buraki - 8865 przepisów (strona:121/591)

Czerwone placki 89

naszego Niejadka. W plackach jest chyba wszystko, bo jak już kiedyś pisałam, to mój sposób na przemycanie różnych składników do niejadkowego brzuszka. Tym razem przedstawię Wam czerwone placki z burakiem  to na słodko! Przyznam, że przed ich usmażeniem, długo się zastanawiałam, czy to w ogóle będzie zjadliwe. Później okazało się, że jest to nie tylko zjadliwe, ale jest pyszne(...)Burak jest niewyczuwalny, ale nadaje plackom pięknego koloru, natomiast placki pachną wanilią i słodko smakują.  Muszę przyznać, że było to ciekawy sposób podania dziecku buraka, ale najważniejsze, że zjadł z apetytem :D (i dla nas też zostało) Czerwone placki Składniki: 1)       70 g płatków owsianych 2)       60 g mąki

Na kulinarnym poligonie
Buraczki z chrzanem 95

przygotowania buraczków będziesz potrzebować: 4 buraki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki ksylitolu, czubatą łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. 1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Z oliwy, octu i ksylitolu przygotuj sos. 3. Buraczki(...)wymieszaj z przygotowanym sosem, na koniec dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.  Jeśli chcecie, możecie przy okazji ugotować jednego buraka więcej i wykorzystać go jutro np. do przygotowania buraczanego kotleta mielonego lub buraczanych kopytek - w końcu i tak gotujecie buraki

Z notatnika dietetyka
PROSTY KREM Z BURAKA 123

smak, przyrządzenie zajmuje naprawdę chwilę. W towarzystwie sera feta lub czosnkowych grzanek nadaje się nawet na wykwintne obiady czy spotkania w rodzinnym gronie. PROSTY Z KREM BURAKA (3-4 porcje) Składniki 2 duże buraki, wcześniej ugotowane i ubrane 3 łyżki oleju 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki tymianku 3 łyżki octu balsamicznego sól(...)pieprz do smaku ser typu feta do podania Jak zrobić? Cebulę i czosnek obieram, kroję na kawałki i szklę na oleju. Ugotowane i obrane buraki kroję w kostkę. Wrzucam do garnka z cebulą i czosnkiem. Zalewam bulionem, dodaję tymianek i doprowadzam do wrzenia. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podaję z pokruszonym serem typu feta

W kuchni Karmel-itki
Koktajl buraka 116

buraków to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna dla organizmu. Buraki nie tylko pomagają schudnąć, ale również wspomagają układ mięśniowy i krwionośny. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga buraka • Kiedy pić: na czczo Składniki : • 1 duży surowy burak • jabłko • ​grejpfrut • kawałek imbiru • woda (według uznania) Przygotowanie : Obierz buraka ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skóry jabłko

KUCHNIA POLSKA
Hummus z burakiem i pieczoną, pikantną ciecierzycą 187

Hummus z burakiem i pieczoną, pikantną ciecierzycą H ummus ostatnimi czasy szturmem zdobywa polskie stoły i podniebienia. Nic dziwnego- ta prosta pasta ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty i kilku smakowych dodatków jest nie tylko pyszna ale i bardzo zdrowa. Oczywiście najlepiej hummus przygotować z ciecierzycy gotowanej, ale w wersji na szybko ciecierzyca z puszki też świetnie zda egzamin. W ramach(...)urozmaicenia można hummus wzbogacać różnymi dodatkami- idealnie nadają się do tego np. pieczone warzywa. Marchewka, batat, czy tak jak w tym przypadku- burak. Warzywa świetnie wzbogacają smak hummusu, nadają mu nieco lżejszej konsystencji, no i pięknego koloru. Ja uwielbiam kiedy dania mają wielowymiarowy smak i różnorodną strukturę. Dlatego do mojego kremowego, słodkawego, nieco ziemistego hummusu z burakiem przygotowałam chrupiący dodatek

olalacooking
Sałatka z pieczonym burakiem, marynowaną marchewką i plastrami polędwiczki wieprzowej 119

trochę większy głód poleca się sałatka z burakiem i polędwiczką. Idealny posiłek na lunch do pracy lub kolację po treningu. Warzywa, pyszny dressing słodko- kwaśny i delikatna polędwiczka wieprzowa. Ja uwielbiam takie połączenia.  Składniki: sałata lodowa  ogórek  surowa cukinia  2-3 małe buraki  2-3 marchewki  marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego(...)dłużej a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne 4- 5 minut. Po upieczeniu odstaw mięso by odpoczęło. Buraki owiń folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub dłużej jeżeli są duże

Mango Papaja
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z RUKOLĄ I SEREM FETA 263

Łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z pieczonych buraków z... Artykuł SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z RUKOLĄ I SEREM FETA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka z soczewica w roli głównej, z burakami i bryndzą 144

jadłyśmy z Córcią kiedy chodziła ze mną w ubiegłym tygodniu do pracy. Moje ukochane buraki okazały się wyśmienitym duetem z soczewicą. Sałatka z soczewica w roli głównej, z burakami i bryndzą na 1 solidną porcję 100 ml ugotowanej z liściem laurowym brązowej lub zielonej soczewicy 1 upieczony burak łyżka posiekanego koperku szczypta skórki otartej z cytryny kawałek owczej(...)bryndzy sos: łyżka oleju z ostropestu łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego po szczypcie soli i pieprzu Buraka obieramy i kroimy na kawałki. Bryndze kruszymy na spore kawałki Mieszamy składniki sosu. Do miseczki wkładamy soczewicę, kawałki buraka i bryndzy. Całość polewamy sosem, posypujemy skórka z cytryny oraz koperkiem. Mi najbardziej smakowała lekko schłodzona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 134

Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego * PRZYGOTOWANIE Ryż do sushi* Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie(...)się jeszcze rozlatywać. Wyjmij i ostudź całkowicie. A następnie zalej olejem lnianym i posyp wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień lub całą noc). Tuńczyk z buraka (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Postępujemy ponownie jak z marchewką, piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Na sam koniec pomijamy tylko wędzoną paprykę. Przygotowanie warzyw Ogórka pokrój na słupki

Food Square
Zimowe wzmocnienie: Burak, jabłko, pomarańcza 152

skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Pomarańczę obrać ze skóry. Z selera łodygowego usunąć pożółknięte końcówki.  Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę(...)lodówce do 24 godzin. Smak: Z takiej kompozycji otrzymamy jabłkowo-pomarańczowy sok z cierpkim zakończeniem, za które odpowiada seler łodygowy. Składniki soku są tak dobrane, żeby zachęcić niechętnych do buraków do ich regularnego spożywania w tej formie. Taka kompozycja dobrze odżywia nasz organizm, usuwa toksyny oraz przede wszystkim wzmacnia w okresach obniżonej odporności. Jakie składniki odżywcze, witaminy i aminokwasy

Pij soki wyciskane
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 145

Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. ----- Podobne: Chleb z burakiem na zakwasie Buraki z papryką na zimę Chleb marchwiowy na zakwasie Okładka "Drogi do domu" Gabrieli Gargaś od dawna mnie kusiła :) I choć książka jest pełna smutku, to odnaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 111

dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników. * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g migdałów 200 g czerstwej bagietki 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki 30 ml octu winnego 1 litr lodowatej wody sól do smaku 2 ugotowane buraki 1 łyżka posiekanego koperku(...)blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą. Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą

Food Square
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem, fetą i płatkami migdałów 129

Prosta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka(...)łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pierś kurczaka przyprawiam i umieszczam w rękawie do pieczenia. Wlewam piwo, zamykam rękaw i umieszczam pierś w piekarniku razem z burakiem. Kurczaka piekę przez 10-12 minut

Mango Papaja
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 120

szklanek mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju sól 1,5 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody sezam + opcjonalnie nasiona lnu  do posypania Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy ok. 30-40 min, aby zmiękły. Im mniejsze, tym czas gotowania krótszy. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na mniejsze części. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej(...)wodzie i dodajemy cukier.  Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować. 3. W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy.  4. Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przesiewamy mąkę

Bananowe Pole
Ciasto z burakami i kokosem 160

cyklu warzywne słodkości prezentuje dzisiaj Wam ciasto z burakami z domieszką kokosa;) Dlaczego  burak  w wypiekach nie miałby być doceniany tak samo jak marchewka czy dynia? Ja go doceniam...u mnie to już kolejne:) Składniki; 30 dkg mąki, 30 dkg buraków ugotowanych i utartych, 160 ml oleju, 5 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao, 30 dkg brązowego cukru plus 5 łyżek miodu cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy, 5 dkg wiórek kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Utarte buraki miksujemy z olejem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy., Dodajemy mąkę, proszek , kakao, cukier , cukier waniliowy , ekstrakt waniliowy, miód oraz wiórki kokosowe. Miksujemy na gładko. Przekładamy do formy. Ciasto powinno wypełnić formę do połowy

Anioły w kuchni