łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym(...)około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie
kgwjanczewododać do nich inne owoce , np truskawki mrożone,ale nie rezygnujcie z malin , to wyjątkowo udane połączenie smakowe . Składniki : 2 małe ,ugotowane buraki 1/2 szklanki soku z buraków 3/4 szklanki mrożonych malin 1 banan sok z połówki cytryny Banana pokrój na plasterki ,rozłóż na plastikowej tacy i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny .Buraki zmiksuj(...)blenderze na gładkie pure .Wstaw do lodówki . Teraz włóż do misy blendera zamrożonego banana ,maliny i miksuj aż otrzymasz pure o konsystencji lodów .Dodaj sok z buraków i z cytryny oraz buraczki odstawione do lodówki i zmiksuj ponownie .Otrzymaną masę przelej do płaskiego naczynia i wyjmuj z lodówki co 0,5 godziny i miksuj ponownie . Miksuj na krem
Ladylaura.zbyt rzadko pojawiają się w na szych kuchniach. Są ź ródłem wapnia, żelaza, mag n e zu, fosforu, k wasu foliowego i witaminy C. Mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Buraki zawierają betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim chroni drogi żółciowe, usprawnia pracę wątr ob y i woreczka ż ółciowe go , a dzięki temu toksyny są szybciej usuwane(...)organizmu. Buraki działają odtruwaj ą co na przewód pokarmowy, wątrobę, jeli ta oraz nerki - likw iduj ą c kamienie nerkowe. St ymulują produkcję kwasu żołądkowego.Ułatwiają trawieni e i ha muj ą procesy gniln e w jelitach . Można je jeść w postaci surówek lub sałatek - jednak najwięcej zdrowych właściwości ma sok z buraków - oczyszcza krew, wypłukuje toksyny
Moje Kuchenne Rewelacjestali czytelnicy wiedzą, że mam słabość do pieczonych buraków. Bardzo je lubię. Po upieczeniu stają się słodkie i aromatyczne i szybko można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami(...)kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny do miękkości (będzie dobry gdy nóż wejdzie w niego bez oporu). Można też upiec kilka mniejszych buraków, wtedy skracamy czas pieczenia. Upieczonego buraka obieramy i kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyburaków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 mała cebula majonez, sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Buraki, jabłko i jajka kroimy w paski. Cebulę(...)drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"! Przepis Pani Agnieszki: Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać
Czary - gary w kuchniniedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe(...)ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy (jeśli są duże możecie jej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie wszystko umieszczamy w garnku razem z liśćmi i zielem. Zalewamy wodą i gotujemy 1,5 - 2 godzin na małym
Czary - gary w kuchnitemperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone(...)plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy. Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Smakowity Blog Kulinarnybyć może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania. Potrzebujemy: około 6,5 kg buraków 1 i 1/4 szklanki cukru (około 275 g) 1 szklanka octu (około 250 g) 4,5 łyżeczki soli Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać(...)nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturejako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób lecz zawiera antocyjany - przeciwutleniacze, wspomagające układ krwionośny, nieocenione przy anemii - zawiera betainy (nadające mi cudowny kolor) - przyczynia się do zwalczania raka i depresji - pomaga przy kaszlu , wzmacniają odporność - łagodzi skutki nadużycia alkoholu (sok z zakwaszonych buraków zaraz po przebudzeniu w sobotni poranek(...)można dać mniej) - 1 szklanka puree z buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować
Pland based filletrwa chwilkę tylko. A, ze są aż tak dobre; warto się czasem poświęcić i je zrobić. W sumie tak teraz sobie myślę, że gdyby zaplanować z wyprzedzeniem i ugotować buraki dzień wcześniej, wszystko poszłoby znacznie szybciej:) składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, cukier, pieprz(...)smaku Buraki umyć, ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce; połowę na grubych, połowę na drobnych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wrzucić buraczki, smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, zdjąć z ognia. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu
6nieboprzyda zawsze. A i Wam może na Wielkanocny stół będzie potrzebna więc służymy przepisem. Potrzebujemy: 1 kg buraków 150 g chrzanu tartego sól ocet cukier Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub przy(...)pomocy melaksera. Do startych buraków dodajemy tarty chrzan (kupny lub domowy z TEGO przepisu). No i teraz musimy stopniowo do smaku dodać sól, ocet i cukier. Burak burakowi nie równy więc sami musimy dobrać odpowiednią ilość do naszego smaku "na oko" :) Przekładamy do słoiczka i wstawiamy na noc do lodówki, aby się ćwikła "przegryzła". Przechowujemy około 2 tygodni
Marder&Marder Manufactureburaki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkaPrzystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu 1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret: 3 łyżki oliwy z pierwszego(...)tłoczenia 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy dijon 1 szczypta soli 1 szczypta białego pieprzu 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Buraki umyć, osuszyć, każdy z osobna owinąć folią aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień upieczenia
Wino Francja Kuchniastworzyć sytsze danie dodaj na koniec lub bezpośrednio na talerz pokrojone warzywa z rosołu i ugotowane na twardo jajko, możesz też podać z pierogami lub tradycyjnie z uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli. Wyciągnij je z barszczu(...)przejmuj się, jeśli wywar nabrał brunatnego koloru. Ostudzone buraki zetrzyj na grubych oczkach, 2/3 odłóż, będą pyszne buraczki jako dodatek do drugiego dania. Resztę włóż z powrotem do barszczu. Starte buraczki mają idealny kolor, więc jeśli barszcz stał się brązowy, po ich dodaniu nabierze właściwego, pożądanego koloru. Ja przygotowałam to dwa dni przed, a zimny barszcz trzymałam
Anioszek w kuchniprezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce(...)dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu. Warstwę majonezu pokrywamy startymi burakami i smarujemy pozostałym majonezem
Smakowite Dania