jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń . Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam(...)jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem musi być na słodko... U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły(...)resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek, wymieszać, żeby nie było grudek
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżce dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut. Uwagi do przepisu: Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać
Gospodyni MiejskaBananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana * pekany, nerkowce i płatki migdałowe Boże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.* Składniki: 45g mąki kukurydzianej 10g mąki pszennej 1\2 zmiksowanego dużego banana(ok.60g) kapka mleka łyżka rozpuszczonego masła jajko 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli, aromat waniliowy + kilka
More food, love and dreamsłaciata bananowo-kawowo-kakaowa muffina; jogurt naturalny; kawa marcepanowa z mlekiem(w moim kochanym kubku termicznym :3) Zdjęcie zrobione, muffina spakowana i w drogę. 10 godzin pielenia z małymi przerwami. Dużo śmiechu, grill, rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę
More food, love and dreamsdyniowa muffina nadziana ricottą; podana z kajmakiem i malinami Najlepszy muffin ostatnich czasów. (potem wstawię przepis) Cóż powiedzieć..? Nie będę znów podsumowań pisać, bo jak zwykle mała litania by wyszła. A więc w dużym skrócie. Ten rok był dobry. Z mnóstwem zmian we mnie samej, bo znów inaczej myślę, znów mam inne nastawienie, znów się zmieniłam, ale nie żałuje swoich
More food, love and dreamsBananowa pół owsiana muffina z daktylami i malinami; jogurt naturalny Dziwne kształty przybrała ta muffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda
More food, love and dreamsosłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 g masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)mleko i maślankę. Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia. Po ostudzeniu, muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub jak ja to zrobiłam, polać rozpuszczoną w kąpieli parowej czekoladą i na wierzch zetrzeć na tarce o drobnych oczkach czekoladę w kontrastującym kolorze
Taste Of My DayKochani czytelnicy mojego zacnego bloga, dzisiaj przepis na łatwe w wykonaniu, szybkie, ZDROWE, a przy okazji bardzo smaczne muffiny :) Ich przygotowanie (wraz z upieczeniem) nie powinno zająć więcej niż godzinę. Na prawdę warto, z resztą sami sprawdźcie :) Mojemu wybrankowi smakują bardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków(...)świeżość naszym babeczkom. Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy nasz wypiek cukrem pudrem. Smacznego
Taste Of My Dayochota na jakiś składnik i wtedy chcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda? Ale co ja zrobię, skoro buraczki lubię :-) Mateusz trochę mniej, bo buraki(...)pachną mu ziemią, ale i tak zjadł ze smakiem i prosił jeszcze o dokładkę! Muffinki są bardzo sycące i wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-). Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćmuffinek, aż do wczoraj, bo właśnie tak mnie jakoś "naszło" że postanowiłam coś wykombinować. I pokombinowałam: zużyłam resztę mleka kokosowego (pozostało od pieczenia ciasteczek), przeanalizowałam dotychczas przez nas pieczone muffinki i stworzyłam na ich bazie nowy twór, dodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą na smaku na drugi dzień(...)równie smaczne, jak nie smaczniejsze nawet. Pracy przy nich niewiele (jak to przy muffinkach) a cudowny smak pozostaje na długo..., są to zdecydowanie najlepsze muffinki jakie dotychczas jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Składniki suche: - 320g mąki orkiszowej u mnie typ750 (pszennej troszkę
Smaczne Zdroweryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki. Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia i dla wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą gratkę. Słodki aromat bananów i cynamonu unoszący się w kuchni podczas pieczenia zdecydowanie nie sprzyja(...)masła orzechowego i przekładać drugą łyżką masy Posiekać drobno migdały i orzeszki i posypać wierzch muffinek Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Przed wyjęciem z foremek muffinki całkowicie wystudzić
peanutbuttermonsterpuszyste. Świetne do po południowej kawy lub na śniadanie;) Ledwo ostygły a my już z mężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników truskawek.Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis.... Składniki; 12 małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka(...)kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut
Anioły w kuchniMuffinki ja wiadomo są bardzo popularne i lubiane;) Wszędzie można znaleźć mnóstwo przepisów z różnymi dodatkami. Na słodko, słono...Wy jakie lubicie najbardziej??? Ja znalazłam w dodatku do gazety "Twój Styl" z dodatkiem sera, pyszne kakaowe.Nie zastanawiając się długo z mężem zabraliśmy się za pieczenie:) Efekt ocenicie sami. Smak muffinek ok. Można polecić, napewno je jeszcze powtórzymy:) Składniki; Ciasto(...)nadzieniem. Ser ucieramy z żółtkiem i 50 g cukru. Dodajemy wanilię. Teraz ciasto. Łączymy suche składniki w jednej misce. W drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych;) Szybko ucieramy. Napełniamy muffinki 2/3 wysokości. Na wierzch każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego.Pieczemy około 25-30 minut w 175 stopniach. źródło; dodatek Twój Styl - Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchni