czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku. Składniki na ciasto: 200 g masy marcepanowej 25 g czekolady mlecznej 130 g zmielonych migdałów 100 g zmielonego maku 250 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)dodać miękkie masło. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem. Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec
Świat Ciastapowiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka ( KLIK ), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego ( KLIK ) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe. Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód
peanutbuttermonsterHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI: czerwony barwnik spożywczy zagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego) WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej
Słodko-Słony Świat Ilonywystudzoną margarynę (fot.1) . Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2) . Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj . Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują bardzo dobrze
Świat Ciastazielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki(...)patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2) . Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3) . Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić
Świat CiastaSkładniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 banany 4 g szafranu Składniki na lukier: 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów(...)jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo. Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1
Świat Ciastamuffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe . Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie! Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka
Ostra na SłodkoZebra – znacie to ciasto? Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało! Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra . Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( na ok.15 szt ) - jajko – 2 duże szt. - cukier – ok. 2/3 szklanki - mąka pszenna(...)jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy. Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje” na ostatniej warstwie. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Drobno ją siekamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Muffinkę
Ostra na Słodkokruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi? SKŁADNIKI: ( 6 sztuk ) MUFFINKI: - mąka – 1,5 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko – 1 szt - masło – 50 g - jogurt naturalny(...)KRUSZONKA: - zimne masło – 1 czubata łyżka - mąka – 2 łyżki - cukier – 2 łyżki - płatki migdałów – 3 łyżki - kokos – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Roztapiamy masło. Truskawki kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy (Uwaga
Ostra na SłodkoObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki! Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących orzeszków. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie , tak już zawsze będziecie do nich wracać! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt. ) - mąka pszenna – ok. 120 g - cukier – 50 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami. Zajadamy
Ostra na Słodkoznów naszła mnie ochota na muffinki ! Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również … Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami! Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym! Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie
Ostra na SłodkoDziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko(...)miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoŚwięta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi. Babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki 100g(...)miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy). Miksujemy na gładką masę. 3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy
Szefowa kuchniPyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej(...)wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego
Kolizje Smakówbrie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym(...)pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Muffiny podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Strona