Muffinki bogato nadziane :) Składniki: 1 szklanka mąki 100 g płatków owsianych 1 szklanka maślanki 250 g brzoskwiń z puszki 25 g płatków migdałów 25 g wiórek kokosowych 50 g czekolady mlecznej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g białej czekolady 200 g brzoskwiń(...)drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsobie właśnie myślę, że gdybym powiedziała mojemu dziecku, że zrobiłam na kolację zapiekankę makaronową, to by się obruszyła, stwierdziła "ble" i odmówiła jedzenia. A kiedy powiedziałam, że zrobiłam muffinki z makaronu, to w sekundzie stała w kuchni. Zjadła dwie i stwierdziła, że nie wiedziała, że z makaronu można zrobić babeczki... No cóż, jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że smakowało(...)jarzynowej, dodajemy do niej śmietanę, roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gorącego makaronu, mieszamy i całość nakładamy do foremek na muffinki. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kolejne 10 minut poza piekarnikiem - w ten sposób łatwiej będzie babeczki wyjąć z formy
Czary - gary w kuchniananasa listki mięty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki i wiórki kokosowe mielimy w malakserze i mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy. 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny(...)pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy. 3. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy maczkiem tutti frutti i dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachJogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :) Składniki (12 muffinów): 170 g mąki pszennej 130 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą. Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy. Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki
Smak mojego domubardzo dobrze smakuje. Wyczuwa się pewną ziarnistość, ale to taka uroda. Należy użyć kaszki jak najdrobniejszej. PS Właśnie podejrzałem, że Marzena zamiast sobie wygodnie chorować, dzielnie produkuje kolejne muffinki! Pasja (lub nałóg) ;) Składniki: 80 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 130 g drobnej kaszki kukurydzianej 30 g mielonych migdałów 2 jajka skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku(...)natłuszczonej dobrze (masłem) formy muffinkowej. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (termoobieg) i piec około 15 - 20 minut, aż staną się złoto-brązowe. Gorące muffinki są bardzo delikatne. Należy poczekać do ostudzenia i wyjmować je z formy bardzo ostrożnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i lawendą
zadanie-gotowaniemuffinki trzeba jeść koniecznie przekrojone! Zresztą po przecięciu pierwszej chce się sprawdzać od razu wszystkie kolejne - jak wyszły w nich drzewka ;) A jak smakują? Po pierwszym kęsie byliśmy zdziwieni. Po drugim raczej zaintrygowani. Po trzecim stwierdziliśmy, że jest super. Te babeczki zawierają cheddar i brokuły, a jednak są... słodkie... Tak! Czy każdemu musi to odpowiadać? Z pewnością nie, jednak warto(...)ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia będzie wypływać stopione masło - to normalne. Kiedy muffinki zaczną lekko brązowieć - są gotowe
zadanie-gotowanieMuffinki wszystkich smaków, tak jak fasolki, mogą naprawdę być wszystkich smaków. Tych dobrych oczywiście! Najważniejsze jest tu pewne zastrzeżenie, czy też wyjaśnienie: możemy w tym tygodniu przygotować każdy rodzaj babeczki zwanej muffinem, ale też cokolwiek, co nam przyjdzie do głów, z wykorzystaniem muffinkowej formy. Wydaje mi się, że Marzenka będzie chciała uwieść nas wieloma rodzajami małych słodkości (zobaczymy ;)), a moje(...)wokół działań słono-wytrawnych. Czy pójdziemy drogą klasyki, czy zboczymy na kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś
zadanie-gotowaniewystarczyło go trochę zmodyfikować pod dietę paleo, aby mieć fajną alternatywę dla boczku i jajek na śniadanie (ale czy jajka i boczek mogą się znudzić ?). Te orzechowo cebulowe paleo muffinki są bardzo syte, można je zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Mogą nam zastąpić chleb lub bułki, choć do smarowania nie nadają się zbytnio (są zbyt(...)dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLiferazem całkiem zwyczajne muffinki z pomarańczową nutą, posypane kruszonką (z dedykacją dla córci :)). Zebrały same pochwały. Zachowują świeżość do następnego dnia (może i dłużej, ale nie mogłam sprawdzić tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł(...)skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotować kruszonkę. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości . Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka
zadanie-gotowanieMuffin z pietruszką, z kremem z masła migdałowego i daktyli*, gruszka *masło migdałowe rozgniecione ze świeżymi daktylami + odrobina wody tak, masło migdałowe też zdecydowanie trafiło w moje smaki miałam nie pić kawy w weekend, ale ta muffina, aż się sama o nią prosiła :D Przepis: ok.100g ugotowanej pietruszki 55-60g mąki pełnoziarnistej jajko
More food, love and dreamsjedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy(...)naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado
KucharzycaMiękkie, lekko wilgotne oraz słodkie muffinki z jabłkami i kruszonką. Idealne do kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki
UgotowaćMuffinki wyszły puszyste i miękkie. Składniki: 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru\125 ml mleka 80 ml oleju\15 ml soku jabłkowego 1 jajko kilka kropli olejku migdałowego 5 kostek czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30 % 1 śmietan fix 1-2 łyżki cukru kolorowa posypka W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki(...)Następnie przelać mokre składniki do suchych o krótko zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozsmarować na ostudzonych muffinkach. Posypać kolorową posypką
Ewusiowe SmakiKażdy czasem ma ochotę na małe "co nieco", dlatego tez muffinki to bardzo podzielna alternatywa dla zwykłego ciasta. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Na słodko są moją ulubiona formą dodatku do niedzielnej kawy. A Wy co jutro zaserwujecie na deser? :) Składniki (15 sztuk): 340g mąki pszennej 2 jajka 120ml oleju rzepakowego 120 ml mleka 120g cukru(...)powoli wlewamy do suchych. Wszystko dokładnie łączymy. Pokrojonego banana, posiekane płatki migdałowe oraz 3/4 drobno pokrojonej czekolady dodajemy do przygotowanego gęstego ciasta, powoli mieszając. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy ją w 1/3 ciastem, po czym dodajemy po plasterku banana i zakrywamy kolejna warstwą ciasta. Wierzch posypujemy resztą pozostałej czekolady. Piczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
ChilliJemybardziej udane, inne zakończyły się kompletną klapą, jak np. próba wykonania wegańskiego sera żółtego. No cóż nauczyłam się tylko tego, że w ten sposób sera nie... Fantastyczne wegańskie wytrawne muffiny orkiszowe z warzywami o serowym smaku is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło