buraki - 8865 przepisów (strona:106/591)

Sałatka z buraczków z majonezem 77

Smaczna sałatka z buraków,idealnie pasuje do mięs na zimno jak i do obiadu. Po ugotowaniu barszczu buraki możemy wykorzystać,nie musimy ich wcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika.    Składniki:   4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik  2 jabłka  1 cebula  pół(...)puszki groszku  2 ogórki kiszone  2 łyżki majonezu   sól i pieprz do smaku  Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach,jeśli używamy gotowych,odsączamy na sitku.Dodajemy starte jabłka,posiekaną drobno cebulę ,ogórki i odsączony groszek.Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Pieczona perliczka nadziewana kaszą i borowikami 73

tego dochodzą grypy i przeziębienia. Kochani trzymajcie się zdrowo i dbajcie o siebie. Dobrze się odżywiajcie i wzmacniajcie swoją odporność. Zamiast suplementów diety proponuje Wam nasze rodzime warzywo- buraka. Buraki skutecznie wzmacniają odporność organizmu, ale dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnych, doskonale sprawdzają się podczas przeziębienia i bólu gardła. Warzywo poprawia odporność, szczególnie polecany dla dzieci i dorosłych z obniżoną(...)odpornością w okresie jesiennych infekcji. Buraki zawierają potas, żelazo, wapń, sód, sporo kwasu foliowego i witamin A i C i oraz witaminy z grupy B, sok z buraka obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Syrop z buraka może być również podawany małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Buraka można spożywać na surowo, w postaci soku, syropu i zakwasu

Kasia i jej kobiecy świat
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach 94

połączone dodatkowo z suszonymi pomidorami oraz matjasami tworzą wyjątkowo pyszną kombinację, doskonale podkreślającą smak tej szczególnej ryby. Tak przygotowana sałatka może również doskonale wyglądać. Aby tak było, pamiętajmy, że buraki musimy koniecznie ugotować w całości w skórce. Dopiero ugotowane i wystudzone obieramy i bez nadmiernej zwłoki łączymy m.in. z octem. Dzięki niemy nabiora pełniejszego koloru. Jabłka wybieramy najlepiej(...)holenderskiego matjasa na buraczkach, które wraz z wytrawnymi dodatkami doskonale podkreślą smak tej wyjątkowej ryby. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 matjasy holenderskie (200g) 1 średni burak (350g) 1 średnie zielone lub żółte jabłko (250g) kawałek środkowej części pora kilka suszonych pomidorów w oleju 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika 4-5 łyżek octu winnego

Kulinarna Pokusa
Mizuna z pieczonymi burakami i mango 94

Bardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli(...)pół pieczonego buraka (3 plastry grubości ok. 1 cm) pół mango 150 g mini mozzarelli łodyga selera naciowego chili łyżeczka płynnego miodu pół łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju lnianego pieprz grubo mielony Mizunę lub rukolę dokładnie wypłukać. Rozrzucić na półmisku. Buraki pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Rozrzucić na sałacie. Mango obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczki obiadowe na zimę 156

Tradycyjne buraczki obiadowe na zimę to nasza propozycja wykorzystania sezonu na to popularne warzywo. Bez wątpienia warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, żelazo, potas i bor, który jest niezbędny(...)prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niby zwykły burak, a tyle drogocennych właściwości. Takie buraczki możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub sałatek. Zapraszamy więc na przepis na buraczki do słoików. A jak Wy wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu pod postem lub naszym Facebook

Kuchnia Na Wypasie
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem 72

Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem – przepyszne danie, które znów powstało z resztek Uwielbiam takie gotowanie. Moja kreatywność ma szansę być używana a z jedzenia nic się nie marnuje Kurczak w tym przepisie to mięso, które zostało z gotowani rosołu. Możecie użyć każdego innego mięsa, które lubicie: gotowanego, pieczonego, wędliny. Możecie też użyć surowego kurczaka czy indyka i zacząć(...)typu stir fry, do zapiekanek. Buraczki pokrojone w zapałkę i podsmażone na oleju są nieziemsko pyszne! Bardzo polecam wypróbować tą właśnie kombinację smakową! PRZEPIS PĘCZAK ORKISZOWY Z KURCZAKIEM I BURAKIEM Składniki: 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchewka 2 buraki mięso kurczaka ugotowane lub upieczone np pierś 2 łyżki ketchupu sól pieprz czosnek granulowany 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku

Dorota Smakuje
Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę 162

eśli lubicie buraki ta sałatka będzie Wam bardzo smakować. 6 średnich buraków po łyżeczce kuminu i kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki oliwy czerwona cebula sól i pieprz do smaku  natka  ocet malinowy lub jabłkowy ok. 1 łyżki  U gotowałam ekologiczne buraki. Starłam je na tarce. Rozgrzałam rondel, wlałam oliwę i dodałam kumin(...)kolendrę i cynamon. Dodałam to do buraków. Dodałam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, łyżkę octu malinowego, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Smaki się wymieszały i im dłużej stoi w lodówce tym lepsza

AZgotuj!
Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) 72

smaczny pomysł na Wielkanocne śniadanie i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) Porcje 8 Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży burak ugotowany lub upieczony w folii 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki lub koperek dla ozdoby 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu sól do smaku pieprz(...)smaku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo. Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Buraka owijamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 1,5 h. Ja zawsze piekę większą ilość buraków ponieważ takie są dużo smaczniejsze i często wykorzystuję je jako dodatek do obiadu. Jajka dzielimy na pół. Wyjmujemy żółtko i rozgniatamy widelcem, dodajemy buraka

To co lubię - gotuję i polecam
Buraczki na gorąco do obiadu. 87

Przepis na pyszne buraczki na gorąco. U mnie w domu tak tradycyjnie je przyrządzamy, są świetnym dodatkiem do obiadu i szybko znikają z talerzy. Smakują rewelacyjnie zrobione z młodych buraków, ale i te zimowe są bardzo smaczne. SKŁADNIKI: OKOŁO 800 G BURAKÓW 1 MAŁA CEBULA 1 ŁYŻECZKA MĄKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY, MOŻNA DAĆ WIĘCEJ(...)ŁYŻKA MASŁA 1 ŁYŻKA OLEJU SOL I PIEPRZ DO SMAKU MOŻNA RÓWNIEŻ DODAĆ ODROBINĘ CUKRU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: BURACZKI UMYĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI. UGOTOWANE BURAKI OBRAĆ I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W DROBNIUTKĄ KOSTKĘ. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ROZPUŚCIĆ MASŁO. NA GORĄCYM TŁUSZCZU ZESZKLIĆ CEBULKĘ. KIEDY CEBULA SIĘ

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki z kaszą 65

Dopełnieniem tej potrawy jest sos, najpopularniejszy jest sos pomidorowy, ale ja przygotowałam delikatny sos śmietanowo-serowy, który świetnie komponuje się z grzybami i szałwią. Gołąbki zawinęłam w delikatne liście buraków liściastych, które są duże i elastyczne można więc swobodnie formować spore porcje. Liście są cieniutkie jak pergamin i to kolejny plus, bo nie dominują swoim smakiem tego dania. Oczywiście(...)więcej, drobno krojonych - użyłam podgrzybków sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianek 1/2 łyżeczki rozmaryn 6 łyżek tartego sera typu parmezan olej do smażenia 16 liści buraków liściowych duże Do sosu 200 ml wywaru warzywnego lub rosołu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 250 g serka mascarpone 4 łyżki kwaśnej śmietany

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety z buraka 164

pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe . Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍 Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem

Blendman
Hummus z pieczonym burakiem 90

czym jeść hummus z buraka? Może być klasycznie traktowany jako pasta kanapkowa, ale ja bardzo go lubię używać do obiadu. Na zdjęciu jest nasz dzisiejszy hummus z pieczonym burakiem, posypany czarnuszką. Towarzyszą mu kasza bulgur oraz pieczone warzywa. Tym razem upiekłem cukinię, bakłażana, paprykę oraz czerwoną cebulę. Dla mnie bomba 😊💣 Często też piekłem do niego warzywa okopowe. Możliwości jest naprawdę(...)Uwagi dotyczące przepisu 1 puszka, to tyle samo, co 100g suchej ciecierzycy przed ugotowaniem. Nie wiesz jak ją ugotować? Wejdź na artykuł “ Jak ugotować strączki “. Ważne, żeby buraki do hummusu były upieczone. Nie wiesz jak się do tego zabrać? Sprawdź mój wpis “ Jak upiec buraki? 2 proste sposoby! “, a wszystkiego się dowiesz. Na blogu

Blendman
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 93

bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo. Jak każdy z Was pewnie kojarzy – Jakie(...)tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!   Artykuł Domowa zupa ,,Jak u mamy

sierotka maRysia w kuchni
Botwinka z ziemniakami 92

świetny pomysł na obiad. Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła siekany koperek puree z ziemniaków okraszone skwarkami z boczku Botwinkę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy(...)wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. W garnku rozpuszczamy bulionetki w ok. 500 ml wrzącej wody, wlewamy sok z kiszonych buraków i duszoną botwinkę. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 minut, wlewamy śmietankę, dodajemy siekany koperek już nie gotujemy. Botwinkę wlewamy do misek, podajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka 84

przepis i teraz pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.  Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym(...)wersji tradycyjnej na rosole drobiowym. Składniki: 2 pęczki botwiny 1 mały burak 4 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 12% 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną

Kuchnia MagdaLeny