muffiny - 9030 przepisów (strona:142/602)

Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-) 195

Mój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK . Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze(...)niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Muffinki migdałowe 121

Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową. Składniki na 12 muffinków: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 jajko 3/4 szklanki kefiru 1 łyżka octu z białego wina Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami

wyzwania kuchenne
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 178

łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość(...)przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha. przed pieczeniem w przekroju marchwiowe muffinki

Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki makowo-marcepanowe 210

czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku. Składniki na ciasto: 200 g masy marcepanowej 25 g czekolady mlecznej 130 g zmielonych migdałów 100 g zmielonego maku 250 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)dodać miękkie masło. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem. Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia).  Piec

Świat Ciasta
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 273

powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki!  Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka ( KLIK ), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego ( KLIK ) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe. Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód

peanutbuttermonster
HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 208

HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI  Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru  DO DEKORACJI: czerwony barwnik spożywczy zagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego) WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.  Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki klonowe z orzechami pecan 99

wystudzoną margarynę (fot.1) . Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2) . Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj . Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują bardzo dobrze

Świat Ciasta
Słodkie doniczki z tulipanem 127

zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki(...)patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2) . Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3) . Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić

Świat Ciasta
Bananowe muffinki z szafranem 167

Składniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka  1/2 szklanki oleju 2 jajka  2,5 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia  szczypta soli  1/2 szklanki cukru 2 banany 4 g szafranu Składniki na lukier: 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów(...)jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo. Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1

Świat Ciasta
MUFFINY MARCHEWKOWE 122

muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe . Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie! Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka

Ostra na Słodko
Muffinki Zebra 190

Zebra – znacie to ciasto? Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało! Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra . Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( na ok.15 szt ) - jajko – 2 duże szt. - cukier – ok. 2/3 szklanki - mąka pszenna(...)jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy. Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje” na ostatniej warstwie. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Drobno ją siekamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Muffinkę

Ostra na Słodko
Muffiny truskawkowe z kruszonką 113

kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi? SKŁADNIKI: ( 6 sztuk ) MUFFINKI: - mąka – 1,5 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko – 1 szt - masło – 50 g - jogurt naturalny(...)KRUSZONKA: - zimne masło – 1 czubata łyżka - mąka – 2 łyżki - cukier – 2 łyżki - płatki migdałów – 3 łyżki - kokos – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Roztapiamy masło. Truskawki kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy (Uwaga

Ostra na Słodko
Muffiny snickers – z karmelem i orzechami 231

Obłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki! Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących orzeszków. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie , tak już zawsze będziecie do nich wracać! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt. ) - mąka pszenna – ok. 120 g - cukier – 50 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami. Zajadamy

Ostra na Słodko
Muffinki daktylowe 141

znów naszła mnie ochota na muffinki ! Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również … Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami! Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym! Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie

Ostra na Słodko
Muffinki potrójnie czekoladowe 157

Dziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko(...)miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko