buraki - 8865 przepisów (strona:122/591)

Zimowe wzmocnienie: Burak, jabłko, pomarańcza 151

skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Pomarańczę obrać ze skóry. Z selera łodygowego usunąć pożółknięte końcówki.  Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę(...)lodówce do 24 godzin. Smak: Z takiej kompozycji otrzymamy jabłkowo-pomarańczowy sok z cierpkim zakończeniem, za które odpowiada seler łodygowy. Składniki soku są tak dobrane, żeby zachęcić niechętnych do buraków do ich regularnego spożywania w tej formie. Taka kompozycja dobrze odżywia nasz organizm, usuwa toksyny oraz przede wszystkim wzmacnia w okresach obniżonej odporności. Jakie składniki odżywcze, witaminy i aminokwasy

Pij soki wyciskane
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 143

Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. ----- Podobne: Chleb z burakiem na zakwasie Buraki z papryką na zimę Chleb marchwiowy na zakwasie Okładka "Drogi do domu" Gabrieli Gargaś od dawna mnie kusiła :) I choć książka jest pełna smutku, to odnaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 106

dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników. * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g migdałów 200 g czerstwej bagietki 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki 30 ml octu winnego 1 litr lodowatej wody sól do smaku 2 ugotowane buraki 1 łyżka posiekanego koperku(...)blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą. Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą

Food Square
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem, fetą i płatkami migdałów 123

Prosta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka(...)łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pierś kurczaka przyprawiam i umieszczam w rękawie do pieczenia. Wlewam piwo, zamykam rękaw i umieszczam pierś w piekarniku razem z burakiem. Kurczaka piekę przez 10-12 minut

Mango Papaja
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 116

szklanek mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju sól 1,5 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody sezam + opcjonalnie nasiona lnu  do posypania Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy ok. 30-40 min, aby zmiękły. Im mniejsze, tym czas gotowania krótszy. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na mniejsze części. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej(...)wodzie i dodajemy cukier.  Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować. 3. W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy.  4. Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przesiewamy mąkę

Bananowe Pole
Ciasto z burakami i kokosem 157

cyklu warzywne słodkości prezentuje dzisiaj Wam ciasto z burakami z domieszką kokosa;) Dlaczego  burak  w wypiekach nie miałby być doceniany tak samo jak marchewka czy dynia? Ja go doceniam...u mnie to już kolejne:) Składniki; 30 dkg mąki, 30 dkg buraków ugotowanych i utartych, 160 ml oleju, 5 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao, 30 dkg brązowego cukru plus 5 łyżek miodu cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy, 5 dkg wiórek kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Utarte buraki miksujemy z olejem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy., Dodajemy mąkę, proszek , kakao, cukier , cukier waniliowy , ekstrakt waniliowy, miód oraz wiórki kokosowe. Miksujemy na gładko. Przekładamy do formy. Ciasto powinno wypełnić formę do połowy

Anioły w kuchni
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 166

Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)  Przepis: Pesto(...)buraków i orzechów Smacznego! :) Maugo& Paszko

Bananowe Pole
Chłodnik litewski 144

podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina - młode liście, ogonki liściowe i korzeń buraka ćwikłowego. Wartość odżywcza botwiny jest bardzo duża. 100 g botwiny dostarcza ok. 33 kcal, niewielkich ilości białka i węglowodanów. Buraki są zasadotwórcze i działają odkwaszająco na organizm. Pobudzają łaknienie i są łatwostrawne. Sok ze świeżych buraków jest źródłem(...)Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.  Podgotowane buraki dodać, gdy wystygną. Doprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Wstawić do lodówki, by chłodnik dobrze się schodził. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Udekorować najmłodszymi listkami botwiny

W SMAK
Sałatka z buraka à la caprese 314

Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Możemy wykorzystać ugotowanego już buraka ze sklepu, którego kroimy w cienkie plastry. Plastry buraka i plastry sera mozzarella układamy naprzemiennie na sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi(...)post Sałatka z buraka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczny koktajl z buraka 541

Dietetyczny koktajl z buraka to bomba witaminowa, ma super smak, a jaki piękny kolor! Powstał na bazie buraka, domowego kefiru i natki pietruszki. Jeśli dodamy do koktajlu kostki lodu to dodatkowo ochłodzi nas w letni dzień. Koktajle przygotowuję bardzo często, wystarczy mieć dobry blender i fantazję w łączeniu smaków i składników tych koktajli. Koktajle warzywne, czy też owocowe są świetnym(...)mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Ten koktajl jest doskonały zarówno na śniadanie, na obiad i na kolację. Idealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki, na ich bazie można przygotować szybki chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem, barszcz , czy też sałatkę .Oczywiście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 150

Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 niewielkie buraki 1 serek camembert pół pęczka koperku oliwa tymianek ząbek czosnku sól, pieprz łyżka octu balsamicznego Z buraków odkrajamy końcówki i dobrze je myjemy. Następnie każdego układamy na dosyć szerokim pasku folii aluminiowej. Buraki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię(...)pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może się zmienić w zależności od wielkości buraków. Ważne żeby były miękkie. Po wyjęciu ich z piekarnika odstawiamy je do przestudzenia. Następnie obieramy je ze skórki (powinno się ją łatwo zdejmować palcami) a następnie kroimy w około centymetrowe plasterki. Pokrojone buraki umieszczamy w misce, skrapiamy octem

Okolice Palnika
ćwikła z chrzanem w słoikach na zimę 12

składniki: ok. 3 kg buraków ćwikłowych ok. 100 g korzenia chrzanu, świeżo startego na tarce o drobnych oczkach sok z 1-2 cytryn sól, cukier do smaku wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy. Ugotowane obieramy ze skórki a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach (ja rozdrobniłam je w Thermomiksie). Do starych buraków dodajemy świeżo starty chrzan oraz

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z kiszonym burakiem 23

jesieni w trosce o odporność córki nastawiłam pierwszy raz zakwas z buraków. Nasłuchałam się i naczytałam mnóstwo o jego dobroczynnych właściwościach (zawiera żywe kultury bakterii, witaminy z grupy B, witaminę A i C, potas, żelazo, naturalne azotany oraz antyoksydanty) i postanowiłam sprawdzić czy na Zuzannę także zadziała i muszę przyznać, że chyba działa, bo przez 4 miesiące miała tylko(...)razy lekki katar i żadnej więcej zarazy nie złapała, a trochę różnych wirusów w przedszkolu szalało w tym czasie.  Po przygotowaniu zakwasu zostały mi buraki, których szkoda było wyrzucić więc dodawałam je do różnych sałatek, a najbardziej posmakowała nam ta z mozzarellą i rukolą, dlatego zostawiam Wam przepis.  Składniki: 2 garście rukoli 1 spory burak kiszony (może

Cynamonowe szczęście
Wigilijna sałatka wyśmienita 41

gości innymi smakami. Dziś podsyłam Wam pomysł na jedną z moich ulubionych świątecznych sałatek, bez której nie wyobrażam sobie wigilii. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: 3 ugotowane buraki 1 cebula 3 płaty śledziowe matiasy w oleju 3 ugotowane ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 gruszka mały słoiczek marynowanych grzybków (podgrzybki lub pieczarki) 1 łyżka octu winnego(...)składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz jogurt, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Cebulę drobno siekamy, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 minut *** *** Ugotowane i ostudzone buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do startych buraków dodajemy cebulę i całość doprawiamy octem winnym, solą oraz pieprzem *** *** Na talerzu lub w misce układamy naprzemiennie, pasek sałatki

Blog z Apetytem