muffiny - 9030 przepisów (strona:83/602)

Dyniowe muffinki 120

korzenne muffinki dyniowe  Dyniowe muffinki  Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku" z lekkimi moimi zmianami :-) wyszły pycha.  Składniki na ok  12 sztuk: 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu 3/4 szklanki purée z dyni  3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)energicznie na jednolitą masę , tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych papilotek, do około 3/4 wysokości do każdej z nich dodajemy spory kawałek gorzkiej czekolady. Muffinki pieczemy ok 20-25 minut , do suchego patyczka. Po upieczeniu, studzimy na kratce - a następnie możemy je jeszcze oprószyć cukrem pudrem - choć ja tego już nie zrobiłam - gdyż muffinki

Aromatyczne Podróże
Wegańskie muffiny z nektarynkami 119

Jestem wielką fanką muffinów. Dzięki temu, że ich wykonanie jest banalnie proste są idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie ma się czasu na robienie wyszukanego deseru. Wystarczy dosłownie 30 minut i muffiny są już gotowe. Najbardziej lubię robić je z owocami, dlatego przygotowałam wersje z nektarynkami. Przepis jest szybki, prosty i nie zawiera tłuszczu.   Wegańskie(...)muffiny z nektarynkami Składniki: 1 1/2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru* 1 szkl. mleka sojowego 1/2 banana 1 1/2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka octu jabłkowego  1 łyżeczka sody  szczypta soli 2 nektarynki *Ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości banana oraz nektarynek.  Przygotowanie: Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie produkty.  W mniejszej misce rozgnieć banana

wegujemy
Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką 142

gorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne ! Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą. Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę(...)celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki. W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy

kolorowotorcikowo
muffinki jajeczne z chorizo 203

niesamowity aromat. Proponuję jak zwykle coś na szybko – bo kto w tygodniu ma wystarczającą ilość czasu, aby się rano bawić w kuchni (chyba tylko ja)?! Możemy przygotować nasze muffinki z chorizo wieczorem i rano tylko je delikatnie odgrzać lub zjeść na zimno. (w obu przypadkach smakują doskonale). Ten przepis jest podobny do przepisu na jajeczne muffinki z boczkiem , chociaż(...)ściągamy patelnię z ognia. Rozbijamy jajka do osobnego naczynia i dobrze mieszamy, dosypujemy sól i pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną bazylię. Przekładamy chorizo z cebulą do formy na muffinki. Zalewamy jajkami i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł muffinki jajeczne z chorizo pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Muffinki czekoladowe z budyniem 117

wizytę u rodziców i teściów, trzeba się przygotować. Muffinki zawsze dobrze pasują do kawki w rodzinnym gronie. Muffinki czekoladowe z budyniem Składniki na około 12 dużych babeczek : Nadzienie 1,5 szklanki mleka 1 budyń w ulubionym smaku 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony Ciasto 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 łyżeczki(...)Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią muffinki. Smacznego życzy Aga Muffinki czekoladowe z budyniem Inspiracja pochodzi z bloga inwencjasmaku.blog.pl

Kocham Czekoladę
Muffinki z morelami 120

Muffinki możemy przygotować z różnymi owocami. Na zakupach wpadły mi w ręce morele w puszce i to morele postanowiłam wykorzystać w tym przepisie. SKŁADNIKI NA MUFFINKI: ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki masła, czubate 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)żółtko szczypta soli 3/4 szklanki jagód Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez ok. 3 min. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz sól i miksujemy do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia

Kocham Czekoladę
Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) 121

Aromatyczne, mięciutkie muffiny z truskawkami cieszyły nas w ostatni weekend :) Muffiny udekorowałam zmiksowanymi truskawkami, żeby jeszcze bardziej poczuć smak truskawki. Smacznego :)  SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 225 gr m ą ki pszennej      8 gr proszku do pieczenia 80 gr cukru(...)proszkiem do pieczenia.  Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem 158

ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki. Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne, lekkie i puszyste :-) Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem(...)MUFFINY ŻYTNIO-KUKURYDZIANE Z AGRESTEM Składniki na 12 - 14 sztuk:    1 szklanka mąki żytniej razowej    1 szklana mąki kukurydzianej    1 płaska łyżeczka soli      3/4 szklanki cukru demerara    2 łyżeczki proszku do pieczenia      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej      2 jaja    1 szklanka mleka

peggiwkuchni
Muffinki pomarańczowe z ricottą 167

Wilgotna ricotta, pachnący imbir, aromatyczna pomarańcza Tym razem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , piekliśmy Muffinki pomarańczowo-imbirowe z ricottą . Oryginalny przepis został podpatrzony na blogu Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził. Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej(...)delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki były mniej imbirowe niż z założenia - nie chciałam tu za dużo tak dominującego aromatu . Do przepisu na pewno będę często wracać, bo wart jest tego! Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Grunt to przepis!
Czarno-białe muffiny 109

Dzisiejszy post jest wyjątkowy bo.. urodzinowy ! Tak, tak ! Mój blog obchodzi dzisiaj swoje pierwsze urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na czarno - białe muffiny:  Składniki: (na 24 sztuki):  4 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru  4 jajka  2 szklanki mleka  0,5 szklanki oleju  4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy.  Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Taste Therapy
Muffinki cynamonowe 140

Uwielbiam piec różne ciasteczka, muffinki i inne małe słodkości do rączki. Dlaczego? Ponieważ zauważyłam, że moje szkraby bardziej lubią takie słodkości niż ciasta, które trzeba jeść z talerzyka. I zapewne nie tylko moje maluchy wolą trzymać jakieś małe ciasteczko w rączce niż siedzieć przy stole i jeść ciasto. Dlatego moja kolejna propozycja na słodkości do rączki została zaczerpnięta od gruszkazfartuszka(...)Składniki:             ciasto na muffinki:           3/4 szklanki maślanki           1,5 szklanki mąki           1/2 szklanki cukru           1 jajko           1 łyżeczka proszku do pieczenia           1 łyżeczka cukru

Amatorka kuchenna
Kawowo-czekoladowe Muffinki 125

może kawowo-czekoladowe muffinki ? Składniki: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 duża łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 250 ml jogurtu kawowego / jogurtu naturalnego Wykonanie: Muffinki to jedna z najprostszych i jednych(...)kawa, jogurt Suche składniki łączymy dokładnie i starannie z mokrymi składnikami ( użyłam miksera na najniższych obrotach), dodając łyżkę po łyżce suchej mieszkanki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Papiloty na muffinki wypełniamy w 2/3 płynnej masy i wstawiamy babeczki na 25 minut do piekarnika. A oto moje efekty: Muffinki nie są ani za bardzo czekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków

W Moim Magicznym Domu
Muffinki z masłem orzechowym 122

sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz sposób na ich przygotowanie. Zapraszamy 45 min ok. 11 sztuk składniki: 1 jajko 130 g mąki pszennej 80 g cukry trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła orzechowego 2 garści orzeszków ziemnych(...)Przy włączonym mikserze wlewamy stopniowo zawartość miski nr 2 do naczynia z mąką. W trakcie mieszania dodajemy także 3 solidne łyżki masła orzechowego. Masą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. Na wierzch można położyć jeszcze łyżeczkę masła orzechowego lub wcisnąć do środka kawałek gorzkiej czekolady

Ania i Marcin gotują
Muffinki cytrynowe 112

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny, lekko kwaskowate i pysznie żółte 45 min ok. 10 sztuk składniki: 2 jajka szklanka mąki 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno po jednym jajku i sok z cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita, pulchna masa, którą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki. Nie urosną zbytnio, więc śmiało można wypełnić je do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku, przez ok. 25-30 min. Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy. Kiedy

Ania i Marcin gotują
Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową 132

Składniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów

Pychotkaaa