buraki - 8865 przepisów (strona:125/591)

Kanapeczki koktajlowe 96

porze i dnia, na każde przyjęcie ze znajomymi, czy lekką kolację. Kanapeczki możemy przygotować w kilku wersjach – z jasnym albo ciemnym pieczywem, a łososiem, albo serem kozim i burakiem. Kanapki przygotujcie po prostu z ulubionych przez Was składników. Sprawdź przepis na Zdrowe kanapki z awokado i łososiem Składniki na kanapki z łososiem łosoś wędzony (możecie użyć sałatkowego) dowolne pieczywo(...)kanapki z łososiem Pieczywo smarujemy serkiem śmietankowym, następnie układamy rukolę, plasterek awokado, trochę łososia, pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy ćwiartką cytryny. Składniki na kanapki z burakiem dowolne pieczywo – jasne, ciemne, bajgle masło ser kozi w plastrach gotowane buraki (możecie kupić już gotowe w sklepie) prażone ziarna słonecznika ocet balsamiczny Przepis na kanapki z burakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA BURACZKOWA, BARSZCZ CZERWONY 82

smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek.  Inspiracją był przepis znaleziony na stronach tm. Składniki na 4 porcje: - 400g obranych buraków (u mnie podłużna, bardziej słodkie) - 1000g wody (u mnie bulion wędzony, oraz jarzynowy+ woda) - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 2-3 szczypty pieprzu(...)sól do smaku - 2-3 łyżki łyżki czerwonego octu winnego (wykorzystałam zakwas z buraków) - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - 2-3 łyżeczki cukru/ ksylitolu do smaku - 100g śmietany słodkiej opcjonalnie (ja nie dodaję) Buraczki (obrane i umyte) rozdrabniamy na małe kawałki (wykorzystałam blender- rozdrabniacz).  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (u mnie bulion jarzynowy, bulion od parzenia szynki

Smaczne Zdrowe
Carpaccio z buraka 158

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do The post Carpaccio z buraka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pęczotto z burakami 44

risotto, tylko zrobione z kaszy pęczak. Nie wiem kto wymyśla te nazwy, ale jestem jak najbardziej za. Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 600 ml bulionu warzywnego 1 średni burak 1 mała czerwona cebula 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku parę gałązek świeżego tymianku 2 łyżki masła płatki migdałów kawałek twardego sera koziego(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino. Całość zalewamy

Kardamonovy
Ćwikła z chrzanem 50

bardzo nie potrafię robić zdjęć ciastom. Co do ćwikły, nie wiem co mnie tak naszło. Nie wiem również czemu nigdy jej nie robiłam, skoro tak bardzo przepadamy za pieczonymi burakami. Po degustacji, okazało się, że jest w dechę. Jedyną rozkminą jaką miałam, była grubość oczek, na których trzeba było utrzeć warzywa. Nie chciałam z niej zrobić papki dla niemowląt(...)więc utarłam wszystko na średnich oczkach. I to był dobry pomysł, lubię czuć kawałki warzyw, którymi się zajadam.  Świętujcie. Składniki: 6 większych buraków 3-4 łyżki startego chrzanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego (może być winny) szczypta cukru (opcjonalnie) sól Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w 180 stopniach lub do miękkości

Kardamonovy
Sałatka z buraków i cebuli 68

oczywiście o tytułowej sałatce. Nie jadłam jej dobre paręnaście lat, nie wiem właściwie czemu. Wciągnęliśmy ją parę dni temu z klopsikami w sosie musztardowym. Oesu, petarda. Składniki: 4 średnie buraki 1 cebula 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy(...)oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ocet, cukier, sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Sałatka z buraków i cebuli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami 48

Auuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje)   Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia

Kardamonovy
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 50

Wczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli(...)połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z rukolą, burakami

Kardamonovy
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem 57

Uwielbiam wszelaką zieleninę. Przy okazji pieczenia buraków do barszczu, dorzuciłam do piekarnika dodatkowego buraka, z myślą właśnie o jakiejś zieleninie. Powoli sezon cytrusowy się kończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny(...)mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony). Do sałat dodajemy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka, a także pokrojoną cienko mandarynkę i cebulę. Dorzucamy do tego pokrojonego w trójkąty camemberta.Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy słonecznikiem, mieszamy. Artykuł Sałatka

Kardamonovy
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 71

dorodnie wyglada. Moja głowa aż wiruje od pomysłów z ich wykorzystaniem! Obecnie mamy sezon na warzywa ciepłolubne, takie jak cukinie, papryki i bakłażany oraz na warzywa korzeniowe, np. buraki i marchewkę i takie właśnie warzywa wykorzystałam do mojej tarty.  Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów warzywnych i dań wegetariańskich, ponieważ bliska jest mi rekomendowana przez dietetyków idea "połowy(...)tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku/ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól i pieprz  warzywa: 1 mała cukinia (zielona lub żółta) 1 mały bakłażan 1 marchewka 1 mały burak, najlepiej podłużny 2 łyżki oliwy  sok z cytryny  Przygotowanie tęczowej tarty warzywnej: 1. Do misy robota kuchennego z nałożonym nożem wsyp mąkę oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapusta Pelustka – po ukraińsku 135

lekko kwaśnym smakiem oraz wyjątkową chrupkością. Swoją nazwę „pe(y)lustka” – w języku polskim – płatek, zawdzięcza prawdopodobnie zewnętrznemu podobieństwu do płatków kwiatu róży. Dzięki dodatkowi buraków, po kilku dniach kapusta przybiera różne odcienie różu. Z racji tego wyjątkowo prezentuje się na półmisku lub talerzu. Mamy nadzieję, że przepis trafi w Wasze gusta, tym bardziej(...)kapusta , to jedno z naszych ulubionych warzyw. A smaki polskie i ukraińskie są sobie bliskie. KAPUSTA PELUSTKA – PO UKRAIŃSKU Składniki: Warzywa: kapusta biała: 1 mała główka burak: 1 szt. marchew: 2 szt. czosnek: 3 ząbki Marynata: woda: 0,5 l ocet: 50 ml olej roślinny: 50 ml cukier: 70 g sól: 1 łyżka pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy

Kuchnia Na Wypasie
Domowa ćwikła z chrzanem 65

chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz pierwiastków mineralnych mają sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają układ krwionośny oraz posiadają właściwości zasadotwórcze, które bardzo się przydadzą po zakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka(...)bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn   Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan

UgotujmyTo.pl
Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel) 91

dzień posługuje się językiem niemieckim. Składniki (2 porcje, 6-7 knedli): - 120 g bułki tartej (my zrobiliśmy własną) - pół małej cebuli - 1 łyżka oleju - 175 g ugotowanych buraków  - 2 łyżki mąki z ciecierzycy - 2 łyżki mąki  - 1 łyżka płatków drożdżowych  - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz Do podania: - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka posiekanej natki(...)migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  - pokruszone orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bułkę tartą, gotujemy, studzimy i obieramy buraki.  2) Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. 3) Do miski przesypujemy bułkę tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami

Roślinożerni urlopowicze
Domowa ćwikła z chrzanem. W porównaniu do sklepowej niebo a ziemia! PRZEPIS 71

pierwszy samodzielnie, jemy już tylko taką. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a pracy wcale nie ma tak wiele. Przepis na ćwikłę z chrzanem Składniki: około 600 gramów buraków (im mniejsze, tym lepiej, szybciej się ugotują), kopiasta łyżka tartego chrzanu, łyżeczka cukru, 3 łyżki octu (najlepiej jabłkowego), sól, pieprz. Z podanych składników przygotujesz 4 porcje ćwikły. Jak zrobić ćwikłę(...)chrzanem? Buraki bez obierania ugotuj do miękkości pod przykryciem w wodzie – potrwa to około godzinę. Ugotowane buraki obierz ze skórki, następnie zetrzyj na małych oczkach Dodaj cukier, ocet, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Poczekaj kilka minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą i ponownie wymieszaj. Rada: ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do dań mięsnych.   Artykuł

Kulinarna Polska