 g groszków czekoladowych gorzkich 4 łyżki kakao 1 jajko 200 g jogurtu greckiego waniliowego lub klasycznego
Made By Mom And SonMuffiny to najszybszy deser w pieczonej odsłonie - pomijając oczywiście owoce pod kruszonką. Ale dzisiaj o tych słodkich babeczkach, które podbijają serca tak wielu z nas. Dziś przygotowałam je na twarożku, który okazał się idealnym składnikiem do tego wypieku. Takich muffin raczej nie trzeba rekomendować bo nim zdążą ostygnąć po prostu już ich nie ma :) Do przygotowania możecie użyć Wasze ulubione(...)owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia. Twarożkowe muffiny z truskawkami SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g twarożku waniliowego homogenizowanego 50 ml mleka 1 duże jajko 1/4 szklanka oleju truskawki kolorowe perełki 2-3 łyżki kruszonki PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCoś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny(...)pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. Kajmakowe muffinki Składniki: 230 g masy krówkowej 125 g masła lub margaryny 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki mleka 150 g cukru 2 jajka szczypta soli Przepis: W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jajka i mleko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Do sypkich
Gotowanie-ukMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: 1 dojrzałe mango 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: maczek o smaku mango „Delecta” maczek o smaku tutti frutti „Delecta” Przygotowanie: Muffiny: Mango umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia
Oryginalny smakrobi się dla swoich pociech? Przed wyjściem do pracy udało mi się spełnić jej prośbę i o to powstały pyszne domowe waniliowe muffiny z malinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny(...)Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko, kefir i mleko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki 40 min 15 muffinek składniki: 100 g masła 2/5 szklanki mąki(...)garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Na spodzie foremki do muffinki umieszczamy kostkę czekolady, następnie uzupełniamy foremkę do około połowy ciastem Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. I wkładamy muffinki, pieczemy około 20 minut Gdy babeczki wystygną smarujemy je masą kajmakową
Ania i Marcin gotująPyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny. Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie. Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal 60 g szynki 150 g tartej mozzarelli 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku 5 jajek 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka świeżego tymianku sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki. Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą
Moje Kuchenne Rewelacjeprzebiera nóżkami z niecierpliwością, aż mama wyciągnie wypiek z piekarnika. Słodki i niezapomniany widok :) Dziś mamy dla Was , bo współautorką tego przepisu jest też moja córeczka, pyszne mini szarlotki (muffinki). Babeczki są delikatne dzięki zastosowaniu jogurtu i wybornie smakują, a do tego mus jabłkowy... No cóż nasze muffinki znikły niezwykle szybko. Zajadali się nimi i duzi i mali. Następnym razem(...)składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy
Słodkie okruszkiMUFFINY CZEKOLADOWE WG NIGELLI LAWSON Te muffiny są po prostu genialne! Są wyraziste, smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe, tak jak lubię :) W dodatku są szybkie do wykonania, zrobisz je w zaledwie 15 - 20 minut. Bardzo polecam te pyszne muffinki. SKŁADNIKI: Składniki na 12 szt. 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko i je łączymy. Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i delikatnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate. Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi
Calzonella.comcukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo, na taką ilość muffinów. Aby zrobić babeczki, przygotuj sobie od razu blaszkę do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek) Przygotowanie: Piekarnik(...)oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszaj (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Najlepiej zrób to ręcznie i delikatnie, wtedy muffiny będą bardziej puszyste. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustaw na kratce w piekarniku i piecz
Calzonella.comokazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie(...)chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Studzimy je w papilotkach na kratce. Po całkowitym wystudzeniu maczamy wierzch muffinek w roztopionej w kąpieli wodnej wraz z masłem białej czekoladzie, a następnie robimy
MyCookBook.pl