muffiny - 9030 przepisów (strona:138/602)

Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 101

Muffinki - uzależnieniem się nie stały, ale spodobało mi się ich pieczenie - szybkie i efekt końcowy - smaczny. A co jeszcze jest w nich fajnego? A no to, że nie trzeba ich dzielić i kroić. Więc jeśli mamy mieć gości jest to fajna alternatywa zamiast ciasta do kawy. Kilka minut na wymieszanie składników, w tym czasie już się rozgrzewa piekarnik, potem(...)misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Muffinki kakaowe z niespodzianką 93

Robiłam porządki w szafkach i znalazłam zachomikowaną białą czekoladę. Godzinę później Córcia zasnęła, więc ja wzięłam się za pichcenie ;) muffinki są bardzo miękkie, wilgotne, ale też kaloryczne :) Składniki na 18 muffinek: 2 szkl. mąki 2 i 3/5 szkl. mleka 1 kostka masła 3/4 szkl. cukru 3 jajka 7 łyżek kakao 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekolady Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem, następnie wlewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy do równomiernego połączenia. Do foremek na muffinki wlewamy ciasto do wysokości 1/2 otworu, wkładamy po 1 kosteczce białej czekolady i wlewamy znowu ciasto do wysokości 7/8 foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Kolorowy Przepisownik
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 109

Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil(...)osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Szefowa kuchni
Muffinki migdałowe - John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona" 128

całe mnóstwo różnorodnych potraw. Niektóre są nam przybliżone bliżej i dosyć dobrze opisane, zaś inne są wspomniane raczej ogólnikowo. I taką mniej jasną potrawą właśnie się zainspirowałam tworząc muffinki migdałowe.  Cytat z książki: "W drzwiach stanęła jedna ze służących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których(...)sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor.  Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów

Passions hobbies life
Muffinki czekoladowo-kakaowe z musli 105

paczki) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie są w środku mokre, jeśli nie to znaczy

upichcona
Muffinki z płatkami owsianymi, rodzynkami, słonecznikiem i czekoladą z orzechami 151

Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie są w środku mokre, jeśli nie to znaczy, że już

upichcona
Muffinki brownie z malinami 106

całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się wszystkich składników. Dodać maliny i dokładnie je wmieszać.  Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Upieczone muffinki ostudzić na kratce. Wspaniale smakuje podane z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru oraz

Plate of Joy
Muffinki brownie z mąki jaglanej. 108

początku tego roku odkryłam mąkę jaglaną i jestem nią całkowicie zauroczona! Jest fenomenalna! Te muffinki robiłam przed przyjazdem mojej siostry do nas na ferie. Krem od razu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna. Nam ta wersja muffinek(...)czekolady, 5-6 łyżeczek czubatych śmietany 18%, 4 łyżki cukru pudru Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Krem nakładać na muffinki i dekorować jeżynami. Smacznego

Plate of Joy
Muffinki cytrynowe 129

razem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Połączyć suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor.  Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem (do garnuszka wlać 2 łyżki cytryny, dodać cukru pudru i roztopić na małym ogniu

Passions hobbies life
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem 125

zachodzie bardzo modne jest połączenie "peanut butter and jelly" czyli masła orzechowego i dżemu. Zaciekawiło mnie ono, tym bardziej że lubię połączenie słodko-słone. Posanowiłam zrobić babeczki - pyszne, mięciutkie muffinki z dodatkiem masła orzechowego, skrywające w sobie odrobinę dżemu, posypane pokruszonymi orzeszkami. I wiecie co, ciężko się było od nich oderwać :) SKŁADNIKI: 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru (można(...)pieczenia i sól. 2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki

Kto ugości moich gości?
Wielkanocne muffiny bananowo - jogurtowe 173

słońca :) Z czym kojarzą się święta wielkanocne?  Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe. Składniki: ( na 12 muffinów) Składniki suche: 1¾ szkl. mąki 3/4 szkl. cukru pudru  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 1/4 łyżeczki

Taste Therapy
MUFFINY Z RABARBAREM 188

Sezon na rabarbar rozpoczęty! W ogrodzie rośnie jak szalony, intensywnie kwaśny, idealny do przełamania słodkich smaków. Lubię kompot, ciasto, a dziś z muffinami. Zobaczymy czy jego właściwości lecznicze drugiego dnia to tylko legenda :) Składniki: -2 szklanki mąki mix b -niepełna szklanka cukru -szklanka maślanki -jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -4 gałązki rabarbaru -migdały w płatkach do dekoracji Wykonanie(...)składniki mokre (maślanka, jajko) i suche (mąka, cukier proszek do pieczenia, sól) mieszamy osobno. Następnie łączymy wszystko niezbyt dokładnie, dodajemy rabarbar, napełniamy foremki do połowy, możesz muffiny posypać migdałami. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Muffinki bananowo-orzechowe 127

Muffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki

Mia Cucina Sofieta
Muffinki bananowe z czekoladą 91

dziś piekłam muffinki bananowe z czekoladą w środku. Lodowa sobota mnie wykańcza, więc postanowiłam ogrzać się ciepłem piekarnika i muffinek:) Przygotowałam sobie wszystkie składniki potrzebne do przepisu i moją blaszkę. Owy przepis zapożyczyłam od autorki blogu muffinkarnia, który mnie tak oczarował, że co tylko najdzie mnie ochota na muffinki szukam tam inspiracji. Pierwszy

Pink Envelope
Muffinki z dżemem jagodowym 102

Dzisiejsze szybkie pieczenie zakończone, efekt – muffinki z dżemem jagodowym. Dawno ich nie robiłam, a wiem z doświadczenia, że co jak co, ale takie wypieki wychodzą zawsze. Więc, kiedy nie mam pomysłu na deser wybieram muffinki, które uwielbiam za to, że można je modyfikować na wiele sposobów. Składniki2 szklanki mąki125 g masła2 jajka1 łyżeczka

Pink Envelope