cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku(...)szklanka soku wielowarzywnego Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie: sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 1 małe jabłko Obiad: kiszone ogórki warzywa po grecku Podwieczorek: surówka z kiszonej kapusty z granatem szklanka soku z pomidorów Kolacja: sok z kiszonych buraków wegańska kalafiornica
Kulinarne przygody Gatitypikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Ryż z kalafiora z marchewka (dieta
Kulinarne przygody Gatityduże buraki 3 l wody kostka rosołowa łyżka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 kulek pieprzu sól ocet cukier Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą , dodać kostkę rosołową , pietruszkę , czosnek , liść laurowy , pieprz , ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru . Od razu dodać również 2 łyżki octu(...)Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniUwielbiam buraki a stanowczo za rzadko je używam w kuchni. Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać. Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę. Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki. Sałatka buraczkowo - ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas
Kulinarne przygody Gatitypikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej
Kulinarne przygody Gatitygranatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitydodatków do dań. Czas przygotowania : 30 min. Dla 4 osób Składniki: Na ruloniki z buraczków: ● 1 ugotowany średniej wielkości burak Na sałatkę: ● 1 surowy średniej wielkości burak ● 2 ugotowane średniej wielkości buraki ● 2 cykorie ● 50 g orzechów włoskich ● 2 cebulki dymki ● 50 g pestek dyni Na buraczkowy dip: ● 1 ugotowany burak ● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy ● 5 cl oleju(...)rzepakowego ● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej ● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie) ● Sól, pieprz ● ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Ruloniki z buraczków : Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki. Buraczkowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachipsów z marchewek i jarmużu idealnie na wieczorną przekąskę nadadzą się chipsy z buraków. Mniam! Ilośc porcji: 1 Czas przygotowania : 10 minut + 10 minut pieczenia Składniki: 1 burak 1 łyżeczka oleju Ulubione przyprawy: np. tymianek, wędzona papryka Burak obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy olejemy i obsypujemy przyprawami. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni termoobieg na około 10 minut. Obserwujmy plasterki buraków, gdyż długość pieczenia zależy od grubości plasterków. Wyjmujemy kiedy zaczną się falować i staną się chrupie. Smacznego
Kolizje SmakówDziś przepis na kulki mocy z dodatkiem buraka, maliny i truskawki. Smakują obłędnie! Składniki: 300g daktyli 30g orzechów brazylijskich 30g suszonego buraka 20g suszonej maliny 15g suszonej truskawki Suszone buraki przelewamy ciepłą wodą, odcedzamy. Daktyle blendujemy z orzechami, dodajemy buraki, maliny i truskawki, blendujemy jeszcze chwilę i wstawiamy masę do lodówki na 30 minut (lub dłużej, jeśli macie(...)sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu
Gotowanie i blogowaniePlacuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej U wielbiam tego typu kotleciki. Są świetnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy obiad w tygodniu, a także znakomitym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli podamy(...)owsianych lub jęczmiennych 1/2 szklanki ekspandowanych ziaren komosy ryżowej (u mnie od firmy Soligrano http://www.soligrano.pl/bio-produkty/quinoa-ekspandowana-bio-bez-glutenu) 5-6 jajek 200 gramów sera feta 1 średni upieczony lub ugotowany burak, starty na tarce o grubych oczkach 100 gramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej
olalacookingpikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta
Kulinarne przygody Gatitykomosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Przygotowanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć w 2 grupach na blaszce, po jednej stronie(...)buraki, a po drugiej marchewka. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać rozmarynem i solą. Dokładnie wymieszać każdą z grup, by warzywa były obtoczone w marynacie. Rozłożyć je koło siebie w rządkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut do miękkości. Komosę ryżową opłukać, ugotować w proporcji
Fabryka pomysłówpikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 500 g buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryczka peperoncino 10 cm świeżego imbiru 500 ml wywaru warzywnego 100 ml kwaśnej śmietany migdały do dekoracji s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna(...)obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i papryczkę peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy
La grande e la piccola cuoca