kogo: dla nie mających pomysłu jak wykorzystać syrop klonowy dla fanów syropu klonowego dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku Składniki na muffinki: 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie(...)jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi
Mania Wypiekaniazaskoczyć swoich gości dla fanów innowacji kuchennych dla lubiących sprawiać niespodzianki dzieciakom Składniki na ciasto: Należy upiec babeczki z ulubionego przepisu. Najlepiej o smaku czekoladowym lub waniliowym. Polecam te: muffinki czekoladowe z białą czekoladą , babeczki waniliowe , babeczki z colą , babeczki z czekoladą lub muffinki czekoladowe . Składniki na masę: Polecam masę budyniową z tego przepisu . Możemy wykorzystać każdą masę do dekoracji
Mania WypiekaniaKiedyś robiłam babkę z adwokatem, która bardzo mi smakowała i przedwczoraj nagle nabrałam na nią natychmiastowej ochoty. A jaki wypiek można szybciej przygotować, jak nie muffinki? Wyszperałam przepis, lekko zmodyfikowałam i oto są! Bardzo smaczne, aromatyczne i kruche, z mocnym aromatem ajerkoniaku, przełamanym kwaskowym cytrynowym lukrem(...)rozetrzeć z sokiem cytrynowym, powinien być dość gęsty (będzie bardzo powoli spływał z łyżeczki), razie potrzeby regulujemy konsystencję dodając po łyżce cukru lub soku. Polewać lukrem jeszcze ciepłe muffinki, pozostawić do zastygnięcia. Najsmaczniejsze były następnego dnia
Kuchnia Prezydentowejczekoladą nie przepadam. Nie do wiary, co? :) Niedawno kupiłam nową księżeczkę kucharską ("Muffins" - seria Essen&Genießen wydawnictwa Happy Books, znów za 1 €!), tym razem z przepisami na muffinki i tam znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto(...)nakładamy krem na większe części muffinków (ja wyciskałam po 4-5 większych rozetek) i przykrywamy odciętym wierzchem. Nie dociskamy! Na wierzchu robimy dekoracje z małych rozetek (przedtem można muffinki posypać cukrem pudrem, ale ja zapomniałam...). Wkładamy na 2 h do lodówki, żeby krem stężał. Wyjmujemy z lodówki i zajadamy
Kuchnia PrezydentowejZapraszamy na kolejne wariacje na temat naszych muffinek To ciąg dalszy naszych „alkoholowych” babeczek czyli muffinki mojito , które idealnie nam się kojarzą z ciepłem kubańskiego słońca – no i oczywiście salsą Składniki: - 200g mąki pszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita(...)pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy masę i przyozdabiamy listkiem mięty oraz plasterkiem limonki Smacznego
Kuchenne Wariacjeostatnim Małopolskim Smaku w Miechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki suskiej sechlońskiej i jabłek łąckich Składniki na babeczki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1 kopiata łyżeczka cynamonu - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - ½ szklanki wody - 100g jogurtu(...)wysokości. Do masy w papilotkach dodajemy po łyżeczce naszego nadzienia. Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po wystudzeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjeostatnio u nas w domu dużym powodzeniem zwłaszcza wśród młodszej latorośli. Żeby nie było zbyt monotonnie staram się ciągle wymyślać coś nowego. Jedną z moich ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako(...)nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu. Najlepiej upiec od razu większą ilość gdyż znikają błyskawicznie, przynajmniej u nas w domu". Czytaj więcej
Wiem co jemooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g cukru 150 g gorzkiej czekolady SKŁADNIKI MOKRE(...)jajka 250 ml mleka 6 łyżek oleju 2 łyżeczki kropli miętowych (kupione w aptece) DODATKOWO: cukier puder do posypania, ale niekoniecznie Wykonanie: Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami . Czekoladę posiekałam. Wsypałam ją do miski z pozostałymi „suchymi” składnikami, tzn. przesianą mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, i wymieszałam. Do drugiej miski wybiłam umyte jajka, roztrzepałam je widelcem, dolałam mleko, olej
Kuchenne zapiski EdytyMałe co nieco dla mniejszych i większych łasuchów :) Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła. Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Składniki na 12 sztuk: 225 g mąki pszennej 50 g kakao (3 czubate łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru(...)Masę przełożyłam do wyłożonej papilotkami foremki. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiłam babeczki na kilka minut dopóki nie przestały bulgotać „gejzerki” z pianek. Ponieważ muffiny troszkę się przez te „gejzerki” przykleiły do formy, delikatnie w tych miejscach odcięłam je nożem i wyjęłam na kratkę kuchenną
Kuchenne zapiski Edytyotrąb pszennych Just Fit plus, wymyśliłam sobie takie oto muffinki. Wyszło ich sporo jak na dwie osoby, więc jedliśmy przez trzy dni, ale świetnie smakowały nawet trzeciego dnia :) Muffiny pomarańczowe Z tej ilości składników wyszło mi aż 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 szklanka płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą 1/2 szklanki brązowego(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 pomarańcza Wykonanie: Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę na muffiny wyłożyłam papierowymi i silikonowymi papilotkami. W jednej misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą
Kuchenne zapiski EdytyNawiązując do mojego poprzedniego posta - przedstawiam obłędnie czekoladowe muffiny. Przepis znalazłam gdzieś kiedyś w necie, i ponoć ma swoje źródło w przepisie Nigelli. Mimo, że piekłam te muffinki w ubiegłym roku, do dzisiaj pamiętam, że w mojej kuchni pachniało jak w fabryce czekolady. Muffiny wyszły przepyszne, szczególnie smakowały jeszcze letnie, kiedy rozpuszczona czekolada rozpływała się po zębach. Tak, tak, wiem
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na te muffiny gdzieś znalazłam jakieś dwa lata temu, upiekłam raz i całkowicie o nich zapomniałam... aż do dziś. Dzisiaj Powtwór wymarzył sobie, że coś upiecze, a wybór padł właśnie na te babeczki. Szybkie, jak to z muffinami bywa, leciutkie, słodko-kwaśne, pachnące cytryną. Polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyczekolady i serduszek. U mnie dziś bez serduszek, ale z czekoladą. Muffinki. Szybkie i łatwe - każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem :) English version: (makes aboout 7-8 muffins) KAKAOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~120g mąki pszennej ~30g naturalnego kakao ~3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml mleka (u mnie sojowe) ~4 łyżki oleju rzepakowego(...)kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przesiać do miski z mokrymi składniki i ponownie zmiksować. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w masę za pomocą łyżki. Foremki na muffiny (użyłam sylikonowych i takie będą najlepsze, ale można użyć papierowych papilotek) napełniać masą do 3/4 wysokości i posypać czekoladą. Włożyć do piekarnika nagrzanego uprzednio do 190*C i piec
chili & sugarładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie padło tym razem na muffinki :) Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak nieznacznie go zmodyfikowałam:) Porcja na 12 muffinek Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc ja dolałam trochę mleka (1/4 szklanki). Muffinki dodaję do akcji
My simple kitchen