Muffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku(...)oliwą i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki. Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia. * przepis
Trzeci talerzsię spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy przepis z tej książki Muffiny bananowe z czekoladą który nie omieszkałem nieco skorygować. Składniki na muffiny : 260g mąki pszennej 3 dojrzałe banany 100 g roztopionego masła 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru waniliowego Składniki na krem : (skorygowane przez mnie ilości) 100 g miękkiego masła 2 żółtka 1 banan 20 g cukru 25 g kakao kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie muffin : Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając
Mechanik w kuchniMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki(...)majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykowe Muffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?razu trafiło do mojej kieszeni- ten zwyczaj mam od mamy, która zawsze ma pod ręką kasztana "na zdrowie". Wracając zebrałam jeszcze parę do dekoracji. A w domu przygotowałam kasztanowe muffiny. Wprawdzie to nie te same kasztany, ale temat przewodni został utrzymany:) Kiedy zastanawialiśmy się nad dużymi nasadzeniami w naszym ogrodzie, kasztanowiec był jedną z propozycji. Niestety po wczytaniu się(...)potrafię przejść obojętnie obok ich błyszczącej skórki i kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM
les mirabellesgarść malin zerwałam z gałązki, powdychałam trochę ich cudowny aromat i pożarłam na miejscu. Na szczęście w tym roku nasze krzaczki obrodziły naprawdę ładnie, więc zostało trochę owoców na muffiny. Muffiny to uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce(...)Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał z malinami. A jakby tak dorwać prawdziwy arak... Tak czy inaczej- zapraszam wszystkich na letnie muffiny. MUFFINY Z ZAWIJASEM Z MALIN I SERKA MASCARPONE 40 g masła 5dag serka mascarpone 10dag malin 1 łyżeczka konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki
les mirabellesDziś proponuję muffiny na chandrę- w pięknym, optymistycznym kolorze i słodko pachnące mirabelkami. To takie kolejne danie firmowe bloga- z dodatkiem naszych śliwek, które wciąż jeszcze wiszą na gałązkach. Są teraz nieziemsko słodkie i aromatyczne- jeśli macie okazję spróbować takich wrześniowych mirabelek zróbcie to koniecznie! Wszystko zaczęło się od musu. Musu, żeby zrobić mus. Pojawił się, kiedy praca zaczęła(...)pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako dodatek do gęstego greckiego jogurtu. Ostatnio słyszałam, że w Belgii mają mirabelkowe Danio- to taki nasz polski substytut:) A jeśli zdecydujemy się
les mirabellesMuffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepieczenia i dodać cukier.Wymieszać. 2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny. 3. Połączyć suche i mokre składniki. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki i nałożyć masę do 1/3 wysokości. 5.Piec około 20 min. w temperaturze 200 st. C. 6.Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć papilotki. 7.Do wysokiej miski wlać śmietanę(...)Ubijać. Gdy będzie dość sztywna dodać śmietan-fix, cukier puder oraz skórkę otartą z cytryny. 8.Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekorować muffiny. 9. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Położyć na muffinach. ( Z podanego przepisu powstaje 24 mini muffiny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka ilość ciepłej wody + barwnik spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier puder z wodą i barwnikiem. Polać po muffinach ze śliwkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru
A Ty Smakuj Mniesłodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego(...)gram cukru 75 ml oleju 2 łyżeczki kakao dodatki: w przypadku moich muffin cała czekolada posiekana w kostkę, pół szklanki żurawiny. Przygotowanie muffin to bardzo prosta sprawa. 1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki
Mój Smak na ŻycieMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem(...)majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykowe Muffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?się wyczarować po prostu wszystko. Była dynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. I wszystko by było idealnie gdyby nie to, że źle ustawiłam piekarnik (225 stopni przez pierwsze 15 minut pieczenia, ehhh). Moje muffiny początkowo były(...)potem natomiast opadły co widać na zdjęciach. Nie szkodzi, mimo wszystko się upiekły. Następnym razem będę bardziej zwracała uwagę na to jak ustawiony jest piekarnik. Myślę, że Wam moje muffiny wyjdą jeszcze lepiej! To nie w gębie! Składniki (10-12 babeczek): 1 bardzo dojrzałe awokado 150 gram jogurtu naturalnego 1,5% 6 łyżek mąki orkiszowej
Mango Papajapełne przedwiosennej świeżości - idealne na każdy dzień tygodnia, dla siebie i dla ulubionych ludzi, czy niezapowiedzianych gości, na słońce i deszcz :) Chodź, upieczmy sobie coś dobrego na przednówku! :) Muffiny z porzeczkami i białą czekoladą na 12 muffinek Potrzebujesz: 250g mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g cukru 2 jajka 90g roztopionego masła 125ml oleju 250g porzeczek świeżych(...)Czekoladę posiekaj w niewielką kostkę i dodaj do ciasta - wymieszaj. 4. Wsyp do ciasta owoce i delikatnie wymieszaj, aby się całe nie rozpadły. 5. Przełóż ciasto do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. 6. Piecz w 190*C przez 25 min. Polewa: 1. Czekoladę rozpuść z 2 łyżkami mleka i polej muffiny. Smacznego! Muffins with currants and white chocolate
Kuchnia w Słońcu Skąpanamuffiny jajeczne z szynką i brokułem mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam je za smak i szybkość wykonania. Co prawda do pieczenia używam frytownicy beztłuszczowej, w której muffiny gotowe są po 10 minutach, ale myślę, że w piekarniku wyjdą równie smaczne, a ich pieczenie nie zajmie dużo więcej czasu. Jedyne co sugeruję to użycie silikonowych foremek. Moje pierwsze podejście do jajecznych(...)miseczki. Dodajemy cheddar, parmezan oraz przyprawy: zioła, płatki chili, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Przygotowaną masą wypełniamy silikonowe foremki na muffiny (ja mam dość wysokie, zwykle wychodzi mi 8-9 sztuk), ale uwaga, by nie wypełniać ich masą po same brzegi, bo masa jajeczna w trakcie pieczenia może wypłynąć. Muffinki jajeczne pieczemy
Smaki Na Talerzu